[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 10. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milošević i juče odbio da ispita svedoka Džejmsa Džatrisa

Amerika odlučila da bombarduje

Srbiju još u avgustu 1998.

Odluka o napadu na Srbiju doneta dva meseca pre nego što je Hag datirao početak Miloševićevog "zajedničkog zločinačkog poduhvata"

HAG - Slobodan Milošević je tokom jučerašnjeg svedočenja advokata Džejmsa Džatrasa kod sudskog veća Tribunala protestovao zbog načina na koji je svedoka ispitivao nametnuti branilac Stiven Kej, tvrdeći da Kej ne dozvoljava Džatrasu da govori o vezama OVK i Armije BiH sa Al Kaidom.

Bivši predsednik Srbije odbio je i ponudu predsedavajućeg sudije Patrika Robinsona da dodatno ispita svedoka posle Keja, zatraživši od veća da mu vrati pravo da se brani. Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Džefri Najs, Džatras je potvrdio da nikada nije bio u Srbiji ili BiH, da o temi o kojoj je svedočio nema neposrednih saznanja i da ne može da kaže da li je u Račku počinjen masakr ili ne.

Srbi - loši momci

Džatras je izjavio da je američka vlada odlučila da napadne Srbiju još u avgustu 1998. godine - dva meseca pre nego što je prema haškoj optužnici Milošević počeo da sprovodi "zajednički zločinački poduhvat" protiv kosovskih Albanaca i šest meseci pre događaja u Račku.

Kej izuzetan pravnik

Kej će sprovesti izuzetno energičnu odbranu bivšeg jugoslovanskog predsednika, ocenio je direktor programa za međunarodnu pravdu organizacije "Hjuman rajts voč", Ričard Diker.
- Stivena Keja smatram izuzetno sposobnim pravnikom. Očekujem da će izneti najjače moguće argumente protiv Haških tužilaca. Pravda i jeste ulaganje stvarnog napora da se putem činjenica ustanovi istina", rekao je u intervjuu za Glas Amerike Ričard Diker, direktor Hjuman rajts voča.

Bagdad-Beograd

Ričard Diker, koji prati i pripreme za suđenje Sadamu Huseinu, rekao je za Glas Amerike da se, za razliku od iračkog lidera, Miloševiću sudi pred Međunarodnim tribunalom, uprkos zahtevima vlasti u Beogradu.
- I Srbija i Irak imaju pravosuđa koja bi bili sposobna da sude u skladu sa međunarodnim standardima, ali dela za koje su optuženi Milošević i Husein tako su teška da vređaju opštu ljudskost i čovečnost, ne samo njihov narod - rekao je on i ocenio da je dobro što se Miloševiću sudi u Hagu.

- Politika vlade bivšeg predsednika SAD Bila Klintona bila je krajnje pojednostavljena - Srbi su bili "loši momci", a Albanci "dobri", dok su SAD tu igrale ulogu anđela - rekao je Džatras, bivši politički analitičar Republikanske stranke u Senatu.

On je tvrdio i da je Vašingtonu bilo poznato da je OVK kriminalna formacija povezana sa albanskim organizovanim bandama širom Evrope i "pod uticajem terorističke organizacije koja je kasnije bila postala poznata kao Al Kaida".

Klintonovoj administraciji, rekao je svedok, bili su dostupni i podaci da je bombardovanje američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1998. bilo posledica proterivanja lidera islamskih ekstremista, među kojima je bio i Osama bin Laden, iz Albanije.

Okupacija ili bombe

On je istovremeno opisao predlog, iznet Srbiji na pregovorima u Rambujeu, kao "previsoko postavljenu granicu".
- Srbiji je u Rambujeu postavljen izbor - da pristane na potpunu okupaciju ili da bude bombardovana - rekao je Džatras. - Bio je potreban samo okidač za napad, poput masakra na pijaci ili redu za hleb u Bosni. Isti metod iskorišćen je u Račku, iako je bilo nejasno šta se tamo desilo i niko nije mogao da kaže, uključujući i patologe Helene Rante, da li je bio masakr ili ne", kazao je svedok.

Teška uloga branioca

Britanski advokat Stiven Kej najavio je juče žalbu na odluku Sudskog veća Haškog tribunala kojom je on određen kao branilac Miloševića. Kej je najpre zatražio dozvolu Sudskog veća da se žali, pošto je tako predviđeno striktnom procedurom Tribunala, pa će tek posle toga uslediti njegova žalba.
Milošević je više puta u sudnici protestovao upozoravajući da Kej "nema veze" s njegovom odbranom, posle čega mu je juče Kej u sudnici odgovorio: "Ja nisam bio dobrovoljac".


Agencije


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Milošević i juče odbio da ispita svedoka Džejmsa Džatrisa

17:20h

Vlasti u Budimpešti se mešaju u unutrašnje stvari Srbije

17:25h

Aleksandra Milenov oštro upozorava nadležne u Beogradu

17:30h

Mihajlović: Bivša vlada je zaključila da generale ne treba izručiti

17:45h

Petersen Koštunici nudi dogovor

 


     


FastCounter by LinkExchange