[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 10. 9. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UBPOK snimao tajne razgovore Biljane Kajganić i Dejana Milenkovića

Bagzijev advokat bio u

dogovoru sa državnim vrhom

Kajganićeva nagovorila Milenkovića da na sudu izjavi da je organizovao ubistvo Momira Gavrilovića, po nagovoru Ljubiše Buhe Čumeta, kako bi dobio status svedoka-saradnika

Beogradski advokat Biljana Kajganić nagovarala je svog klijenta Dejana Milenkovića Bagzija da na sudu kaže kako je on, po nalogu Ljubiše Buhe Čumeta, organizovao ubistvo Momira Gavrilovića Gavre kao uslov da dobije status svedoka-saradnika, piše nedeljnik Vreme u novom broju. Milenković je u to vreme bio u bekstvu, u Grčkoj, a njegov razgovor sa advokatom "presrela" je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, zahvaljujući tehnici dobijenoj neposredno pre ubistva premijera Đinđića.

U prisluškivanom razgovoru sa Milenkovićem, advokat Kajganićeva mu kaže da je postigla dogovor da on bude svedok-saradnik; da je to "sredila sa starim drugarima"; da je "Jočić odmah pristao", a da je Bulatović (Rade) potvrdio posle konsultacije "gore". Uslov je da Bagzi na sudu kaže kako je on po nalogu Ljubiše Buhe Čumeta organizovao ubistvo Momira Gavrilovića Gavre i da je Gavru ubio onaj neki Teča (za koga policija nikako da dokaže ništa na tu temu, već godinama). Na to Bagzi kaže: "Kako to da kažem, kad nije istina?", a adv. Biljana Kajganić odgovara: "Ma, ko te pita šta je istina? Istina je ono što sam se ja dogovorila! Ej, ova dvojica su najmoćniji ljudi u državi, budalo!" Dodaje i da je novi upravnik Centralnog zatvora u toku i da je sve u redu.

Jočićev zahtev

Doktrina je čudo: kao što sada ministarka Čolić uvodi kreacionizam umesto evolucionizma, tako se i slučaj građanina Bagzija, Dejana Milenkovića, koristi za dokazivanje doktrine. Ta doktrina glasi da je Momira Gavrilovića Gavru ubio DOS, jer je Gavra "doneo dokumenta u Kabinet", iako nije doneo dokumenta. Samo što je ta operacija sa Bagzijem očigledno krenula krivo.

Inače, ceo razgovor advokata Kajganićeva i Milenkovića, uglavnom u tom tonu, snimljen je i prepisan i uredno zaveden u UBPOK-u. Prepis razgovora Boro Banjac, tadašnji načelnik UBPOK-a, sa službenom beleškom šalje premijeru Vojislavu Koštunici, ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću, ministru pravde Zoranu Stojkoviću, načelniku Javne bezbednosti generalu Miroslavu Miloševiću itd. Sutradan ministar Jočić zove Banjca da ga smeni i da ga upozori da taj razgovor mora ostati tajna, inače... Banjac se na tu temu poverio Sretenu Lukiću; zna se i da je napravio kopije tog razgovora i ostavio ih na više mesta.

Šta će biti na kraju

Da se podsetimo dalje: u junu Bagzija hapsi solunska policija, na osnovu saradnje sa MUP-om Srbije. Biljana Kajganić je prvo tvrdila da je Bagzi krenuo da se preda jugoslovenskom konzulatu u Solunu; šef solunske policije kaže da Bagzi nije imao kod sebe nikakva dokumenta, ali i da je imao veliku količinu gotovog novca (skoro sto ili skoro dvesta hiljada evra, zavisno od izvora; svakako mnogo više od 80 evra, kako se sada tvrdi). Apelacioni sud u Solunu donosi presudu o izručenju, na koju Bagzi reaguje tako što kaže da se neće žaliti i da hoće u Beograd. Ovih dana, pak, Biljana Kajganić ipak podnosi žalbu i traži odlaganje izručenja građanina Milenkovića.

Nešto se tu desilo u međuvremenu, inače braniteljka građanina Milenkovića ne bi podnosila tu žalbu, protivnu pred sudom iskazanoj volji svog branjenika... Sva je prilika da će Srbija ostati uskraćena za epohalna otkrića Dejana Milenkovića Bagzija, nespretnog vozača kamiona kod hale Limes, 21. februara 2003.

Kajganićeva: Ovo je apsolutna neistina

BEOGRAD - Advokat Biljana Kajganić izjavila je juče da je apsolutna neistina da je s ministrom policije Draganom Jočićem i direktorom BIA Radetom Bulatovićem dogovarala dobijanje statusa svedoka-saradnika za svog klijenta Dejana Milenkovića Bagzija.
- To su monstruozne podmetačine, a jedine razgovore koje sam vodila sa Milenkovićem vezane su za njegovu predaju i sigurnost - izjavila je Kajganić.
Kajganić je kazala da će, zbog teksta u Vremenu, podneti krivičnu prijavu protiv novinara Vasića.

Beta

U tom i takvom kontekstu - a sve to i te kako ima veze sa meritumom sudskog spora oko ubistva Zorana Đinđića - nastavio je u ponedeljak Milorad Ulemek Legija svoju odbranu pred sudom. I ta je seansa prošla po matrici prethodnih: čim mu postave neko važno ili osetljivo pitanje, ili advokati odbrane skoče i traže da se pitanje zabrani - ili objasne kako, eto, "najvažnije i ključne dokaze" čuvaju za kraj, za veliko finale od koga će, kao što je prorečeno još u maju, nebo pasti na Srbiju i od koga će "Srbija progledati", čim joj Legija otvori oči. Sve to sve više liči na onaj film (U raljama života) u kome Bata Živojinović u gaćama od leoparda uzaman obećava: "Sa' ću da te karam".

U ponedeljak je adv. Srđa Popović, zastupnik porodice Zorana Đinđića, u nekoliko navrata saterao Ulemeka u ćošak svojim pitanjima. Po Legijinim reakcijama sudeći, najviše su ga zasvrbele veze sa pokojnim Željkom Ražnatovićem Arkanom i molbe Srđe Popovića da razjasni svoje tvrdnje o tome da je prodavao "državnu drogu" na Zapad.

Izgleda da je Ulemek shvatio da će ga ta izjava od proletos - da je posredovao u prodaji Udbinog heroina iz Komercijalne banke - skupo koštati, pa je preventivno napao Srđu Popovića, jer da ga ovaj proglašava za "moralnog ludaka". Sve je prebacio na "one koji su naredili da se droga prodaje. Ja sam bio samo obični izvršilac"; dodao je i da je trgovina drogom stvar uobičajena za svaku državu, mada nije naveo o kojim konkretnim državama je reč.

Treba ovde podsetiti i da je MUP Srbije sproveo ponovnu istragu o pronalasku, transportu i uništavanju tih 660 kilograma heroina i da nema sumnje u to da je droga bila uništena u potpunosti.

Izvodi iz teksta Miloša Vasića, oprema je redakcijska


vesti po rubrikama

^hronika

16:45h

Stevan Bakalov porekao krivicu, tvrdeći da je imao prvenstvo

16:53h

Pronađen leš u stan u centru Beograda

17:02h

Bagzijev advokat bio u dogovoru sa državnim vrhom

17:15h

Branko Bugarski, svedok iz Gepratove 14, tvrdi da je video ubice premijera Đinđića

17:22h

Krio leš pod krevetom

 


     


FastCounter by LinkExchange