[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 10. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ne stišava se polemika zbog kontroverzne odluke ministarke prosvete o izbacivanju Darvina iz udžbenika

Uzbuna među vernicima,

naučnicima i u vladi

Koštunica smatra da je stvar preuveličana. Čovek je nastao od majmuna, njega je stvorio Bog, a ko je rodio Boga, pitaju se najmlađi

BEOGRAD - Od kako je postala ministar prosvete Ljiljana Čolić imala je onoliko gafova, ali sada je stvarno preterala! Otvorila je Pandorinu kutiju, a da toga izgleda i nije svesna! Nije ni dosledna jer bi posle izbacivanja Darvina i dovođenja u pitanje biologije kao nauke, možda trebalo očekivati da se pod sumnju dovede i geografija, istorija, teorije o postanku sveta.

Da li je sledeći korak možda ukidanje pravosuđa, jer šta će nam sudije ako postoji strašni sud? Ili medicine, jer Tvorac određuje sudnji čas? Ovakva, ali i druga pitanja, izgovorena u ljutitom i ciničnom tonu, čula su se proteklih dana u stručnim i naučnim krugovima, a čitaoci Glasa zasuli su redakciju raznim komentarima u kojima se nisu mnogo birale reči ne samo na ministarkin, već i na naš račun. Ovi drugi su pozdravljali odluku Čolićeve i govorili da su novinari Glasa živi dokaz teorije po kojoj je čovek nastao od majmuna.

Pobedio Darvin!

Kolegijum Ministarstva prosvete vratio je Darvinovu teoriju u nastavni plan za osmi razred, izjavio je zamenik ministra prosvete Milan Brdar novinarima nakon sednice vlade, prenosi Beta.
Na pitanje da li će neko snositi odgovornost, on je rekao da će o tome tek biti reči na kolegijumu. Prema njegovoj informaciji, ministarka prosvete je na službenom putu.

Javnost na nogama

Javnost je u svakom slučaju ustala na noge, a sve je dobilo i političku dimenziju, s obzirom na to da je ministarka članica vladajuće partije DSS. To su neke opozicione stranke jedva dočekale i zdušno zatražile njenu smenu. Ova tema nije ostavila ravnodušnim ni vernike, ali ni koalicione partnere DSS-a u Vladi Srbije.

Ksenija Milivojević, portparol G17 plus, izjavila je da je "zapanjena" stavom ministarke da se Darvinova teorija ne predaje u osmom osnovne jer je "dogmatska" i da očekuje da se o tome izjasni i Vlada Srbije. Premijer Vojislav Koštunica već je posredno stao na stranu ministarke, rekavši da je u pitanju nesporazum i preuveličavanje.

Za razliku od pojedinih stručnjaka koji su proteklih dana u prvi plan isticali kršenje zakona pri donošenju ove kontroverzne odluke, akademik Đorđe Šijački, fizičar po struci, kaže da je njemu kao naučniku manje važno kršenje procedure u odnosu na posledice koju takva odluka može da izazove.

- Može da se donese zakon da Sunce ne izlazi na istoku ili da je zemlja ravna ploča... Naravno da nije važno da li je pri tome procedura ispoštovana ili ne i da je to minorno u odnosu na posledice. Isto važi i za Darvinovu teoriju, čije je ime ušlo u nauku. To je pitanje naučne istine i potiskivanje tog dela biologije jednako je kao da tvrdimo da Sunce ne izlazi svakog dana - upozorava akademik Šijački.

Dr Aleksej Tarasjev iz Instituta za biologiju objašnjava da teza (koja se koristi kao obrazloženje za promenu programa nastave biologije) o tobožnjem postojanju dva ravnopravna modela, nije ni naučna ni nova.

Šarlatanski argumenti

- Ta teza potiče iz 70-tih godina prošlog veka kada su je formulisali i zastupali američki fundamentalisti. Obavezno predavanje "oba modela, evolucionog i kreacionog" bilo je uvedeno 1981. u škole u Arkansasu, a odluka je oborena na sudu na osnovu amandmana o odvojenosti države i religije - objašnjava dr Tarsjev, autor knjige "Biologija i kreacionizam". On misli da su predložene promene u nastavi biologije ishitrene, naučno nezasnovane i šarlatanski argumentovane i da mogu da dovedu do "još jednog, sasvim nepotrebnog prividnog sukoba religije i nauke kod nas".

Ministarka je prvobitno objasnila da je Darvinovu teoriju ove godine izostavila zbog dece koja uče veronauku da im se ne bi stvorila zbrka u glavi. A kakav je rezon školaraca? Oni misle da je čovek nastao od majmuna, a da je majmuna stvorio Bog. To kažu kao iz topa, a onda zastanu, razmisle, pa pitaju: "A ko je rodio Boga?"

Olga Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Eksperti različito gledaju na poruke koje su poslate iz Mastrihta

16:30h

Marović odlikovao patrijarha

16:38h

Ne stišava se polemika oko izbacivanju Darvina iz udžbenika

16:47h

Književni prevodilac optužuje kandidata za predsednika opštine Vračar za nezakonito poslovanje

16:55h

Bivši pomoćnik ministra dr Ljiljana Vujotić o razlozima svoje ostavke

17:06h

Reditelj Emir Kusturica zaslužio naklonost opštine Užice

17:14h

U "Jugoremediju" vraćaju 20 radnika

17:23h

Vlada uputila Beslanu oko 7,5 miliona dinara

 


     


FastCounter by LinkExchange