[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Boris Mitić u Prizrenu

Boris Mitić, autor nagrađivanog dokumentarca "Pretty Diana"

Lokalna priča, a

svi je razumeju

Na Kosovu se prepliću najznačajnije teme današnjice. Potrebno je samo odabrati dobar ugao da se ispriča mnogo šira priča

Mada je snimljen pre više od godinu dana, dokumentarac "Pretty Diana", beogradskog novinara i reditelja Borisa Mitića, i dalje živi intenzivan festivalski život. Mitić ne pripada ovdašnjoj kasti filmskih radnika tako da ni njegov (prvi) film, koji beleži priče kosovskih Roma što po predgrađima Beograda stare "dijane" pretvaraju u priručna vozila za skupljanje kartona, nije bio dovoljno dobar da se prošle godine nađe u zvaničnom programu Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Veza sa svetom

No, kako to već biva u provincijskim (kulturnim) sredinama, posle međunarodnih priznanja - pre svega, posle odličnog prijema na najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - i ovdašnji "zvanični" krugovi (nevoljno) su priznali vrednost Mitićevog ostvarenja: film koji prošle godine nije bio dobar za zvaničan program, ove godine je svrstan u međunarodnu konkurenciju!

Foto

Scene iz filma Borisa Mitića

Foto

Ipak, mnogo važnije od takvih provincijalizama jeste to što je jedan mali, niskobudžetni srpski film, urađen po principu uradi sam, uspeo da uspostavi komunikaciju i sa onim delovima sveta (i našeg neposrednog okruženja) sa kojima gotovo nikakva komunikacija ne postoji. Posle Amsterdama, film je prikazan na festivalima u Geteborgu, Madridu, Puli; u Rimu je osvojio nagradu publike; u Sarajevu nagradu za ljudska prava; a na upravo završenom festivalu "Dokufest" u Prizrenu u konkurenciji 36 filmova iz 19 zemalja (kao jedini srpski film!) osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film.

- Naravno da sam zadovoljan prijemom filma. Ali kada gledaš spaljeno brdo sa Bogoslovijom i crkvama, i kafiće, koji se na te ruine naslanjaju kao da se ništa nije desilo, nikako ne može da ti bude prijatno. Svaka čast organizatorima i publici, ali nisam mogao da (na ceremoniji dodele nagrada) ne spomenem da se ne osećam ravnodušnim…", kaže Mitić, koji je insistirao da "Pretty Diana" istovremeno sa projekcijama na "Dokufestu" bude prikazan i na lokalnoj TV Herc u Štrpcu, najjužnijoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji - "da slučano ne bi bilo nesporazuma".

Dobaciti do publike

Narednih nedelja i meseci filmu "Pretty Diana" predstoje gostovanja u Glazgovu, Barseloni, Zagrebu, Torinu, Mariboru, Tirani, Berlinu, Mar del Plati u ArgentiniÖ Za razliku od mnogih domaćih profesionalnih filmadžija, Boris Mitić nema potrebu da mistifikuje tajnu internacionalne privlačnosti svog dokumentarca: "Na ovom našem podneblju, pogotovu na Kosovu, prepliću se najznačajnije civilizacijske teme današnjice. Potrebno je samo odabrati dobar ugao i dobar povod da se ispriča mnogo šira priča", kaže Mitić, uz opservaciju da nije toliko teško napraviti dobar film, koliko je teško "dobaciti" ga do publike.

Čekala se reakcija publike

- Znam da je pre festivala bilo polemika da li da se film prihvati u program i, kasnije, za vreme festivala da li srpskom filmu sme da se dodeli nagrada. Na kraju je sve ispalo odlično, prvenstveno zato što je publika, od čije se reakcije strepelo, odlično reagovala", kaže Boris Mitić za Glas. U otvorenom bioskopu bašte Bistrica njegov film na dve projekcije gledalo je oko 1.500 gledalaca, ali organizatori, ipak, nisu imali dovoljno hrabrosti da izađu u susret njegovoj molbi da prvi red ostane simbolično prazan "u ime mojih i vaših prijatelja Prizrenaca koji više nisu tu".


P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:12h

Boris Mitić, autor nagrađivanog dokumentarca "Pretty Diana"

16:21h

Nagrade Petog bijenala scenskog dizajna za doprinos vizuelnoj kulturi

16:29h

R.E.M. 20. januara u Beogradu

16:38h

Narodno pozorište gostuje u Mariboru

   


     


FastCounter by LinkExchange