[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Batin kanal pretvoren
u raj za komarce

Nemarni i bahati Beograđani ugrozili vikend naselje na Dunavu

Leglo mrtvih riba

usred zelene oaze

Ljubitelji prirode u Crvenki napravili 100 sojenica, a "komšije" zatrpale Batin kanal u kojem su nekada živele bele čaplje i divlje patke

BEOGRAD - Zemunce, koji svakodnevnicu ne mogu ni da zamisle bez reke u gradu, zovu dunavci, a dunavac bez čamca je kao riba bez vode. Ni kraj leta, ni radni dan, čak ni najezda komaraca ne sprečavaju one naviknute na vodu da se svakodnevno sretnu sa svojom rekom.

Pogled sa Zemunskog keja, ispod Gardoša, tačno u pravcu šume s druge strane obale kazuje da se tamo uživa drugačije. Izolovanost od gradske vreve čini da vikend naselje Crvenka predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode. Ovo naselje čini oko 100 sojenica, sakrivenih u šumi koji se ne vide sa zemunske strane Dunava.

Nesnosan smrad

Iako najviše Zemunaca ovde ima sojenice, ovo vikend naselje pripada opštini Palilula. Vlasnici sojenica nisu vlasnici zemljišta, ono se, naime, iznajmljuje na period od 59 godina od opštine i za to se plaća nadoknada. Najveću brigu o svom okruženju vode sami vlasnici jer su to mahom ljudi skoro srasli s prirodom i Dunavom.

Ali, da i ovde bahatost preti da uzme danak prirodi govori priča o takozvanom Batinom kanalu, nekada prohodnom i za čamce koji ulaze sa Dunava, danas nasilno zatvorenom i neprotočnom, koji se pretvorio u leglo komaraca, obada i mrtvih riba.

- U ovoj prirodnoj milini nekada su živele bele čaplje i divlje patke, a prohodnost kanala unutar šume činila je da nema izlivanja Dunava kada poraste vodostaj. Međutim, izvesne osobe iz Borče su došle na ideju da zapuše kanal, naspu ga delimično da bi kolima mogli da priđu s te strane - kaže za Glas Zorica Pavlović ispred udruženja vikendaša sa one obale Dunava.

Akcija zatvaranja kanala izvedena je, kako ona objašnjava, kada je vodostaj bio mali. Borčani su oborili stabla, nasuli početni deo kanala ka šumi i napravili neprocenjivu štetu. Zimi, kada šećerana radi punom parom, smrad je nesnosan, a sam kanal predstavlja baruštinu, po kojoj plutaju mrtve ribe.

Nebriga nadležnih učinila je da se stabla obaraju i pored zabrane da se to čini. Kako kaže Zorica Pavlović, u šumi sa one strane postoji šumar koji bi trebalo da vodi brigu o nelegalnoj seči stabala.

Vlasnici sojenica u ovoj oazi mira spremni su da delimično finansiraju ponovno prokopavanje kanala, kako bi sprečili ponovno izlivanje Dunava i vratili retke ptice na ovu obalu.
- Procena je da bi vraćanje u prvobitno stanje kanala koštalo oko 3.000 evra. Vlasnici sojenica spremni su da finansiraju polovinu tog iznosa jer ovde ima dosta penzionera, koji nisu u mogućnosti da učestvuju - kaže Zorica i dodaje da bi opština Palilula trebalo da povede brigu o svom prirodnom dobru.

Izgradnja marine u Borči

Vikendaši bi bili zadovoljni kada bi opština finansirala ostatak za prokopavanje, a svi su spremni i da učestvuju u radovima.

Ljubitelji prirode i Dunava obećavaju da će sami izgaditi marinu za Borčane, kako se više ne bi ponovilo da u sred šume čovek napravi leglo zaraze. A kada Dunav ponovo poteče ovim kanalom, nadaju se povratku čaplji, patki i veslača iz zemunskih klubova koji su svojevremeno trenirali baš ovde zbog mirnijeg toka vode u kanalu.

G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

16:03h

Nemarni i bahati Beograđani ugrozili vikend naselje na Dunavu

16:11h

Zbog čega inspektori Ministarstva zdravlja zabranjuju rad privatnim klinikama

16:21h

I pored svakodnevne inspekcije, preprodavci knjiga opstaju već godinama

16:30h

Novi dramatični događaji u zrenjaninskoj fabrici lekova

16:37h

Vlada Srbije dostavila Skupštini Predlog zakona o dostupnosti informacija

16:46h

Potpisivanjem Deklaracije o pristupanju: Otpor u Demokratskoj stranci

16:55h

Invalidi najavili protest

17:04h

Pančevci neće nove zagađivače

17:16h

Novi Predlog zakona o veterini

   


     


FastCounter by LinkExchange