[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 9. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Vladislav Petković Dis

U selu Zablaću kod Čačka 10. marta 1880. rođen je Vladislav Petković Dis, jedan od najtragičnijih srpskih pesnika. Bio je deveto dete Marije i Dimitrija Petkovića, mehandžije i prebeglice iz Kumanova. Senka smrti pratila ga je od malena. Od dvanaestoro braće i sestara osmoro je umrlo još pre polaska u školu.

Vladislav je oduvek bio bolešljiv pa je zbog uskih grudi oslobođen vojne obaveze. Po završetku školovanja postaje privremeni učitelj u selu Prliti kod Zaječara, a u grad odlazi jednom mesečno i u kafani troši celu platu, a onda nastavlja da živi u oskudici. Daleko od ljudi, posvećujući se jedino poeziji. Ipak, posle dve godine dolazi u Beograd, mesto gde su pesnici tog vremena nekako uspevali da prežive.

U prestonici odmah ulazi u boemsko društvo. U kafani se čitaju pesme. O njima se diskutuje. On je novi pesnik i mnogo obećava. Međutim, nije sve išlo glatko kako je očekivao.
Tek uz pomoć Branislava Nušića uspeva da nađe svoje prvo zaposlenje. Radio je kao kantardžija na savamalskoj trošarini "povazdan mereći šljive".

Od prve plate štampao je posetnicu na kojoj je pisalo samo DIS (latinicom). Nadimak po kojem je poznat i danas. To je bio srednji slog njegovog imena, ali mnogi tvrde i da je ime grada iz Danteovog "Pakla".
Najuticajniji kritičari tog vremena nisu voleli Disa kao pesnika. Posebno su česte bile kritike Jovana Skerlića.

Ipak, njegov kafanski život se menja posle venčanja sa Hristinom - Tinkom, mladom i lepom poštanskom službenicom. Sa njom je imao i dvoje dece: Gordanu i Mutimira. Kada su počeli ratovi sve se promenilo. Ostavio je porodicu i povukao se sa srpskom vojskom preko Albanije. Tokom rata je i stradao. Drugačije od ostalih naših pesnika. Dana 17. maja nalazio se na lađi "Italija" koju je udario i potopio torpedo nemačke vojske. More ga je progutalo i to je bio kraj za jednog od najvećih pesnika Srbije.

Njegova kćerka umrla je od opekotina 1919. godine, a sin je nestao tokom 1944. kao pripadnik Ravnogorskog pokreta. Jedino što je ostalo iza Vladislava Petkovića Disa su dve zbirke pesama: "Utopljene duše" i "Mi čekamo cara", ali pesme iz obe zbirke nezaobilazan su deo svih antologija.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:36h

Promotivna kampanja o Evropskoj uniji na Trgu Republike

21:43h

Preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" sumiralo rezultate

21:51h

Uskoro otvoranje renovirane mlečne hale na Kalenić pijaci

21:58h

Večiti problemi stanovnika Karpatske ulice na Karaburmi

22:07h

U Opštini Savski venac juče otvorene renovirane službene prostorije

22:15h

Jeftiniji septembar u "Maksiju" i "Pekabeti"

22:22h

Poskupljenjem smeštaja najviše pogođeni najbolji studenti

22:30h

Upoznajte Beograd: Vladislav Petković Dis

22:39h

Gradske vesti: Voždovac pomaže osobama sa posebnim potrebama

22:47h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije

   


     


FastCounter by LinkExchange