[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Upadom ruskih komandosa okončana trodnevna drama u školi u Beslanu, u Severnoj Osetiji

Oslobođeni svi taoci

Prema zvaničnim izvorima, najmanje sedam osoba je poginulo, od toga petoro dece, a 300 je smešteno u bolnice. Nezvanične informacije, međutim, govore da je u sportskoj sali viđeno oko 100 tela

BESLAN - U akciji ruskih snaga bezbednosti juče rano popodne oslobođeni su svi taoci iz škole u Beslanu u Severnoj Osetiji, koje su čečenski teroristi držali zatočene od srede. Prema zvaničnim informacijama, najmanje sedam osoba je poginulo, od toga petoro dece, a 300 je smešteno u bolnice.

Borbe po gradu

Reč je o prvom bilansu koji bi mogao biti povećan. Među povređenima ima ukupno 158 dece koja su smeštena u bolnicu u Beslanu. Gotovo 100 tela viđeno je kako leži u sportskoj sali škole posle upada ruskih specijalaca. Najviše dece nastradalo je u prvoj grupi koja je pokušala da pobegne, a na koje su teroristi otvorili vatru. Deca, odevena samo u gaćice, i odrasli, istrčavala su iz škole. Ranjeni su evakusani i putničkim automobilima, koji su se u velikom broju okupili oko škole.

U prethodnim izveštajima zvanično je navođeno da je u školi bilo oko 350 đaka, njihovih roditelja i učitelja, mada su neki taoci tvrdili da je bilo zarobljeno oko 1.500 osoba.

Prema izveštajima sa lica mesta, pucnjava i eksplozija oko škole su se čule i posle oslobađanja talaca, a u gradu je organizovana potraga za teroristima, koji su ipak uspeli da se probiju kroz gomilu naroda i policije i da pobegnu. U južnom delu grada takođe se vodila borba, jer je policija, očigledno, pronašla teroriste. Veruje se da je poginulo 13 terorista, ali i dalje nema zvaničnih informacija. Podaci koji su juče stizali od agencija često su bili protivrečni.

U prvim satima operacije oslobađanja talaca mnogi učenici su uspeli da pobegnu. U akciju spasavanja su bile uključene vojne obaveštajne službe i specijalci 58. armije, kao i čuvena grupa "Alfa", koja je oslobodila taoce u Dubrovki. Vozila hitne pomoći svake 2-3 sekunde odvozile su ranjenike. U školi su ostali lekari, spasioci i mineri, koji pregledaju teren, jer su otmičari minirali prilaze zgradi. Procenjuje se da će za deminiranje biti potrebno mnogo vremena. Eksplozivne naprave su napunjene ekserima i komadićima metala.

Zgrade u plamenu

- Teroristi su postavili mnogo mina i zamki po sali za fizičko - rekao je portparol Ministarstva odbrane, a prenosi Interfaks.

Prema nekim izvorima, škola u Beslanu je potpuno izgorela i u njoj više nema živih, a policija iznosi mrtve. U plamenu je bilo i nekoliko zgrada pored škole, u kojima nije bilo ljudi, jer ih je policija ranije evakuisala. Predsednik Severne Osetije Aleksandar Džasokov izjavio je juče da su otmičari tražili povlačenje ruskih trupa iz Čečenije i priznavanje nezavisnosti te republike. Džasokov je to rekao posle sastanka sa rođacima talaca.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

16:06h

Upadom ruskih komandosa okončana trodnevna drama u školi u Severnoj Osetiji

16:14h

Putin nije ispunio obećanje da će iskoreniti terorizam u Čečeniji

16:22h

Zagreb ne povlači tužbu protiv SCG

16:30h

Buš i zvanično u trci za predsednika

16:39h

Hag pokrenuo istragu protiv Boškovskog

16:47h

Branite se, ali ne računajte na pomoć SAD

00:39h

Upadom komandosa tragično završena akcija spasavanja talaca u Severnoj Osetiji

00:47h

Klinton dobija četvorostruki baj pas

      


FastCounter by LinkExchange