[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Veroljub Stevanović, predsednik Odbora za industriju Skupštine

"Fordovi" modeli iz Kragujevca

Vlada Srbije mora da odobri garancije Tupanjcu, već postoji projekat, kaže Stevanović

BEOGRAD - Veroljub Stevanović, predsednik Odbora za industriju Skupštine Srbije i gradonačelnik Kragujevca, kaže da Vlada Srbije mora dati garancije srpskom biznismenu iz Čikaga Branku Tupanjcu za ulaganje u "Zastavu" jer to znači opstanak 70 odsto metalne industrije u Srbiji, koja zapošljava nekoliko stotina hiljada radnika.

Samo u kragujevačkoj fabrici posao bi zadržalo 8.000 radnika. Na podsećanje da naša država tokom aranžmana sa MMF-om ne može biti direktan garant komercijalnog zaduženja, on precizira da "onda, očigledno, mora da bira između opstanka Srbije i ultimatuma međunarodnih finansijskih organizacija".

Kao u Detroitu

- Pitanje Srbije važnije je od onoga što traži MMF i Vlada Srbije mora da učini napor, pokaže autoritet i obezbedi određene garancije. "Zastava" može da pravi kvalitetan automobil marke "ford", isto onako kao što se to radi u fabrici u Detroitu, a za ono što namerava Branko Tupanjac već postoji gotov projekat u "Zastavi" - kaže Stevanović i podseća da je kragujevačkoj fabrici automobila za ovaj posao potrebno oko 300 miliona evra, a da Tupanjac nudi i mnogo više od toga.

Stevanović ističe da je reč o ozbiljnom i uglednom biznismenu koji može da obezbedi garancije američkih banaka za investiciju od blizu pola milijarde dolara. Prema njegovim rečima, Tupanjac se dva puta sastao sa premijerom Vojislavom Koštunicom i generalnim direktorom "Zastava vozila" Zoranom Radojevićem, pa bi konačan dogovor trebalo uskoro da usledi.

- O razgovorima sa gospodinom Tupanjcem i pregovorima koji su u toku, upozant sam od marta, odnosno aprila ove godine - kaže Zoran Mihajlović, predsednik sindikata kragujevačke fabrike "Zastava automobili". Mihajlović napominje da je, prema onom što gospodin Tupanjac namerava da radi, reč o sasvim novom modelu automobila i ulaganju u novu opremu i automatizatiju fabrike.

Novi model i delovi

- Ono što Tupanjac donosi je jedna linija novog modela "forda" kao i proizvodnja automobilskih delova i sklopova - kaže Mihajlović. Kada neko donosi petsto miliona dolara, to znači da je ozbiljan i sindikat je spreman da razgovara pre svega o tome koliko je potrebno radnika i koji su to ljudi. Ono što smo tražili od svih potencijalnih partnera do sada to je i ovom prilikom - socijalni program i zaštitu radnika - kaže Mihajlović i dodaje da je sa američkim biznismenom razggovarao u vreme održavanja ovogodišnjeg beogradskog Sajma automobila i da je Tupanjac već tada izrazio želju da se sastane sa predstavnicima sindikata kragujevačke fabrike.

Z. Mihajlović
B. Kuljanin


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:35h

Veroljub Stevanović: "Fordovi" modeli iz Kragujevca

16:42h

Vlade Divac: Još ću ulagati u Srbiju

16:50h

Tomas Keli: Biće bolje u železari

16:58h

Nemačka trgovinska kompanija "Metro" u Kragujevcu

17:06h

Euđenio Sidoli: Ulagaćemo u fabriku

 


     


FastCounter by LinkExchange