[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li prolazi inicijativa Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Traže da im bosanski bude izborni predmet

Ministarka Čolić odgovara da bosanski može da se uči samo kao fakultativni predmet

BEOGRAD - Prema informaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u SCG (BNV-SCG) od 1. oktobra se uvodi novi izborni predmet bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u prvom i drugom osnovne, a u planu je da već od sledeće jeseni ovaj predmet postane deo školskih programa svih obrazovnih nivoa u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Do sredine septembra trebalo bi da se završi anketa roditelja, posle koje će se znati koliko se učenika opredelilo za učenje bosanskog jezika već od narednog meseca. Međutim, ministar prosvete i sporta Ljiljana Čolić izjavila je da plan i program nije usvojen na vreme i da neće moći da se predaje kao izborni predmet, uprkos najavi BNV-SCG, ali da će moći da dobije status fakultativnog predmeta.

Predsednik Izvršnog odbora BNV- SCG i narodni poslanik Esad Džudžević reagovao je juče na izjavu ministarke Čolić, tvrdeći da joj je lično predao plan i program 5. jula " i da je to učinjeno i elektronskim putem i poštom ne samo na adresu Ministarstva prosvete, već i OEBS-u i SE, te da je definitivni predlog predat 9. jula, na isti način i na iste adrese. Na osnovu ovih informacija Džudžević tvrdi da je plan i program bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture predat na vreme i u zakonskom roku.

Rezerva

Prema nezvaničnim komentarima, stanovnici Novog Pazara, Tutina i Sjenice skeptični su prema ideji o uvođenju bosanskog jezika i skloni da je tumače (i) kao nametanje političke volje. Navodno su čak i učitelji, koji su dobili preporuku da informišu roditelje, na prvim časovima savetovali da ne žure sa odlukom o učenju novog predmeta - i da prethodno dobro razmisle o tome. Ima i smeha zbog "lomljenja" jezika - kažu da nije baš lako izgovarati reči na bosanskom kao što su, na primer, "prijedsednica", "mijesna zajednica", "bijezbedonosni razlozi", "pre podne je hladno i suvo, a po podne će biti snijeg"...

Čolićerva kaže da nije sporno da je dobila nastavne planove i programe "na ruke", ali napominje da su oni stigli sa zakašnjenjem i pri tome su skoro bukvalno prepisani iz postojećih planova i programa za srpski. Pošto iz njih nisu mogle da se vide specifičnosti koje bi ukazivale na potrebu za posebnim, novim predmetom, odbijena je inicijativa da se za ovu školsku godinu bosanski jezik uvrsti u listu izbornih predmeta.

- Međutim, s obzirom na to da škole mogu u okviru školskog programa da predlože određene sadržaje, ja sam u pisanoj formi Bošnjačkom nacionalnom vijeću i ostalim zainteresovanima predložila mogućnost da se bosanski jezik izučava kao fakultativni predmet- objasnila je Čolićeva.

Džudžević je saopštio da su BNV-SCG i skupštine opština Novi Pazar, Sjenica i Tutin organizovale seminare za učitelje i roditelje u ovim opštinama "gde postoje zakonski uslovi za ostvarivanje Zakona o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina". Inače, BNV se obavezuje da obezbedi udžbenike i smatra da je Ministarstvo prosvete dužno da reši pitanje organizovanja nastave.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange