[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Seća li se još ko Branislava Uskokovića, direktora EDB, koji je stambeno zbrinuo i svoje čukununuke

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

Uprkos svim mogućim dokazima o malverzacijama, Uskokoviću se, kao i haškim beguncima i optuženicima, ne zna boravište

BEOGRAD - Seća li se MUP Srbije ko bejaše taj Branislav Uskoković. Pre dve godine za njim je raspisana centralna poternica, a pre godinu dana i Interpolova. Sudi mu se u odsustvu u Okružnim sudom u Beogradu zbog optužbe da je zloupotrebio službeni položaj i stekao korist na štetu Elektrodistribucije Beograd. Ništa neobično u zemlji Srbiji osim sumnje, koje je dokazima potkrepila i Komisija za ispitivanje zloupotreba u EDB, da je kao direktor stekavši milione istima sagradio i kupio tridesetak kuća i stanova, nešto poslovnih objekata i placeva.

Brane se sa slobode

Optuženi u slučaju Uskoković, kako za Glas objašnjava advokat Tihomir Konstantinović, uglavnom se brane sa slobode, što omogućava i uklanjanje različitih dokaza i dokumentacije. Šta se dešava sa bivšim direktorom EDB i imovinom koja se vodi što na njega, što na njegove ćerke i zetove. Pred Trećim opštinskim sudom vodi se i postupak dokazivanja koji bi trebalo da pokaže da su svi objekti praktično Uskokovićeva imovina.

- I dalje je na snazi privremena mera suda kojom se zabranjuje otuđenje svih kuća i stanova do okončanja postupka. U zemljišnim knjigama postoji zabeležba koja ukazuje da je imovina sporna tako da ona tehnički gledano ne bi mogla da se prodaje. Ali, da je sve moguće ukazuje podatak da su Uskokovići prodali kuću u Ulici Božidara Adžije broj 13, dok je stan u Topolskoj broj 4 njegova ćerka prebacila ugovorom o poklonu na svoju maloletnu decu. Po zakonu, naravno staratelj upravlja imovinom, a ko bi to bio nego otac i majka. Zato sam još letos podneo dve tužbe za raskid ovih fiktivnih ugovora. Koji bi to kupac dao novac za tako vrednu imovinu, a da predhodno nije sve proverio u zemljišnim knjigama - rekao je Konstantinović.

Da bi sve bilo još čudnije, tokom leta je Goran Radovanović, novi direktor EDB, naložio raskid ugovora o angažovanju advokata Konstantinovića punomoćnika EDB s obrazloženjem da to previše košta.

U Komisiji za ispitivanje zloupotreba smatrali su da je ova primedba bez osniova i da za ove namene nije izdvajano baš nešto mnogo novca, naročito ako se uzme u obzir ogromna šteta koja je naneta EDB-u kao javnom preduzeću i činjenica da bi otkrivanje istine trebalo da predstavlja i nacionalni i državni interes. Članovi komisije uputili su i otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici upozorivši da se na pojedine rukovodeće funkcije u EDB vraćaju kadrovi iz vremena Uskokovića i izražava strah da će se ceo slučaj zataškati.

Izražena je i bojazan, a sa tim se slaže i doskorašnji punomoćnik EDB Tihomir Konstantinović, da neko ima ili političke ili druge interese da zloupotrebe ne izađu na videlo i da iz senke utiče da se ceo slučaj razvodni, zaboravi, što sve odgovara optuženima i odbeglom Uskokoviću.

Imovina blokirana

- U spisima predmeta u sudu postoji i izveštaj MUP-a Crne Gore da je Uskoković, u vreme kad je ovde već pokrenuta istraga zbog silnih kuća, lokala i stanova po Beogradu, gradio apartmane u Budvi, ali ni taj podatak nije bio dovoljan da se on privede pravdi i pojavi na suđenju. Tokom letnjih sudskih ferija ništa se, koliko ja znam, iako više nisam angažovan, u predmetima vezanim za slučaj Uskoković nije promenilo pa ni status sporne imovine koja je blokirana odlukom suda - rekao je Konstantinović.

Na telefon se ne javljaju

Pošto su adrese na kojima se nalaze sporni objekti poznate, odabrali smo slučajnim uzorkom neke od lokacija i telefonom proverili živi li i ko u pomenutim vilama i stanovima, da li se možda izdaju ili imaju "novog" vlasnika . U Uskokovićevoj kući u Podgorici u Ulici P. Jovanovića 23 na telefon se nije javljao niko, a juče oko podne telefon je dugo zvonio i u njegovoj kući u Budvi u Vojvođanskoj broj 16. U stanu u Hadži Đerinoj uliici u Beogradu bila je uključena samo telefonska sekretarica.

Ljubazni ženski glas rekao je da ostavimo poruku. Pozivom na broj 988 saznali smo da se telefon vodi na Veru Uskoković. Nekoliko puta zvonio je telefon i u stanu u Baba Višnjinoj na Vračaru, ali na poziv niko nije odgovarao. Zvati Uskokovićev stan u Parizu, u 3 Ru Žil Simon, već bi iziskivalo veći izdatak. Nedavno hapšenje jednog državljanina SCG, koji je pogrešno identifikovan kao Uskoković, ipak je potvrdilo da se bivši direktor ne krije u gradu svetlosti.

Svetlosti ovde izgleda nema, već se samo tapka u mraku, eto i četiri godine posle 5. oktobra. Važno je da na slobodi nisu opasni maloletni obijači samoposluga ili drski kradljivci nekog "trabanta", a što se tiče Uskokovića, njegovo hapšenje, izgleda, može da pričeka.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange