[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inspekciji Ministarstva zdravlja stiglo oko 760 prijava građana

"Narodni front" ponovo na udaru

Iz ove ustanove se brane time što protiv njih ne postoji nijedna krivična prijava i ne vodi se nijedan sudski spor

BEOGRAD - Lekari Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" Željko Miković i Živko Perišić tvrde da izjave Zorana i Tanje Nikolić, roditelja koji ih optužuju za smrt deteta pri porođaju u ovoj ustanovi, "ne odgovaraju činjenicama i stvarnom razvoju događaja". Miković i Perišić su izrazili žaljenje zbog tragedije porodice Nikolić, dodajući da njihove izjave u medijima ne žele ovom prilikom da komentarišu.

Lekari nikad krivi

- S obzirom na to da su uočene komplikacije u porođaju, učinili smo sve što smo mogli kako bi se sačuvao život porodilje i deteta. Reagovali smo veoma brzo u datim okolnostima i hitno završili porođaj operativnim putem - saopštili su dr Miković i dr Perišić.

Lekari su naveli da su "spasili život i zdravlje žene, uz očuvanu plodnost, ali zbog komplikacija koje su ugrozile fetalni krvotok, došlo je do asfiksije novorođenčeta".

Porodica Nikolić optužila je lekare za nemar i nesavesnost koji su doveli do smrti deteta, ističući da načelnik Odeljenja visokorizičnih trudnoća dr Miković nije bio prisutan na porođaju jer je "morao da ode na fakultet, na promociju neke knjige". Nikolići su podneli i krivičnu prijavu protiv GAK "Narodni front" i lekara Željka Mikovića, Živka Perišića i Dragana Ćirovića, ali i izrazili sumnju da će na taj način išta postići, navodeći da nije poznat nijedan slučaj da su lekari zbog nesavesnog lečenja proglašeni krivim zato što se ta krivica teško dokazuje.

Trgovina bebama

Ministar se izvinjava

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević juče je, u ime Ministarstva i svoje lično ime, izrazio najdublje saučešće porodici Nikolić, čija je beba umrla u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.
Ne navodeći konkretne krivce za smrt bebe, Milosavljević se izvinio porodici Nikolić u ime svih lekara koji profesionalno i savesno obavljaju dužnost.
"Želeo bih da se zahvalim porodici Nikolić, koja je našla snage da javno progovori o svojoj tragediji", rekao je on.

 

Samo ove godine pet krivičnih i sedam prekršajnih prijava

BEOGRAD - Koliko su građani počeli slobodnije i javno da govore o nestručnim lekarima ili drugom medicinskom osoblju u našim zdravstvenim ustanovama govori podatak koji je na jučerašnjem radnom doručku sa novinarima saopštio ministar Tomica Milosavljević, a to je da su građani ove godine zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja podneli oko 760 prijava. Od toga je u ovu inspekciju na rad državnih zdravstvenih ustanova stigla 751 prijava, a na rad u privatnim ustanovama šest prijava.
- Zbog ovih prijava, organizovali smo 11 puta vanredni stručni nadzor, a obavljeno je oko 220 kontrolnih pregleda u državnim i oko 15 kontrolnih pregleda u privatnim ordinacijama. U ovom periodu doneta su 453 rešenja da se otklone nedostaci u državnim, a 12 u privatnim ustanovama. Potpisano je oko 70 rešenja za prestanak rada u državnim i četiri u privatnim ustanovama. U državnom zdravstvu podneto je i pet krivičnih i sedam prekršajnih prijava.
Što se tiče sankcija za one za koje se utvrdi da su zgrešili, po rečima ministra, njima se može dati otkaz, a kako će biti nadoknađeno pacijentu i kako će biti kažnjen, na primer, lekar odlučuje se u sudskom postupku. Prema njegovim rečima, 13. septembra trebalo bi da bude gotov izveštaj komisije za vanredni stručni nadzor zbog gaze zaboravljene u stomaku pacijentkinje Dragice Senić.

D. S.

Bolnica "Narodni front" poslednjih godina više puta je bila na udaru negativnih kritika i različitih optužbi pacijenata i javnosti. GAK je dovođen u vezu i sa aferom trgovine bebama. Zbog slučaja trgovine pod istragom su pre nekoliko godina bili lekari Nedeljko Čutura, tada načelnik operacionog bloka laparoskopske hirurgije, Spasa Anđelić, šef odseka za prekid trudnoće, i Veroslav Marinković, šef odseka intenzivne nege na odeljenju pedijatrije GAK "Narodni front".

Oni su sa Zoricom Popović, domaćicom iz jednog sela kod Uba koja se lečila od steriliteta, bili optuženi za trgovinu bebom. Navodno, oni su Marinkovićevoj pomogli da dobije bebu jedne devojke koja je imala neželjenu trudnoću. Ovaj postupak koji je vođen pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu je, kako je rekla za "Glas" Darinka Mitrović, direktor pravne službe GAK-a obustavljen, jer je tužilac utvrdio da nema dokaza a svi lekari i dalje rade u ovoj bolnici.

Međutim, jedan od spomenutih lekara prošle godine u julu pretučen je naočigled medicinskog osoblja. Prebio ga je čovek čija je supruga prethodnog dana carski rezom rodila mrtvu bebu, a o čemu su pisali neki mediji. Nesreća porodice Nikolić podsetila je na "slučajeve" i probleme u GAK "Narodni front" i po ko zna koji put dovela porodilište na loš glas. Komentar u vezi sa ovim slučajem direktora bolnice doktora Slobodana Runića, juče nismo čuli jer nije bio u svojoj kancelariji.

Mitrović nije želela da komentariše slučaj porodice Nikolić zbog interesa istrage. Ona je rekla da je u toku nadzor unutar GAK "Narodni front" ali i spoljašnja istraga koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, kao i da će javnost biti upoznata šta se stvarno desilo za vreme porođaja Tanje Nikolić, ali po okončanju vanrednog stručnog nadzora.

Kobni porođaji

U vezi sa čestim optužbama i kritikama na rad ove bolnice, Mitrović je rekla:
- Mogu samo da kažem da protiv GAK "Narodni front" ne postoji nijedna krivična prijava, kao i da se ne vodi nijedan sudski spor.

Kako saznajemo od dr Dane Mihajlović, načelnika zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, slučaj Nikolića nije jedini jer je u avgustu prijavljen još jedan slučaj nesavesnog postupanja lekara pri porođaju, takođe u "Narodnom frontu".

- Inspekcija je odmah uzela prijavu porodice Nikolić i u toku je procedura organizovanja vanrednog stručnog nadzora u vezi sa ovim slučajem. Kada nadzor bude gotov i komisija usvoji izveštaj, dužni smo da u roku od 15 dana preduzmemo odgovarajuće mere - rekla je Dana Mihajlović ne precizirajući kada će istraga biti gotova.

A. Savić


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange