[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zoran Drakulić, kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda (3)

Smanjiti poreze i pokrenuti privredu

Zoran Drakulić, srpski biznismen koji je za nešto više od deceniju rada u inostranstvu stvorio poslovnu imperiju, veruje da će, ako ne u prvom, sigurno u drugom krugu za izbor gradonačelnika umaći Nenadu Bogdanoviću, aktuelnom prvom čoveku Beograda. On samouvereno kaže "da sve što radi mora da uspe".

Osim što je bio šampion u plivanju, kao dokaz da mu ono čega se lati mora dobro ići, navodi da je, od 1990. do početka 1993. godine, bio predsednik vaterpolo kluba "Crvena zvezda". Ovaj tim je u to vreme osvojio titulu državnog prvaka, kao nikada pre, a ni posle, kaže Drakulić i objašnjava da je plan bio da se taj uspeh postigne za tri-četiri godine. "Doveli smo Igora Milanovića iz Zagreba i sve je išlo munjevito, prve godine smo bili na drugom mestu, a sledeće na prvom", kroz smeh kaže Drakulić.

Pošto je, zbog pritisaka Slobodana Miloševića, napustio "Geneks", odbijajući predlog direktora Milorada Savićevića da zauzme njegovo mesto, započeo je biznis sa 25.000 dolara koje je uštedeo od plate, radeći u inostranstvu za "Geneks". Prvi posao započeo je sa Vukom Hamovićem, srpskim biznismenom koji se bavio otkupom dugova. "Posle dve-tri transakcije, sporazumno smo se razišli jer me je više interesovala proizvodnja i trgovina od finansijskih transakcija. Od tada smo se videli dva puta, iako smo neko vreme obojica živeli u Londonu", objašnjava Drakulić svoju poslovnu vezu sa najvećim trgovcem strujom Hamovićem.

Iz biznisa u politiku

"Ist point", komapanija koju je tada osnovao i gde je vlasnik više od 40 odsto kapitala zajedno sa Ilijijom Matićem i Predragom Antićem i još nekoliko manjih akcionara, danas je komitent mnogih svetskih banaka. Osnovni kapital kao merilo za dobijanje kredita "na prvi poziv" je 50 miliona dolara, a vrednost svih nekretnina iznosi okom 250 miliona dolara, dok se kapital nekoliko mlinova u Vojvodini, fabrike kablova u Zaječaru i Valjaonice bakra u Sevojnu tek procenjuje.

Ministri treba da čuju privrednike

"Privreda nema čak ni ministra jer nakon odlaska Dragana Maršićanina koordinativnu funkciju obavlja Predrag Bubalo. Mislim da je umesto Maršićanina na to mesto trebalo postaviti čoveka koji je imao iskustvo u privredi, ali objasnili su mi da je problem da se nađe dobar poznavalac te problematike. Da sam je ministar finansija ili privrede držao bi privrednicima jednom nedeljno brifinge da bi se razmenila mišljenja. Kritikujem, uvek dobronamerno, ali preko novina jer ne uspevam da dođem do ministra finansija Mlađana Dinkića kako bi mu objasnio da privreda mora da se rastereti. Ako bi se smanjile dažbine, ona bi oživela i nakon nekoliko meseci bolje punila budžet", kaže Drakulić.

Da bi podigao proizvodnju ovih dana Drakulić za RTB Bor pokušava da bezbedi kredit kod ino banaka od 35 miliona dolara. Kompanija ima filijale u Njujorku, Frankfurtu, Sofiji, Bukureštu, Kijevu, Alma Ati, Pekingu, Nju Delhiju i dva rudnika u Kazahstanu i Čiti u Sibiru.

Drakulić smatra da i u Srbiji ekonomsko stanje može da se preokrene i pošto je u biznisu dogurao do vrha zakoračio je u politiku da pokaže šta može. "Mislim da kao gradonačelnik mogu mnogo da utičem da se stvari poboljšaju. Znam da nemam ovlašćenja za sve, ali se mogu inicirati rešavanje problema i davati predloge.

Pre svega treba pokrenuti privredu, brzo završiti privatizaciju malih i srednjih preduzeća, veće sisteme treba restrukturirati i naći im investitore. Krivce za privatizaciju, ukoliko ih ima, treba kazniti, ali ako je prošla privatizacija bila nepoštena, onda je treblo nastaviti pošteno, ali brzo. Posle odlaska Branka Pavlovića to je krenulo dobro", kaže Drakulić i dodaje da je sadašnja vlada uradila dosta na otpisu dugova velikim firmama "Zastavi" i Londonskom klubu.

Hoće stručnjake

Glavna zamerka vladi je što nisu dovedeni stručnjaci na mesta za koja se nisu mogla naći ljudi u partiji. Za njega će to biti, kako kaže, nema boga, jedini princip za odabir kadrova. Drakulić kaže da je pomagao demokratski blok 5. oktobra i da je, posle smene režima vladao entuzijazam, da se privatizacija odvijala ubrzano, a da je u ovom trenutku to u silaznoj putanji. Kao privredniku smeta mu što su porezi visoki, a tržište previše liberalizovano. "Evropi nije trebalo toliko popustiti ili ako je to već učinjeno, za uzvrat je trebalo tražiti adekvatnu finansijsku pomoć", kategoričan je Drakulić.

J. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange