[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 4. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

Nismo narkomani, laži će se otkriti

Predsednik Udruženja sitnih akcionara Zdravko Deurić je okupljenima rekao da će štrajkači insistirati da se poništi dokapitalizacija "Jugoremedije"

ZRENJANIN - Na protestnom skupu, organizovanom juče, u podne, ispred zgrade Veća Saveza samostanih sindikata u Zrenjaninu, pred oko 200 okupljenih građana, radnika nekoliko zrenjaninskih privrednih kolektiva i preduzeća iz drugih krajeva Srbije, prisutnima se obratilo 18 bivših radnika Fabrike lekova "Jugoremedija", koji već deseti dan štrajkuju glađu. Predsednik veća sindikata Mirko Malešev rekao je da će veoma brzo biti otkrivene laži menadžmenta "Jugoremedije", na čelu sa generalnim direktorom prim. dr Aleksandrom Radovanovićem .

Radnici - suvlasnici

- Nismo nikakvi satanisti, narkomani, alkoholičari, kako su pokušali da nas predstave u javnosti. U štrajku učestvuju radnici preduzeća, koji su, ujedno, i njegovi suvlasnici - istakao je Malešev.

Zaplakala mala Tamara

Tamara Trivković, učenica trećeg razreda osnovne škole i ćerka jedne od bivših radnica "Jugoremedije" pročitala je, na protestnom okupljanju, svoj školski sastav, u kome je navela da je, po povratku sa raspusta, saznala da majka i njene kolege štrajkuju glađu. Kada je pročitala sastav, Tamara je zaplakala, a sa njom i nekoliko okupljenih žena.

Proizvodnja u "Remeviti"

ZRENJANIN - Generalni direktor farmaceutske kompanije "Jugoremedija" iz Zrenjanina Aleksandar Radovanović potvrdio je Beti da će zbog generalnog štrajka u toj fabrici biti pojačana proizvodnja lekova u fabrici "Remevita". On je naveo da će "Remevita" zaposliti nove radnike i da će od ponedeljka raditi u dve smene, tako da, kako je rekao, "radnici "Jugoremedije" mogu da štrajkuju koliko god hoće. Radovanović je podsetio da je "Remevita" nastala kao "ćerka" preduzeća "Jugoremedija" i da je posebno pravno lice, a u toj fabrici može da radi do 500 radnika. Prema njegovom mišljenju, "Remevita" je pretrpela veću štetu od "Jugoremedije", jer ni njena roba nije mogla da se proizvodi i prodaje, iako niko od zaposlenih ne štrajkuje.
Radovanović je najavio da će u "Jugoremediji" biti zaposleno 50 novih radnika, koji će u ponedeljak doći na posao.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Jugoremediji" Vladimir Pecikoza naglasio je da će Republička inspekcija rada naložiti rukovodstvu da otpuštene radnike vrati na posao.

- Očekujemo da direktor Radovanović uskoro potpiše to rešenje, a mi ćemo tada prekinuti štrajk glađu. To ne znači da ćemo odustati od naših zahteva i nadamo se da ćemo na kraju biti pobednici, da će pravda pobediti - kazao je Pecikoza.

Predsednik Udruženja sitnih akcionara zrenjaninske farmaceutske industrije Zdravko Deurić rekao je okupljenim protestantima da će štrajkači insistirati da se poništi dokapitalizacija "Jugoremedije", posle koje je makedonska kompanija "Jaka 80" iz Radoviša postala većinski vlasnik ovog preduzeća.

- Sazvaćemo vanrednu Skupštinu akcionara, imenovati novi upravni odbor, koji će Radovanovića razrešiti dužnosti i imenovati njegovog naslednika. Tada će se steći uslovi da "Jugoremedija" konačno normalno posluje - poručio je Deurić.

Radovanović je, međutim, u izjavi za Glas objasnio da do sada nije dobio nikakvo rešenje inspekcije rada.

Rok za žalbu

- Svi su mogli da vide otkaze ugovora o radu, uručene štrajkačima, i tu nema ništa sporno. Ostavljen im je rok za žalbu na odluku o otkazu i tek ako dobijem punovažno sudsko rešenje o njihovom vraćanju na posao, ja ću se povinovati - podvukao je Radovanović, uz napomenu da "sebe ne smatra delom niške mafije", kako to tvrde štrajkači.

Radovanović je dodao da od ponedeljka u "Jugoremediji" startuje proizvodnja u dve smene i da je, od početka minimuma procesa rada, ostvaren promet od 160 miliona dinara i izvoz vredan 400 hiljada evra.

K. S.


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Održan protestni miting bivših radnika zrenjaninske "Jugoremedije"

16:21h

Dinkić bar priznao da je neinformisan

16:30h

Zoran Drakulić, kandidat DSS za gradonačelnika Beograda (3)

16:39h

Protestni skup 350 zaposlenih u Komgrapu

16:47h

"Narodni front" ponovo na udaru

16:55h

"Velike zverke" i dalje imaju veliku zaštitu

17:03h

Traže da im bosanski bude izborni predmet

 


     


FastCounter by LinkExchange