GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Na proslavi dva veka od Prvog srpskog ustanka u Republici Srpskoj

Knjige o našim i drugim herojima

Udruženje Srba iz BIH u Čačku organizovalo je posetu Dobrunu i manastiru Uspenja Presveta Bogodorice, povodom proslave 200-godišnjice Prvog srpskog ustanka. Autobus Čačana je stigao u Dobrun u manastirski kompleks.

Divan prizor, uređeni manastirski objekti, fasade i ceo krug, u ravnici opkoljenoj brdima, kamenitim visovima. Na jednom visu se sija veliki krst, a dole, u krugu prod crkve, spomenik voždu Karađorđu. Program proslave je trajao više sati: liturgija, govori sveštenih lica i državnika, kulturno-umetnički program.

Uz put parkirano stotine kola, na jednom većem parkingu oko stotinu autobusa, registracije iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, iz Vojvodine... Došli ljudi da odaju počast Prvom srpskom ustanku, Karađorđu i svim izginulim junacima, od ustanka do danas. Karađorđev spomenik biće prenet gore, na brdo, pored velikog krsta.

"Drino vodo"

Ja sam za ovu priliku pripremio i objavio knjigu pesama "Drino vodo". Izložio sam knjige na jednom stolu pored crkve i tako ih ponudio posetiocima. Trud mi se isplatio, prodao sam oko 150 knjiga, da tako bar dobrim delom pokrijem troškove štampe.

Ali, želim istaći ovom prilikom, nekoliko primera reagovanja na knjigu. Prilazi jedan gospodin, mlađi, stasit, uzima knjigu i gleda, primiče ustima onaj deo gde su slike srpskih junaka, ljubi tri puta i skoro zaplaka, bi i meni teško, kupi knjigu i ode. Prilazi drugi gospodin, doteran, stariji po godinama, gleda knjigu pa će reći: Kupio bih knjigu ali neću zbog izdajica na njoj. Začudi me njegov komentar, pripitam ga: "Izvinite gospodine, odadkle ste Vi! Odgovori mi da je iz Sarajeva i da je profesor...

Naiđe jedan gospodin, gleda knjige, dajte mi pet komada ali potpišite, potpisah mu knjige kao autor i dade, nosi ih u dijasporu.

U knjizi su nanizane hronološkim redom mnoge pesme, od kneza Lazara i kneginje Milice, zatim o Karađorđu i Milošu i Prvom i Drugom ustanku, Prvom i Drugom svetskom ratu, o ubistvu kralja Aleksandra, o smeni Rankovića, Informbirou, jedna o Titu, zatim o ekonomskim sankcijama, bombardovanju 1999. godine...

Nesloga

Razmišljam, eto kakvih nas sve ima. Čekamo autobus za povratak u Čačak. Prilazi mi jedan čovek upita me: Kada ima autobus za Sarajevo. Odagovorim mu da neznam, da ja putujem za Čačak. Ali, onako spontano, natavismo razgovor, upoznavanje. On mi u jednom momentu otvori levu stranu sakoa, a na prsluku zasijaše dva odlikvoanja. Vraćamo se za Čačak, razmišljam o sudbini srpskog naroda, o našoj neslozi koja nas je pratila tokom naše istorije, od Kosova do danas i pitam se kako dalje da bismo preživeli i da bismo bolje živeli.

Dragan Ugarčina
Čačak


Fiskalne kase i za Kineze

Konačno su fiskalne kase postale stvarnost. Ono što je bivši ministar Đelić započeo sadašnji Dinkić je ostvario. Uvedene su kase, "svi" ih moraju imati. Počela je kontrola, a nagoveštavaju se i velike, pa čak i rigorozne kazne za sve one koji ne posluju po zakonu. Predviđa se da će i svi na Buvljaku (otvoreni tržni centar) na Novom Beogradu morati da posluju s kasama, fiskalnim naravno.

Ministar Dinkić je bio vrlo energičan kada je rekao da svi moraju da plate porez i da su svi u tome ravnopravni.
To je sve sasvim u redu ali se ja, ipak, pitam kako to da su neki ravnopravniji od drugih ili može da ima nekih najravnoopravnijih pa za njih zakon i Dinkićeve pretnje uopšte ne važe. Reč je o Kineskom tržnom centru u Novom Beogradu u bloku 70. Svi znaju da se tu "vrte" neverovatne pare ali o kasama, pogotovu fiskalnim, nema ni govora niti ko spominje Kineze u vezi sa porezom.

Pitam se po čemu su oni toliko ravnopravniji od drugih pa oni ne moraju da plaćaju porez koji naši građani moraju. Bilo bi jako umesno da se ministar Dinkić oglasi povodom ovog porezničkog presedana i ovom narodu objasni o čemu se ovde radi. Ili je, možda, nešto sasvim treće u pitanju. Baš bi bilo lepo znati.

Branko Stajević
Beograd