[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 3. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Sud u Gnjilanu zaplenio je prošle godne školski autobus

U nekoliko škola na Kosovu i Metohiji zbog incidenata još nije počela nova školska godina

Policija zabranila

deci ulazak u školu

U nekim školama nastava nije počela zbog toga što Kfor nije obezbedio pratnju za autobuse za đake

BEOGRAD - U nekoliko škola na Kosovu u kojima Srbi čine većinu, učenicima osnovnih i srednjih škola onemogućeno je redovno pohađanje nastave. Agencije prenose da je opštini Štrpce, u Gornjoj Bitinji juče oko sedam sati grupa od pedesetak Albanaca dovela osam učenika albanske nacionalnosti ispred škole "Staja Marković" i pokušala da ih nasilno uvede u objekat u kome je juče ujutro počela nastava za 120 učenika srpske nacionalnosti Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" iz Uroševca.

Pripadnici Kosovske policijske službe zabranili su i juče nastavnicima, učiteljima i učenicima srpske nacionalnosti da uđu u prostorije objekta "Sveti Sava", u Kosovi Polju u kome od 1999. godine rade osnovne škole "Aca Marović" i "Vuk Karadžić". Nastavnici i učenici došli su školskim autobusima ispred "Svetog Save" bez pratnje KFOR-a i policije UN, kako bi započeli nastavu, ali im je KPS zabranila ulazak uz obrazloženje da imaju naredbu da nikome ne dozvole ulazak u dvorište škole i u sam objekat.

Možemo samo da apelujemo

Ministarka provete i sporta Ljiljana Čolić izjavila je za Glas da će učiniti sve što bude mogla da deca sa Kosmeta idu normalno u školu, ali je priznala da to nije mnogo jer su srpske ingerencije male.
- Možemo samo da apelujemo na UNMIK, međunarodnu zajednicu i svetsku javnost i na one koji su odgovorni za stanje na Kosmetu - objasnila je prof. Čolić, uz opasku da ne može ništa drugo da učini, pa ni da uzme "pušku i da puca".
Pomoćnik ministra prosvete zadužen za obrazovanje na Kosmetu Radojko Gačević izjavio je da je veliki problem to što pripadnici Kfora nisu obezbedili pratnju za đake u Obiliću, Lipljanu i drugim mešovitim sredinama i dodaje da je od Kfora zatraženo da vojnici i dalje prate decu kako bi se sprečili incidenti.

O. N.

U četiri srednje škole u Kosovskom Pomoravlju 1. septembra nije počelo normalno održavanje nastave, zbog problema sa prevozom. Prema rečima Dragoslava Vidića, načelnika prosvete za Kosovskopomoravski okrug, Opštinski sud u Gnjilanu zaplenio je krajem prošle školske godine sudskom presudom autobus čiji je vlasnik bila srpska osnovna škola u Pasjanu. Jedino prevozno sredstvo za četiri isturena odeljenja srednjih škola još nije vraćeno, a deca iz okolnih srpskih sela se ne usuđuju da bez organizovanog prevoza dolaze na nastavu.

Nastava se od 1. septembra normalno održava u Tehničkoj školi u Kuscu, Gimnaziji u Šilovu, Ekonomskoj školi u Ranilugu, Medicinskoj školi u Ropotovu, kao i svih 19 osnovnih škola.
- Primetno je osipanje učenika. Prošle godine je u celom Kosovskopomoravskom okrugu bilo upisano 409 prvaka, a ove godine samo 354. U školama u Gornjem Livoču, Strezovcu, Makrešu, Jasenoviku i Kosti ove godine u prvi razred nije krenuo nijedan đak - kaže Dragoslav Vidić.

Pusta je ostala i OŠ "Miladin Popović" iz Letnice. Veliki problem sa održavanjem nastave u Kosovskom pomoravlju, koje čine opštine Gnjilane, Vitina, Kamenica i Novo Brdo, ogleda se i u tome da školski autobusi ne dobijaju pratnju KFOR-a, koja je tražena nakon nasilja od 17. marta.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:40h

Ministar prosvete, filolog, pobrkala Radičevića i Maksimovićevu

16:49h

Optužbe bivšeg tima ministra prosvete

16:57h

U nekoliko škola na Kosovu i Metohiji zbog incidenata nije počela školska godina

17:05h

Zoran Drakulić: Hoću da pomognem svom narodu

17:13h

Direktor bolnice "Sveti Luka" javio se "Glasu" iz Amerike

17:26h

Samo pet poslanika srpskog parlamenta ide u Biblioteku

 


     


FastCounter by LinkExchange