[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 3. 9. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UPOZNAJTE BEOGRAD

 

Kako su nastali gradski kvartovi

Beogradska varoš je nekada bila podeljena na više delova. Doseljavanje raznih naroda i vera uslovili su da naselja u početku budu grupisana po nacionalnom i verskom principu.

Srpski deo varoši razvijao se na zapadnom kraju, pored reke Save, a istočni deo, pored Dunava, menjao je stanovnike u zavisnosti ko je držao Beograd - Turci ili Nemci. Između njih, na grebenu beogradske stene, razvijao se administrativno-upravni i trgovački deo.

Beograd je u prvoj polovini 18. veka bio podeljen na: Tvrđavu, Srpsku varoš - oko Saborne crkve, Nemačku varoš - od Vasine ulice ka Dorćolu, Donju srpsku varoš - Savamala, Karlštat - današnja Palilula, Veliku vojnu bolnicu - prostor oko hotela "Moskva" i Tašmajdana.

Prvi zvanični predlog za podelu Beograda usvojen je 1847. godine i tada je varoš podeljena na šest kvartova: Mitropolitski, Zerečki, Savamalski, Terazijski, Palilulski i Vračarski. Zanimljivo je da su u 19. veku Terazije i Vračar bili predgrađe Beograda. Beograd je tada imao 176 ulica, a najjužnija ulica bila je Beogradska.

Početkom 20. veka beogradska teritorija se naglo povećala, tako da je imala čak 14 kvartova, a 1935. godine dobijena su još tri kvarta. Zemun je za vreme Drugog svetskog rata bio otcepljen od Beograda i pripadao je Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Posle rata Zemun se vraća u sastav Beograda kao 17. kvart. Beogradska opština prerasta u grad, a bivši kvartovi se pretvaraju u opštine i dobijaju nova imena i granice.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:04h

Stav GSP "Beograd" povodom tuče koja se desila na liniji 704

21:11h

Teško oboleli ispred Kliničkog centra tražili lekove od države

21:20h

Sudije i policija krivci za "divlje" taksiste u gradu

21:27h

Upoznajte Beograd: Kako su nastali gradski kvartovi

 


     


FastCounter by LinkExchange