[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 31. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Velika završnica 39. festivala glumačkih ostvarenja u Nišu

Dikliću "Gran pri"

i nagrada kritike

Najviše glumačko priznanje pripalo mu je za ulogu policijskog poručnika u filmu "Mali svet" Miloša Radovića. Njegovu superiornost potvrdili su i kritičari

NIŠ - Glumac Bogdan Diklić dobitnik je najvišeg glumačkog priznanja Gran-prija "Naisa" na ovogodišnjem 39. festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu za ulogu policijskog poručnika u filmu "Mali svet" Miloša Radovića. Njemu je, uz statuetu "Naisa", pripao i novčani deo nagrade od sto pedeset hiljada dinara.

Nagradu "Carica Teodora" i novčani iznos od sto hiljada dinara dobila je Kalina Kovačević za ulogu Ankice u filmu "Jesen stiže dunjo moja" Ljubiše Samardžića, a nagrada "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu, uz isti novčani iznos, pripala je Lazaru Ristovskom za ulogu policijskog kapetana u filmu "Mali svet" Miloša Radovića.

Nagrada Trifunoviću

Povelju za izuzetnu žensku ulogu i novčani iznos od osamdeset hiljada dinara dobila je Marija Karan za ulogu Marije u Samardžićevom filmu "Jesen stiže dunjo moja", dok je Povelja za izuzetnu mušku ulogu, i isti novčani iznos, pripala Branislavu Trifunoviću za ulogu Save Lađarskog, opet u filmu "Jesen stiže dunjo moja".

Uz jubilej, mole se glumci za prikladniji nastup

Niški festival će dogodine obeležiti 40.godišnji jubilej, kao najstariji filmski festival i jedinstven u zemlji i svetu zato što vrednuje glumačka ostvarenja. Najugledniji glumci i ostali stvaraoci naše kinematografije izjavljivali su tokom minulih festivalskih dana da jubilej treba dočekati sa koncepcijskim promenama, uz ideju da festival svakako ostane glumački, ali da preraste u međunarodni, regionalni i balkanski.Ostaje i činjenica da su ove godine u Nišu organizatori domaćih festivala osnovali svoju Uniju preko koje će lakše definisati svoje finansijske i druge odnose sa producentima,a posebnim kodeksom i ugovorima obavezati glumce da se posle festivalskih projekcija pojavljuju pred publikom i novinarima, kao i da to čine dostojanstvenije i u prikladnijoj odeći.
Miki Manojlović, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić",a o čijem će stvaralaštvu do narednog festivala biti pripremljena monografija, predsedavaće žirijem koji će odlučiti o narednom dobitniku ovog priznanja.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu i šezdeset hiljada dinara dodeljena je Jasni Đuričić za ulogu Olge u filmu "Memo" Miloša Jovanovića, a za najbolju mušku epizodnu ulogu, uz isti novčani iznos, Mladenu Andrejeviću za ulogu Cileta u filmu "Kad porastem biću Kengur".

Jednoglasne odluke o nagradama koje su saopštene juče na konferenciji za štampu, a zvanično uručene sinoć na svečanom zatvaranju festivala uz direktan TV prenos RTS-a, doneo je festivalski žiri kojim je predsedavala Neda Arnerić, a u kojem su još bili Jelica Sretenović i Dragan Mićanović.

Prvi put ustanovljeni žiri filmskih kritičara, kojim je predsedavao Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Kinoteke, uz Dušana Vukića, urednika "Železničkih novina" i Branislava Miltojevića, novinara niških "Narodnih novina", za najbolju glumicu festivala proglasio je Jelenu Đokić ("Opet pakujemo majmune" i "Sjaj u očima"), a za najboljeg glumca Bogdana Diklića, za uloge u filmovima "Mali svet","Pad u raj" i "Pljačka Trećeg Rajha".

Đorđević hit debitant

Publika je svih šest festivalskih večeri tokom kojih su prikazivani filmovi iz zvanične konkurencije birala svojim glasovima "glumca večeri". To priznanje dobili su Lazar Ristovski, Marko Janjić, Jelena Đokić, Sergej Trifunović, Nikola Đuričko i Branislav Trifunović, kome je sa najviše glasova publika dodelila i priznanje "glumac festivala".

Nagrada za debitantsku ulogu, u iznosu od šezdeset hiljada dinara, dobio je Igor Đorđević za ulogu u filmu "Jesen stiže dunjo moja"

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:28h

Velika završnica 39. festivala glumačkih ostvarenja u Nišu

16:41h

Povodom proglašenja za kulturnu baštinu Uneska: Monografija i CD o Dečanima

   


     


FastCounter by LinkExchange