[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 30. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Miki Manojlović

Sedmi dan 39. festivala glumačkih ostvarenja u Nišu

Dobar film danas

je kao "eksces"

Svaki ministar kulture mogao je da se proslavi uz samo malo više pažnje i para za našu kinematografiju - kaže laureat niškog festivala Miki Manojlović

NIŠ - Sinoćnom premijerom filma "Jesen stiže, dunjo moja" Ljubiše Samardžića i "Dunav" Gorana Rebića, kao i proglašenjem Nikole Đurička ("Pljačka Trećeg rajha") za glumca prethodne večeri prema glasovima publike, završeno je predstavljanje filmova iz zvanične festivalske selekcije.

A večeras je, uz direktan TV prenos RTS, na Letnjoj pozornici planirana svečana dodela festivalskih glumačkih nagrada, po odluci žirija kojim je predsedavala glumica Neda Arnerić. Članovi žirija su bili i Jelica Sretenović i Dragan Mićanović. Posle dodele nagrada van konkurencije će biti prikazan gostujući film iz Sarajeva "Kajmak i marmelada" Branka Đurića.

Glumci kao producenti

Juče je veliku pažnju na redovnoj podnevnoj pres konferenciji izazvalo prisustvo Mikija Manojlovića, protagoniste filma "Mali svet" Miloša Radovića i ovogodišnjeg laureata nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koja mu je inače svečano uručena preksinoć.

Kao glumac koji je na niškom festivalu dobio Gran pri za ulogu Tomislava u "Samo jednom se ljubi" i čovek koji je i u inostranstvu snimio 17 filmova, Manojlović kaže da naša država ne brine o kinematografiji kao važnom izvoznom "brendu" po čemu nas prepoznaju u svetu i da je u sadašnjim uslovima snimiti kod nas dobar film "esksces".

- Ovde je još od vremena Dušana Čkrebića, sa kojim sam davno razgovarao kao lider glumačkog udruženja, svaki ministar kulture mogao da se proslavi uz samo malo više pažnje i para za našu kinematografiju. A i ovi što dođoše na ove naše oktobarske ruševine, opet ništa. Zato sada sve češće imate glumce u ulozi producenata koji spasavaju što se spasiti može - kaže Manojlović.

Dosta "teških" filmova

Mora da se menja

Niški festival treba da se menja, širi i bude drugačiji. Treba da preraste u festival glumaca iz svih zemalja u kojima se govore jezici koje mi razumemo, a to znači bosanskih, crnogorskih, hrvatskih, makedonskih, bugarskih i drugih. A to onda već znači regionalnu saradnju koja otvara vrata za "napad" na evropske regionalne fondove. Festivali su tu da se prave veze, stare i nove, a ne da se sami sa sobom "festivališemo", kaže Miki Manojlović.

Reditelj "Pljačke Trećeg rajha" Zdravko Šotra, koji je posle rekordnog broja gledalaca "Zone" i sa ovim filmom već stigao do blizu pola miliona gledalaca, kaže da mu nisu jasni oni koji mu prigovaraju da radi isključivo "komercijalne" filmove.

-"Zoni" je prosto za manu proglašena činjenica o rekordnoj gledanosti. Film je rađen po delu iz školske lektire. Slično sada kažu za "Rajh", ali meni je ipak važno šta misli publika a ne kritičari. Dosta sam snimao "teške"filmove i svesno sam se okrenuo komediji - kaže Šotra.

Glumac Predrag Ejdus kaže da pristiže generacija mladih talentovanih glumaca, ali da nam nedostaju pare i dobri scenaristi. Irena Mičijević-Rodić, glumica u filmu "Mali svet", kaže da domaćem filmu "ozbiljno nedostaju dobre ženske uloge, valjda i zato što su scenaristi uglavnom muškarci".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

Sedmi dan 39. festivala glumačkih ostvarenja u Nišu

16:25h

Moskovski nedeljnik za glamur i literaturu

16:33h

Nova knjiga Nikolasa Gudrik-Klarka: Okultni koreni fašizma

 


     


FastCounter by LinkExchange