[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 29. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Nišu formirana Unija organizatora domaćih filmskih festivala

Filmadžije, malo ozbiljnosti, molim!

Festivale organizujemo zbog glumaca, reditelja i producenata, a ne zbog nas i gradova koji su im domaćini

NIŠ - Direktori pet postojećih filmskih festivala u SCG, a pridružio im se i novoosnovani festival u Trebinju (RS), obrazložili su juče na konferenciji za novinare ključne razloge zbog kojih su upravo formirali festivalsku Uniju. Njen prvi predsednik, inače i inicijator formiranja ove asocijacije, jeste direktor niških Filmskih susreta Branislav Bane Stojković.

- Smatram da će nam ova Unija pomoći da uozbiljimo i producente i glumce da bi shvatili da mi filmske festivale organizujemo zbog njih, a ne zbog nas i zbog gradova koji su im domaćini i koji sigurno ne zarađuju na festivalima. A svi zajedno moramo biti odgovorniji prema filmskoj publici - rekao je direktor Novosadske arene Pavle Milivojev. On kaže da ne mogu producenti na festivale gledati kao na mesta na kojima se može uzeti još koja kinta i "još neko zaklati" za nekoliko hiljada evra.

Otac i sinovi

Glumac Toma Trifunović na niškom festivalu je u prilici da prima priznanja u ime svojih sinova Sergeja i Branislava, s tim što će Branislav ipak stići pred nišku publiku. I Toma kaže da mu takva "uloga" prija i da će je "sa zadovoljstvom odigrati".

Nagrada "Pavle Vuisić" Mikiju Manojloviću

Peti dan Filmskih susreta u Nišu bio je u znaku nagrade za životno delo "Pavle Vuisić". U toku dana je promovisana monografija o prošlogodišnjem dobitniku Ružici Sokić, a sinoć se pred publikom poklonio ovogodišnji laureat Miki Manojlović.
Inače, za glumca četvrte festivalske večeri publika je izabrala Sergeja Trifunovića("Kad porastem biću Kengur"), a sinoć su prikazani filmovi "Pljačka Trećeg Rajha" Zdravka Šotre i "Mali svet" Miloša Radovića (drugi njegov film na ovom festivalu). Večeras, šestog festivalskog dana na programu su filmovi "Jesen stiže dunjo moja" Ljubiše Samardžića i "Dunav" Gorana Rebića.

Milivojev smatra da se neki producenti i boje da njihova ostvarenja dožive festivalske provere publike, kritičara i novinara, pa ih izbegavaju ili postavljaju nemoguće uslove.

- Producentima mora biti važno da li će im glumci izaći pred publiku "u gaćama" ili makar pristojno obučeni, ne mora baš u frakovima i leptir mašnama. I mora im biti važno da izađu pred publiku u što većem broju, a ne da čak dođu na festival, ali se ne poklone posle projekcije, ne dođu na pres konferenciju ili budu neprijatni prema novinarima. Otuda očekujem da će ova naša Unija, jer i oni imaju svoje, malo "razdrmati" producente, pa i glumce - kaže Milivojev.

Član Direkcije Festivala u Herceg Novom Zoran Živković smatra da posle formiranja ovakve Unije organizatora, sa producentima treba potpisati Kodeks koji će jasno definisati uzajamne obaveze, pa i visinu "najamnina" koje traže od festivalskih organizatora.

- Možda im se ova naša asocijacija neće dopasti, ali je sigurno da će doprineti daljoj afirmaciji ne samo festivala, već i filmskog stvaralaštva u celini. I sigurno je da će naša koordinacija i dogovaranje učiniti da naši festivalski troškovi budu racionalniji - kaže Živković.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare čulo se još i da je niški festival, koji je pre svega glumački i najstariji u zemlji, možda najviše i "razmazio" glumce i učinio ih još više "velikom decom", ali da je zato i dobro što upravo iz Niša kreće zahtev da se glumci i producenti malo "uozbilje". Lakše je Herceg Novom da "namami" glumce i producente jer ima more, rečeno je. Ali,otuda i veći rizik da glumac izađe pred publiku u kupaćim gaćama, odgovoreno je od strane Novljana.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:25h

U Nišu formirana Unija organizatora domaćih filmskih festivala

16:33h

Ko je ko u svetu stripa: Štefan Blikenstaf i njegovi anti - portreti

 


     


FastCounter by LinkExchange