[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 26. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na letnjoj pozornici niške Tvrđave traju 39. filmski susreti

Lazar Ristovski glumac večeri

Za šampiona prvog dana publika je izabrala protagonistu filma "Pad u raj"

NIŠ - Letnja pozornica u Tvrđavi preksinoć je po običaju bila prepuna onih koji su želeli da vide ceremoniju svečanog otvaranja, simboličnu predaju ključeva grada iz ruku gradonačelnika Gorana Ćirića u ruke predsednice žirija Nede Arnerić, prigodne reči Tanje Bošković koja je otvorila festival, predstavljanje glumaca koji će se boriti za prestižne festivalske nagrade, vatromet i, na kraju, projekciju filma "Pad u raj" Miloša Radovića.

Prethodno je među učesnicima svečanog prijema kod gradonačelnika viđen i predsednik parlamenta Predrag Marković, koji je zatim "u sitne sate" u jednoj elitnoj gradskoj piceriji, sa saborcima iz G17 plus, održao pres konferenciju.

Novinari su malo gunđali što su prvo pozvani da na aerodromu dočekaju glumačku ekipu koja je čarter letom stigla iz Beograda, a zatim im je na aerodromu omogućeno da snime silazak glumaca iz aviona samo kroz staklo aerodromske zgrade. Pojedinci iz publike gunđali su jer su im "opušci" od vatrometa oprljili garderobu.

Razgovor s Nikolajem Burljajevim

Danas u 14 sati u sali Univerziteta organizovan je razgovor sa ruskom glumačkom zvezdom Nikolajem Burljajevim, uz projekciju tri epizode TV serije "Ljubav i istina Fjodora Tjutčeva".
Na Letnjoj pozornici večeras će biti prikazana dva filma,"Opet pakujemo majmune" Marije Perović i "Poljupci" Saše Radojevića.

Juče je ispred hotela "Ambasador" započeo kontakt program između publike i glumaca. U sali Univerziteta prikazan je prvi srpski film "Karađorđe" koji je 1911. godine režirao Čiča Ilija Stanojević, a čiji je producent bio poznati beogradski trgovac i ugostitelj Svetozar Botarić. Zanimljivo je da je u snimanju scena iz bojeva na Mišaru, na terenu Banjice, učestvovala i Vojska. Od ukupno 88 minuta izvorne verzije, prikazana je 47-minutna verzija filma."Karađorđe", koji će inače uskoro biti prikazan u Bolonji i Beču, a priprema se i digitalna verzija filma.

Publika je za glumca prve festivalske večeri izabrala Lazara Ristovskog, protagonistu filma "Pad u raj", a sinoć je u okviru zvanične festivalske konkurencije prikazana dva filma, omnibus "Zbog jedne divne crne žene" grupe autora (Maje Miloš, Koste Đorđevića i Miloša Škundrića) i premijerno film "Memo" Miloša Jovanovića.

M.Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h

Na letnjoj pozornici niške Tvrđave traju 39. filmski susreti

16:33h

Promocija knjige Matije Bećovića "Kaže Vuka Manitoga"

16:41h

Nagrada "Arsenije Čarnojević"

 


     


FastCounter by LinkExchange