[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 25. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle spektakularne krađe iz Munkovog muzeja u Oslu

Za "Krik" i "Madonu" 12.100 evra

OSLO - Norveški časopis "Se og Hoer" specijalizovan za glamurozne informacije i život zvezda, obećao je danas nagradu od 100.000 norveških kruna /12.100 evra/ za slike "Krik" i "Madona", dva remek-dela slikara Edvarda Munka, koja su lopovi ukrali u nedelju.

"Želeli bismo da obe slike budu vraćene netaknute muzeju Munk u Oslu. Nadam se da će nagrada omogućiti da Se og Hoer ili policija dobiju informacije o mestu gde se slike nalaze" - objasnio je urednik Od Johan Nelvik u današnjem izdanju, prenosi Srna.

Slike "Krik" i "Madona" Edvarda Munka ukradene su pre tri dana iz Munkovog muzeja u Oslu, pred očima zapanjenih posetilaca i nemoćnih čuvara. Ovo je jedna od najdrskijih pljački svih vremena, jer lopovi su, noseći balaklave na glavi, ušli u muzej oko jedanaest sati izjutra (u žurbi su se "zakucali" u jedna staklena vrata, razbivši ih), zapretili čuvaru oružjem, poskidali slike sa zidova i neometano odšetali sa svojim plenom. U galeriji nije bilo alarma i slike nisu bile fiksirane za zid, tako da su lopovi ceo "podvig" izveli za pet minuta. Svedoci tvrde da je policija stigla tek četvrt sata kasnije.

Stručnjaci naglašavaju da su ove slike veoma osetljive, jer je Munk slikao na kartonu, a još ranije su iznošenje tvrdnje da se "Krik", rađen temperom, nalazi u stanju raspadanja. Lopovi su slike ispustili bar dva puta tokom bega, a policija je kasnije našla polomljene ramove, čime je povećan strah da će slike biti oštećene.

S. I.


vesti po rubrikama

^kultura

16:19h

Damjan Đakov, slikar, pred Beograđanima ove jeseni

16:28h

Dragan Petrović Pele šarmirao gledaoce u reklami za "jake dlake"

16:36h

Revija advertajzinga "Beograd festival", od 2. septembra

16:45h

Za "Krik" i "Madonu" 12.100 evra

16:53h

Sinoć otvoreni 39. filmski susreti u Nišu

   


     


FastCounter by LinkExchange