[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 24. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Scena iz filma "Pad u raj"

Večeras na čuvenoj niškoj Tvrđavi počinju 39. filmski susreti

Odmah "Pad u raj"

Polovinu programa od ukupno dvanaest filmova čine premijere. Publika se zagrejala prethodne večeri uz koncert Željka Joksimovića

NIŠ - Premijerom filma "Pad u raj" Miloša Radovića, a posle ceremonije svečanog otvaranja na kojoj će gradonačelnik Goran Ćirić simbolično predati ključeve grada predsednici žirija glumici Nedi Arnerić, večeras na Letnjoj pozornici u drevnoj Tvrđavi počinju 39. filmski susreti.

U igri za nagrade

Tokom sedam festivalskih večeri biće prikazano 12 filmova, od kojih 6 premijerno. Organizatori festivala omogućili su, inače, publici da zagreje dlanove uz sinoćni koncert Željka Joksimovića.

Uz 70 hiljada nadoknade producentima za reprize i 100 hiljada za premijere, s tim što je LJubiša Samardžić za premijeru svog filma dobio i 50 hiljada više, obezbeđeno je premijerno prikazivanje 6 najnovijih ostvarenja domaće filmske produkcije i to su: Omnibus "Zbog jedne crne žene" i "Memo" Miloša Jovanovića, "Opet pakujemo majmune" Marije Perović, "Poljupci" Saše Radojevića, "Dunav" Gorana Rebića i "Jesen stiže, dunjo moja" Ljubiše Samardžića.

U festivalskoj "igri za nagrade" su još i ostvarenja "Sjaj u očima" Srđana Karanovića, "Kad porastem biću Kengur" Radivoja Andrića, "Pljačka Trećeg rajha" Zdravka Šotre i "Mali svet" Miloša Radovića. Festival će biti zatvoren 30. avgusta filmom "Kajmak i marmelada" Branka Đurića, koji se nalazi van zvanične konkurencije, a završno festivalsko veče, sa dodelom nagrade, direktno će prenositi RTS.

Nova letnja pozornica

Planirane su i brojne prateće festivalske manifestacije. Biće prikazan prvi srpski film "Karađorđe" Čiča Ilije Stanojevića, a svakog festivalskog dana ispred hotela "Ambasador" teći će kontakt program "Glumci u gradu". Letnja pozornica u Tvrđavi inače dočekuje glumce i publiku u novom ruhu i sa novim stolicama, što je "ulepšavanje" koje domaćine košta oko 1,6 miliona dinara. Predsednica Saveta festivala Marina Stanković saopštila je da će festival koštati oko 15 miliona dinara obezbeđenih iz gradske kase, ali i od brojnih sponzora.

Žiri i nagrade

Foto

Miki Manojlović, dobitnik nagrade
"Pavle Vuisić"

Tročlanim stručnim žirijem festivala predsedava Neda Arnerić, a članovi su Jelica Sretenović i Dragan Mićanović. Oni će odlučiti o dobitnicima brojnih prestižnih glumačkih nagrada na ovom festivalu, među kojima su glavne Gran pri "Naisa", za najbolju žensku ulogu "Carica Teodora", a najbolju mušku "Car Konstantin".
Na festivalu će biti promovisana monografija o Ružici Sokić, prošlogodišnjem dobitniku nagrade "Pavle Vuisić" za glumačko životno delo, dok je ovogodišnji dobitnik te nagrade Miki Manojlović.
Tradicionalna nagrada čitalaca "TV Novosti" za glumački par godine "Ona i on" biće na festivalu dodeljena Dari Džokić i Mimi Karadžiću, protagonistima serije "M(j)ešoviti brak".
Čarter za glumce
Ponos činjenicom da je Niš dobio aerodrom za civilni saobraćaj domaćini demonstriraju i specijalnim avionskim čarter letom kojim će danas u 14 sati iz Beograda u Niš stići brojna glumačka i novinarska ekipa. Očekuju se i predstavnici domaćih i stranih filmskih festivala, među njima i ruska glumačka delegacija predvođena zvezdom Nikolajem Burljajevim, čelnikom moskovskog festivala "Zlatni vitez".
Večeras premijerno, ali i pred početak svake festivalske večeri, biće emitovan petominutni filmski spot o Nišu koji je režirao Darko Bajić.


M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

17:03h

Večeras na čuvenoj niškoj Tvrđavi počinju 39. filmski susreti

17:14h

Milena Dragićević-Šešić o agresivnoj reklamnoj kampanji "Diplomca"

17:26h

Nagrada Grada teatra pripala Tomažu Panduru za projekat "Sto minuta"

   


     


FastCounter by LinkExchange