[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 21. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Četvoročlana ekspedicija beogradskih planinara osvojila Damavand, krov Irana, visok 5.671 metar

Srbi na vrhu živog vulkana

Četvoročlana ekspedicija iz planinarskih društava "Radnički" i "Železničar" iz Beograda ovih dana se vratila iz Irana gde je osvojila najviši vrh - Damavand (5.671metar).

U vreme najvećih letnjih vrućina, petog jula, grupa beogradskih planinara krenula je u nove poduhvate. Došli su najpre u Tabris, dvomilionski grad, nekadašnju prestonicu Irana, udaljen oko 200 kilometara od tursko-iranske granice. Osvojili su najpre dva manja vrha - Mont Sahand (3.700m) i Mont Sabalan (4.811m), što je bila prva aklimatizacija, posle čega su krenuli na Damavand.

- Nije bilo lako osvojiti najviši vrh Irana koji i danas predstavlja živi vulkan s velikom koncentracijom sumpora u vazduhu. Isparavanje se vidi golim okom i miris je toliko intenzivan da smo osećali jako peckanje u grlu i očima, što je umnogome otežavalo uspon. Problem su bile i velike temperaturne razlike jer je u podnožju temepratura vazduha bila oko 40 stepeni u plusu, a na vrhu i do minus 20.

Za poslednjih 150 metara do vrha, trebalo nam je više od dva sata i poslednjim atomima snage uspeli smo da stignemo do cilja. Najsrećniji smo bili što smo živi stigli na vrh gde se zavijorila naša zastava - ispričao je za "Glas" Dragan Pavlović, vođa ekspedicije u kojoj su učestvovali i Zoran Filipović, Milan Kosanović i Dragan Vuletić.

Među prvima i jedna Srpkinja
Najviši vrh Irana naši planinari prvi put su osvojili pre 29 godina i među njima je bila i Jelena Radović, prva žena planinar iz Srbije.

Na kraju je usledilo uspešno spuštanje s vrha planine uz veliku opreznost jer se prema statistikama, kako tvrdi Pavlović, najveći broj nesreća događa na kraju - kad koncentracija popusti.

Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:07h

Četvoročlana ekspedicija beogradskih planinara osvojila Damavand

15:28h

Američki filmofili izabrali 10 "naj" loših momaka sa velikog platna

15:52h

Sa gadnim šefom kao na prvoj liniji fronta

16:14h

Majkl Džekson nudio kuću u zamenu za slobodu

16:44h

Zanimljivosti: Berluskoni presadio kosu

 
 


     


FastCounter by LinkExchange