[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 17. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najavljen program 38. beograskog internacionalnog teatarskog festivala

Bitef... i druge strasti

S podnaslovom "... i druge strasti" od 15. do 27. septembra održaće se 38. beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef), najavljeno je na jučerašnjoj pres konferenciji. Jovan Ćirilov, umetnički direktor i selektor Bitefa, odabrao je 15 predstava iz 12 zemalja, kojim se, kako je rekao, "Bitef vraća značajnim predstavama sveta".

Festival novih pozorišnih tendencija otvoriće predstava "Eden" (Raj), koreografa Jožefa Nađa (koprodukcija Bitef teatar i Umetnička radionica "Kanjiški krug") u Ateljeu 212. Jedna od podtema ovogodišnjeg Bitefa mogla bi se nazvati i "Predstavljanje Sare Kejn", jer čak tri teatra dolaze s njenim komadima - Teatar iz Vroclava s komadom "Očišćeni" u režiji Kšištofa Varlikovskog, Akademija E Arteve iz Tirane s "Psihozom u 4.48" (režija Alfred Trebicka), dok "Teorija koja hoda" (SCG) prvi put publici nudi interaktivno pozorište "Psihoza i smrt autora: Algoritam YU03/04.13" (reditelj Bojan Đorđev), u kome publika za kompjuterom bira predstavu na temu Sare Kejn.

Od takozvanih "velikih predstava", Bitefovska publika videće litvanske "Romea i Juliju" u režiji Oskarasa Koršunovasa, Slovensko mladinsko gledališče dolazi s Čehovljeve "Tri sestre" u režiji Tomija Janežiča, HNK iz Rijeke s predstavom "Filumena Marturano" (režija Jagoš Marković), anasambl JDP izvešće "Mletačkog trgovca" u režiji Egona Savina.

Iz Moskve stiže predstava ruskog rediteljskog veterana Pjotra Fomenka "Rat i mir. Početak romana. Scene", a Motus teatar iz Riminija s posthumno objavljenim delom Žana Ženea "Hotel Splendid", čiju režiju potpisuju Enriko Kazagrande i Danijela Nikolo.

Vrhunski plesni teatar Yossi Yungman Dance Kompany iz Tel Aviva stiže s predstavom "Radost". Komad Hajnera Milera "Anatomija Tit pad Rima", varijaciju na temu Šekspira, rediteljski potpisuje Johan Simons, a izvešće ga ansambl minhenskog Kameršpile teatra. Iz Edinburga dolazi Travers teatar s predstavom Henrija Adama "Komšije" u režiji Ijana Griva, a autorski projekat Miroslava Benke "Hleba i igara" izvešće Slovačko vojvođansko pozorište iz bačkog Petrovca.

Za kraj, zakazano je gostovanje Gradskog teatra iz Tbilisija s jednom od najvećih lutkarskih predstava "Staljingradska bitka" (režija Rezo Gabrijadze). Takođe, potvrđeno je da će i lutkarska prestava s ovogodišnjeg Belefa "Maks Metalik" u režiji Bojana Barića biti izvedena na Bitefu.

Osnivač i pokrovitelj Bitefa, Skupština grada Beograda, izdvojila je 18 miliona dinara (i još dva i po miliona za koprodukciju Nađovog "Raja"), Ministarstvo kulture je dalo šest miliona dinara, koliko i domaći i strani sponzori, a učestvovao je, naravno, i donator JAT Ervejz. Projektovani prihod od prodatih ulaznica, rekao je Nenad Prokić, direktor Bitefa, je oko milion i po dinara. Ulaznice će se prodavati od 20. avgusta (cena pojedinačnih je od 600 do 1.200 dinara).

M. J.


vesti po rubrikama

^kultura

16:40h

Radovan Beli Marković, kandidat za nominaciju za visoko priznanje

16:52h

Najavljen program 38. BITEF-a

 


     


FastCounter by LinkExchange