[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 17. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radovan Beli Marković, kandidat za nominaciju za visoko priznanje

Stiže li nam Nobel lajkovačkom prugom

Nemačka književna fondacija "Fridrih Eberštitung" stala je iza našeg pisca

Srpski pisac Radovan Beli Marković mogao bi biti potencijalni dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Prema informacijama koje su stigle iz Valjeva, nemačka književna fondacija "Fridrih Eberštitung" istakla je kandidaturu našeg pisca za nominaciju za Nobelovu nagradu za književnost.

- Naša dopisnica iz Lajkovca Snežana Bilić boravila je pre nekoliko dana službeno u Sarajevu gde su joj kolege iz "Hajat radija" pričale o ideji ljudi iz "Fridrih Eberštitung fondacije" o kandidaturi Markovića za nominaciju za Nobelovu nagradu za književnost. U međuvremenu, iz Nemačke nam je stigla potvrda da je našeg pisca fondacija Hridrih Ebertštitung predložila za najznačajniju svetsku nagradu za književnost - rekao je specijalno za "Glas Javnosti" jedan od urednika radio Valjeva Mija Stojkanović.

Čast mi je, ali ima i drugih

- Jedino mi je važno da u miru završim svoj novi roman - bila je prva rekacija Radovana Belog Markovića pošto je čuo vesti iz Nemačke.
- Svakom čoveku bi činilo veliko zadovoljstvo kada bi ga svet nagradio takvim priznanjem. Međutim, siguran sam da bi nekoliko značajnih autora moderne srpske književnosti sa pravom mogli da zauzmu moje mesto u predlogu nemačke fondacije - rekao je Radovan Beli Marković za "Glas javnosti".

Potvrda izdavača

Ovu informaciju potvrdio je za naš list i Miličko Mijović, direktor "Narodne knjige", ovdašnjeg izdavača Markovićevih knjiga. Nemački izdavač "Slavika ferlag" upravo priprema nemački prevod knjige "Devet belih oblaka". U nemačkoj Antologiji jugoslovenske pripovetke 1974. godine pojavilo se nekoliko priča Radovana Belog Markovića.

Marković je nominovan nekoliko puta za najveće domaće prozno priznanje, reč je o NIN-ovoj nagradi za roman godine, i važi za mirnog i povučenog čoveka koji uživa u "antistresnom životu " u Lajkovcu. Osim što je predan svom proznom opusu, Radovan Beli Marković radi u lokalnoj biblioteci.

Ivo Andrić je za sada jedini naš nobelovac, a to "naš", imajući u vidu Andrićevo poreklo, život i rad, može da se odnosi na ceo region bivše Jugoslavije. Sam je Andrić za sebe govorio da je Jugosloven, pa je i logično, da ga, kao neku zajedničku zaostavštinu, sada svi po malo svojataju. Sve dok mi ili naše komšije ne dobijemo autentičnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

U tom smislu, kandidatura Radovana Belog Markovića mogla bi biti važan događaj za srpsku kulturu. Međutim, od kandidature do nagrade put je zaista dug, u igri su lobiranja različite vrste, vanknjiževni, odnosno politički aspekti odlučivanja, a sama kandidatura i žiriranje u velikoj su meri mistifikovani.

Kiš i mistifikacije

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, može se reći da to što se dešava Markoviću još ne mora da znači da će novi nobelovac biti baš iz Lajkovca. Ali, šansa postoji. Doduše, pričalo se i da je Danilo Kiš svojevremeno zamalo dobio ovu prestižnu nagradu i da je to onemogućila, nažalost, samo njegova prerana smrt. Govorilo se i o tome da su potencijalni kandidati bili i Vasko Popa, Desanka Maksimović, Miodrag Pavlović, Milorad Pavić i Miroslav Josić Višnjić...

A. N. - LJ. P.


vesti po rubrikama

^kultura

16:40h

Radovan Beli Marković, kandidat za nominaciju za visoko priznanje

16:52h

Najavljen program 38. BITEF-a

 


     


FastCounter by LinkExchange