GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Izbori za gradonačelnika Beograda pokazaće raspoloženje biračkog tela

Rizikovati ili ići na sigurno

Izbor za gradonačelnika Beograda, koji nam predstoji, pokazaće kom načinu života građani prestonice teže. Čini se da, kao nikada dosad, postoji razlika u kompletnom shvatanju života kandidata za ovu prestižnu funkciju.

Na primer, Aleksandar Vučić, kandidat Radikalne stranke, najbliži je siromašnim slojevima koji ne žele da sudbinu prepuste "tajkunima". Razumljivo je da su mnogi uplašeni za svoju egzistenciju i da strahuju od budućnosti. Borba za najsiromašnije slojeve stanovništva doneće i pobednika na ovim izborima. Viđenje gospodina Drakulića je svetsko, ali pitanje je kako će običan siromašak, kojih je najviše i koga šibaju vetrovi, proći u celoj toj stvari.

Čini se da iz situacije najviše može da profitira Nenad Bogdanović, sadašnji predsednik gradske vlade. Iako opterećeni mnogim aferama, ljudi u njegovom timu pokazali su veliku mobilnost proteklih godina, pa iako su ih pratile "skandalčići", mogu se smatrati "pouzdanima".

Beograd je za vreme Bogdanovića imao nekoliko razumnih koraka, što znači da se može očekivati napredak. Ipak, pokušaj sa Drakulićem, takođe može predstavljati izazov, pa će rezultati izbora verovatno mnogo reći o raspoloženju glasačkog tela prema celokupnom radu vlade i parlamenta.

Miroslav Ninić
Beograd


Da nam Crna Gora i Srbija večno živi

Pošto postoji više predloga za himnu, prilažem i svoj skromni doprinos rešavanju ovog gorućeg problema naše nacije. Pa kome se svidi...

Vrh Lovćena, oro, sa Avale, soko sivi
da, nam, Crna Gora i Srbija, večno živi!
Šumadija, zemlja motike i pluga,
i, heroja, iz Radovanjskog luga!
Srem, Banat i Bačka,
tri srca junačka!
Od Horgoša, pa, do Podgorice,
biće, kukuruza i pšenice!
I, pršuta, a, i gibanice!
Sinovi su naši junačkoga soja!
Pobedu slave, posle svakog boja!
(Ostaje da kompozitori, sastave melodiju!)

MILOŠ P. ĐORĐEVIĆ
BEOGRAD


Predlozi i reagovanja na promenu himne još se ne stišavaju

Stvorio me Bog i njega slavim

Vaš čitalac, Milan Kovačević, 29. avgusta, pod naslovom " Hej Sloveni, zapisano u srcu", traži da i dalje ostane ova himna! Ne pominje: Slovene, Čehe, Ruse. Kaže da nema Boga. On i njemu slični postali su Darvinovom evolucijom preko nižih oblika života.

Što se mene tiče, stvorio me Bog, a kako, preko Adamovog rebra ili na svoj božanstveni način, to je teško drugačije bilo objasniti čoveku. Stari grčki filozof rekao je Atinjanima: "Ja nemam spoznaju ni da ima ni da nema Boga", pa kada su ga poterali vernici, on brodom pobegne za Siciliju, gde će ga u putu čuvati oluja i on se udavi.

Niče (flozof 19. i 20. veka) rekao je da nema Boga (bože prosti) pa je u ludnici okončao život.

Socijalistički lager sedamdesetih godina nije priznavao postojanje Boga pa se srušio kao kuća od karata.Tu su Srbi, Crnogorci i Rusi prednjačili u nepriznavanju našeg tvorca.

Nas Srba sada ima 100-200.000 (čestiti i verni) pa svako pljuje po nama, a himna "Bože pravde" najbolja je na svetu jer pominje Boga i traži se njegova pomoć. Nije loša ni "Vostani Serbie, davno si zaspala", ali mi još spavamo i uskoro, za 10-12 godina, možda ćemo iščeznuti.

RODOLJUB PIRIĆ
BEOGRAD