GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


U centru grada postoji drveće, ali nije to prašuma

Tortura bukom na Kalemegdanu

Dokle će stanovnici centra grada biti tretirani kao "višak", kojem jedino vremenske nepogode i vanredna stanja mogu doneti malo mira tokom noći? Zar nije dovoljno što svake noći trpe teror zbog buke iz kafića i diskoteka (recimo one na teniskim terenima Kalamegdana), nego se svake godine organizuju i posebne "poslastice" u vidu celonoćnih specijalnih muzičkih mučenja. Tortura bukom - urlicima, sirenama, zavijanjima, tam-tamom koji ispira mozak, što se sve zajedno naziva "muzika" i što traje cele noći, sve do sedam sati izjutra. Pa tako dva do tri dana.

Tako će i ove godine na otvorenim prostorima Kalemegdana, krajem avgusta (27-28), biti održan dvodnevni koncert "tehno užasa" - URBAN EKSPIRIENS Laki Strajk. Kalemegdan ima drveće ali nije šuma u divljini. Zašto brojni stanovnici koji žive okolo moraju da trpe ovaj teror po celu noć da bi par privatnika zaradilo pare? I po kom osnovu nadležni - Grad Beograd, opština Stari grad - daju dozvole za tako nešto?

Očigledno je da pozivanje na poštovanje zakona nema efekta ni kod ove vlasti - koja, uostalom, već tri godine izbegava da donese odgovarajuće propise kojima bi se ovakvi problemi regulisali - pa pozivam sve nezadovoljne građane da kažu "Stop teroru"! Postoji mogućnost da se organizatori i oni koji su im dali dozvole tuže za nadoknadu štete zbog uznemiravanja.

Plus materijalna šteta za sve one koji ne mogu da izdrže dvonoćno mučenje, pa se presele u hotel. A eto i prilike da se i kod nas neka advokatska kancelarija prihvati posla i podnese tužbu u ime svih koji su voljni da se usprotive nasilju i bahatosti.

Dragan Jeremić
Beograd


Da li nas treba podučavati demokratiji

Nismo baš naivni

Zanimljiv intervju sa direktorom agencije "Mozaik", gospodinom Žanetićem. Naslov je zamenjen, jer smatram da treba da glasi "Političari kupuju glasače obećanjima", a ne "Političari na prodaju". No, to i nije tema.

Tekst je dobar, ali sa onim osnovnim, čime i odiše zaključak, ne bih se baš složio: Žanetić zaključuje da su naši birači na nivou "kada se uče", što govori da tek treba da se nauče (čemu, pitam se ja?), navodeći primere zapadnih zemalja, kao Grčke u tekstu.

Slažem se da zaostajemo ekonomski, kulturno... ali se ne slažem da je naš narod naivniji od ovoga na Zapadu što se tiče verovanja u obećanja političara. Ovde odavno važi pravilo, a mudri političari ga znaju: "Poneke ljude možeš varati stalno, poneke povremeno, ali sve uvek - nikada". Ovo, ipak, upućuje na to da se mora biti oprezan sa obećanjima.

Narod u Srbiji, na sreću, još uvek mnogo više komunicira među sobom, ima više vremena za razmenu pravih informacija, za razliku od naroda na Zapadu, koji mnogo lakše postaju žrtve medija i češće no što mislite sreće se politički dezorijentisana ličnost.

M. Bjelić


Prekinuti gradnju

Uskoro treba da otpočne gradnja Poslovnog centra kod hotela "Moskve", na prostoru gde se nalazi dugogodišnji park sa klupama i zasađenim cvećem. Zapanjila sam se kad sam ovo pročitala. Zar ti ljudi koji su to naumili nemaju ni malo znanja o ekologiji i lepoti zdravog življenja.

Terazije je jedno od najzagađenijih delova grada i taj park je bio jedan od dušnika koji je vodio ka miru i čistijem vazduhu. Umesto toga, sada će se izgraditi novi asfalt, stići će novi automobili koji će još više zagaditi atmosferu i povećavati broj onih koji će zbog problema sa plućima morati da traže pomoć lekara. A u Beogradu je toliko puno praznog prostora gde se mogao graditi taj centar.

Ali svi hoće da budu u najužem centru grada i pri tom ne misle na život i zdravlje Beograđana, već samo na svoje sebične interese. Sprovedite anketu. Neće biti nijednog Beograđanina koji će to odobriti, a kome služe gradonačelnici ako ne onima koji su ih izabrali.

Nataša Melnikov-Đurić
Beograd