[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Selektor plavih Željko Obradović analizirao dosadašnje pripreme

Makaze još čekaju

Oni koji su se nonšalantno ponašali pre puta u Španiju, tamo su se zalagali mnogo više - kaže selektor. Bez obzira na rezultate, moji utisci su veoma pozitivni

Selektor naše košarkaške reprezentacije Željko Obradović i posle povratka iz Španije, gde su naši reprezentativci odigrali tri pripremne utakmice (dve sa domaćinom i jednu sa Angolom), ostao je pri stavu da bi lako mogao da suzi spisak na propisanih 12 košarkaša koji će nositi nacionalni dres na Olimpijskim igrama u Atini.

Ali, ipak će još malo sačekati sa konačnim skraćivanjem spiska. Iz dva razloga. Prvi je činjenica da je na turniru "Dijamantska lopta" dozvoljeno menjanje igrača. Drugi i bitniji je da su se oni neimenovani kandidati za plavi dres koje je Obradović prozvao pre puta u Španiju, osetili prozvanim, pa su se u Španiji brže-bolje potrudili da se pokažu u pravom svetlu...

Lako je preseći

- Da, naravno da ostajem pri tome da mi skraćivanje ne bi predstavljalo preterano težak zadatak - rekao je Obradović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu "Interkontinental". - Ali, za sada, još uvek su tu svih 15 igrača. Na "Dijamantskoj lopti" mogu da se menjaju igrači što ću ja i iskoristiti, pa ćemo spisak suziti tek ped utakmicu sa američkim "drim timom".

Dijamantske nagrade

Osim što će se boriti za prestiž, učesnici "Dijamantske lopte" imaće i druge motive za dobru igru na turniru u Beogradskoj areni.
Naime, prema rečima učesnika konferencije generalnog direktora KSSCG Predraga Bojića (doduše, došapnuo mu je Predrag Bogosavljev) nagradni fond ovog turnira iznosiće veoma respektabilnih 500 hiljada dolara.

Ne pucajte u plejmejkere

Selektor kaže da nije nezadovoljan plejmejkerima.
- Za organizaciju igre svi igrači na terenu snose odgovornost. Dakle, ne možemo pričati samo o plejmejkerima. Oni su samo igrači od kojih polazi prvi pas, a posle svi učestvuju u građenju napada. U nekim trenucima i Tomašević može biti organizator igre jer ima jako dobar pas. O Bodirogi da ne govorim. S te strane nemam nikakav problem sa plejmejkerima.

Kroz treninge i utakmice ću vrlo lako doći do toga ko su tih 12 igrača, a vodiću se pre svega odnosom igrača prema igri i reprezentaciji. U toku par treninga pre puta u Španiju sam zaista video da se neki igrači ponašaju nonšalantno i njihovo zalaganje nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Takođe i koncentracija. A to su dva faktora koja su najvažnija, koncentracija i motivacija. Bez toga niko nikad nije ništa napravio. Međutim, na utakmicama u Španiji je njihovo zalaganje bilo mnogo bolje i mislim da je to pravi put.

Problemi sa disanjem

Obradović nije propustio priliku da se još jednom osvrne na neljudske uslove u halama u kojima su plavi gostovali u Španiji.
- Kao što je poznato, igrali smo u atmosferi koja svakako nije baš uobičajena za košarkašku utakmicu. Igrači su teško disali i bili izloženi zaista maksimalnim naporima, a ja sam bio prinuđen da obe utakmice vodim na jedan drugačiji način od onog koji sam želeo. Morao sam da pravim mnogo izmena i mislim da je to dovelo do toga da na neki način i odustanem od planiranog. Jako je teško voditi ekipu kada su igrači na svaki, pa i najmanji pokret u odbrani, proklizavali i padali.

Bez obzira na sve, naša reprezentacija je i u takvim okolnostima uspela da napreduje, tvrdi Obradović.
- Uspon forme je bio više nego evidentan. Rekao sam vam i ranije, rezultat je u pripremnim utakmicama najamnje bitan. Na primer, utakmica sa Špancima se završila tako kako se završila, sve vreme smo dominirali a izgubili smo dobijeni meč sa pet poena razlike. Ali dešavale su se neke stvari koje su, verujem, više išle nama u prilog nego reprezentativcima Španije, iako su oni pobedili.

Evo, mi smo imali pozitivan odnos izgubljenih i osvojenih lopti, mislim da je bilo plus jedanaest, a oni su imali minus jedan. Posle toga smo otišli u Granadu, gde su mnoge stvari uticale na to da odigramo sigurno najslabiju utakmicu do sada. Pre svega evidentan je bio umor kod igrača. Dan pre toga imali smo dva izuzetno naporna treninga, a s obzirom da su nam Olimpijske igre jedini cilj, nismo posvetili preterano mnogo pažnje tom meču.

Da sumiramo...

- Sve u svemu, moji utisci su bez obzira na rezultate veoma pozitivni. Meni je najvažnije da je ekipa shvatila da mi ne možemo da se ponašamo kao favoriti i da ćemo u Atini imati izuzetno tešku grupu - zaključio je Željko Obradović.

A. JOVANOVIĆ


vesti po rubrikama

^sport

15:30h

Željko Obradović analizirao dosadašnje pripreme

15:40h

Predrag Stojaković demantuje glasine da se vraća među plave

15:55h

Fudbaleri Crvene zvezde posle remija sa Jang bojsom, u revanš meču obećavaju pravi spektakl

16:10h

Zoranu Njegušu gode pozivi naših prvoligaških klubova, međutim...

16:20h

Aleksandar Simić živi za revanš u Madridu

16:45h

Nenad Krstić potpisao ugovor sa Netsima

16:55h

Hemofarm angažovao bosanskog reprezentativca Jasmina Hukića

17:10h

Plavi kadeti na rukometnom EP danas igraju polufinale

23:30h

Pred olimpijski odbojkaški turnir četiri nacije plavi ubedljivi protiv Grka

 


     


FastCounter by LinkExchange