[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Dušan Stojanović

Dvojica viceguvernera Narodne banke Srbije juče podnela ostavke

Povukli se zbog sukoba i doktorata

Milojko Arsić tvrdi da mora da doktorira i da je to predhodno dogovoreno. Ipak se ranije povukao. Dušan Stojanović odlazi zbog "različitog viđenja kontrole banaka", a spekuliše se i zbog depozita u Euroaksis banci

BEOGRAD - Posle prekjučerašnjih, gotovo istovremenih, odluka Centralne banke Srbije da poveća obaveznu rezervu banaka sa 18 na 21 odsto i tako povuče gotovo pet milijardi dinara, kako bi se inflacija držala pod kontrolom i reprogramira obaveze Euroaksis banke po osnovu depozita od 28 miliona dolara koje NBS drži u toj banci, juče su dva viceguvernera podnela ostavke. Milojko Arsić, zadužen za monetarni sistem i Dušan Stojanović, nadležan za poslove kontrole banaka, povukli su se sa funkcija slučajno ili namerno, posle ovako važnih odluka NBS.

- Milojko Arsić je pismenu ostavku podneo tek sada, iako je svoju nameru da napusti centralnu banku zbog nastavka akademske karijere izrazio i pre dolaska Jelašića na rukovodeće mesto u NBS. U dogovoru sa novim guvernerom, Arsić je ostao na funciji do nalaženja adekvatne kadrovske zamene za to mesto."NBS i guverner Jelašić upravo to smatraju dokazom profesionalnog odnosa prema obavljanju ovako važne funkcije - navodi se u saopštenju NBS.

Arsić je u jučerašnjoj izjavi "Glasu" potvrdio da se dogovorio sa guvernerom da ranije najavljenu ostavku odloži dok se ne nađe adekvatna kadrovska zamena. - Sa Jelašićem sam imao visok stepen saglasnosti u vođenju monetarne politike, pa i u prekjučerašnjoj odluci o povećanju obaveznih rezervi banaka, kako bi se obuzdala inflacija - rekao je Arsić i dodao da se povlači da bi doktorirao, a da je u dogovoru sa bivšim guvernerom Kori Udovički precizirao da će u NBS ostati dve godine. Ipak, povukao se mnogo ranije.

Arsić, međutim, kaže da se ne slaže sa odlukom NBS o odlaganju povraćaja preostalog deviznog depozita od 28 miliona dolara iz Euroaksis banke iz Moskve. Arsić je istakao da nije nadležan za te poslove i da je u načelnoj diskusiji sugerisao guverneru Jelašiću da se, pre donošenja ovakve odluke, ispita koliko je ova banka sistemski povezana sa našom privredom . - Ako jeste, a mislim da nije važna za domaću privredu, mada analiza nije urađena, reprogram jedino je moguć uz izuzetno stroge uslove i garancije - istakao je Arsić.

Zamena

Na mesto viceguvernera za monetarni sistem, posle potvrde Saveta NBS, stupiće na dužnost od 1. septembra Dijana Dragutinović. Ona je do sada bila specijalni savetnik stalnog predstavnika MMF-a u SCG.

Ostavka viceguvernera Dušana Stojanovića problematičnija je od Arsićeve. Prema saopštenju NBS, Stojanović odlazi zbog različitih viđenja sprovođenja kontrole i supervizije banaka i razvoja bankarskog sektora, navedeno je u saopštenju NBS. Stojanović juče nije želeo da daje izjave medijima, što podgreva spekulacije u javnosti da je ostavku u stvari podneo zbog toga što su njegovi kriterijumi kontrole banaka znatno oštriji od Jelašićevih. Njegova ostvka povezuje se i sa odlukom NBS da devizne rezerve ipak ostanu u Euroaksis banci u Moskvi, i pored odluke prethodnog guvernera Kori Udovički da se one povuku do kraja 2004. godine. Udovički je ovoj banci dala dodatni rok još godinu dana da se pripremi i vrati pare NBS.

- Mogli smo da povučemo sredstva preko noći, i da smo se držali rokova dospeća ona bi bila vraćena centralnoj banci do kraja 2003. godine. Ove pare su toliko blisko povezane sa našim finansijskim sistemom da nismo odmah smeli da ih povučemo. Zbog toga depozit nije trebalo ni držati u toj banci. NBS sada nije dala informacije koji su uslovi reprograma, a prethodno rukovodstvo je reklo da su depoziti NBS u Euroaksis banci javne informacije da se ne bi spekulisalo sa time u čijem je interesu držanje sredstava u toj banci. Toj banci smo rekli, imate da se pripremite, a ako ne vratite pare do kraja 2004, propašćete - rekla je Udovički i podsetila da ova banka nije rangirana po kriterijumu rizika od međunarodnih institucija što znači "da ne možemo da budemo sigurni da je to dobra banka".

Inače, bivša guvernerka Udovički 31. jula prošle godine donela je odluku da se devizne rezerve NBS ne drže u mešovitim bankama, već isključivo u najbolje rangiranim svetskim bankama. Euroaksis banka je jedina mešovita banka kod koje su plasirane devizne rezerve NBS i na njenom računu je 30. juna 2003. godine bilo 58,99 miliona dolara, a 31. decembra 2000. godine bilo je 20,7 miliona dolara.

Skuplji krediti?

Doerte Vajdig, generalni direktor Prokredit banke kaže da će povećanje obavezne rezerve smanjiti sredstva za kreditiranje.
Povlačenjem para dodatno će se opteretiti korisnici kredita i usporiti privredna aktivnost - rekla je Draginja Đurić, generalni direktor Delta banke.
Zoran Radonjić, generalni direktor Vojvođanske banke, rekao je da da krajnje posledice ove mere neće snositi klijenti, jer će banka "internom ekonomijom" povećati operativnost i smanjiti sopstvene troškove. U septembru ćemo čak, kaže Radonjić, odobravati kredite za građane, sa nižim kamatama.

V. S.

Povezana lica

Bivše Ministarstvo finansija tvrdilo je da su pojedini akcionari Euroaksis banke parama NBS dokapitalizovali Nacionalnu štedionicu i tako postali vlasnici ove banke. Akcionari Nacionalne štedionice, firme - Pima, Skvadra, Dajners, Elim, Mali kolektiv, kako je tvrdio bivši ministar Božidar Đelić, povezana su lica, a iza njih stoje biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević. Oni su, opet preko svojih povezanih preduzeća, kako je tvrdio Đelić, akcionari i Euroaksis banke iz Moskve. Depozit NBS u Euroaksis banci, prema tvrdnjama Đelića, Hamović i Lazarević koristili su kao garanciju za uvoz struje u Srbiju. Firma EFT koja je, takođe u njihovom vlasništvu, a uvozila struju, naime nije tražila garanciju EPS-a pa je tako na tenderu uvek pobeđivala, a garancija su navodno bila depozit u toj moskovskoj banci, što su oni odbacili.

E. G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Dvojica viceguvernera NBS podnela ostavke

17:17h

Kreće proizvodnja u "Jugoremediji"

17:25h

Željko Popović: Gorivo poskupljuje od tri do čak pet dinara

17:36h

Branko Jocić objavio štetu zbog blokada

17:50h

Nezadovoljstvo "Filipom Morisom"

18:00h

Poreznici u kontroli fiskalnih kasa

18:08h

Opštine uštedele preko javnih nabavki

 


     


FastCounter by LinkExchange