[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vreme u Srbiji ni juče nije ličilo na letnje, nešto toplije od nedelje

Najhladniji dan ovog leta

U Dimitrovgradu i Vranju samo devet stepeni. Na Paliću, u Somboru, Loznici, Požegi i Sjenici padavine iznad proseka

BEOGRAD - U Srbiji je juče, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), bio najhladniji dan ovog leta. Najhladnije je bilo u Vranju i Dimitrovgradu sa izmerenih devet stepeni, a u Beogradu je jutarnja temperatura bila 13,5 stepeni.

Dosta hladno je bilo i 1. jula, kada je jutarnja temperatura bila oko jedan stepen, a maksimalna oko 28, ali se najhladniji dan, kako su objasnili meteorolozi, određuje na osnovu srednje dnevne temperature koja je juče bila niža u odnosu na 1. jul.

Dosta hladno vreme za ovo doba godine, sa svakodnevnom kišom i temperaturama ispod deset stepeni, svakako da je neuobičajeno za jul, ali naši meteorolozi podsećaju da je kod nas u poslednjih stotinak godina bilo i hladnijih dana. Tako je u Vranju, prema rečima Jasminke Smailagić, samostalnog savetnika u RHMZ, 7. jula 1933. godine izmereno 3,6 stepeni, a u Dimitrovgradu 3,9 stepeni 2. jula 1964. godine.

- Naravno, tu se ne računaju minimalne temperature na planinama, na Kopaoniku, na primer, gde je najniža zabeležena temperatura u julu tri stepena ispod nule, ili u Sjenici minus 0,5 stepeni - navodi Smailagićeva.

Slobodan Hadživuković, šef Meteorološke opservatorije "Beograd", kaže da je u glavnom gradu najniža zabeležena temperatura na jučerašnji dan - 10,1.
- Apsolutni maksimum u Beogradu za 29. jul bio je 1936, kada je izmereno čak 39,4 stepena - navodi Hadživuković.

U meteorološkoj kući "Meteos" kažu da i danas i sutra možemo očekivati kišu, uz neznatno više temperature. To je, ipak, hladno za ovo doba godine, ali da će ovo leto biti nešto svežije i uz češću kišu, najavili su američki meteorolozi u svojim dugoročnim prognozama. Nešto toplije i suvo vreme možemo očekivati od nedelje. Naredne nedelje će maksimalne temperature u Srbiji biti od 25 do 30 stepeni, koliko se može očekivati i na Primorju. Za sada, navode u "Meteosu", nema izgleda za neke vrućine, s temperaturama iznad 30 stepeni.

Smailagićeva podseća da su u nekim mestima u Srbiji već prevaziđene prosečne mesečne sume padavina. Na Paliću je, tvrdi ona, u julu količina padavina već sada veća oko 40 odsto u odnosu na prosek, a proseci su oboreni i u Somboru, Loznici, Požegi i Sjenici.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:30h

Stanišić i Simatović mogli su i juče da se vrate u Srbiju

16:40h

Na groblju Lešće muče muku sa posmrtnim ostacima kremiranih Beograđana

16:48h

Stanari Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, gde je silovana jedna štićenica, žive u očajnim uslovima

16:59h

Malinare juče na magistrali Čačak -Užice, sačekale jake policijske snage

17:10h

Vreme u Srbiji nije ličilo na letnje

17:21h

Verica Barać o ukidanju Saveta

 


     


FastCounter by LinkExchange