[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 30. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli su i juče da se vrate u Srbiju

Del Ponteova im
produžila boravak u Hagu

U političkim krugovima njihova privremena sloboda tumači se kao ohrabrenje drugih optuženika da se dobrovoljno predaju, kao dokaz Haga za dvosmernu saradnju, ali se pominje i loše zdravstveno stanje i mogućnost boljeg tretmana u zemlji

BEOGRAD - Haški optuženici Jovica Stanišić, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije, i njegov zamenik Franko Simatović već juče su mogli da se vrate u Srbiju i da pod posebnim okolnostima, ali sa svojim porodicama, sačekaju početak suđenja. Njihov povratak, kako tvrdi Zoran Jovanović, Simatovićev advokat, sprečen je, zasad, bar za jedan dan.

Sudsko veće je juče, kako su nam preneli iz beogradske kancelarije Haškog suda, odobrilo zahtev Tužilaštva da Stanišić i Simatović ostanu u pritvoru i odredilo rok tužiocu za podnošenje zahteva za žalbu Žalbenom veću na odluku da se ova dvojica oslobode do početka suđenja. Do 16 sati, u momentu pisanja ovog teksta, Karla del Ponte to još nije činila, a za tu mogućnost ostalo joj je još sat i po. Aleksandra Milenov iz Kancelarije tvrdi da je zahtev za žalbu već najavljen.

Advokat Jovanović kaže za "Glas" da ne zna u kom roku Žalbeno veće treba o tome da odlučuje, jer nigde nije propisano.
- Sve se radi po hitnom postupku i videćemo šta će biti - dodaje Jovanović i napominje da, ukoliko budu pušteni, u Srbiji neće biti u pritvoru, već na adresi koja će biti poznata i Hagu i domaćim vlastima.

Na pitanje kako se dogodilo da se Sudsko veće izjasnilo samo o Simatovićevoj i Stanišićevoj "uslovnoj slobodi", kada su i ranije srpske vlasti garantovale za neke optuženike, Jovanović kratko kaže: "Zato što su zadovoljeni svi uslovi".

Dugo čekali na početak suđenja

Stanišićev advokat Vladan Vukčević, koji ga je zastupao prvih 120 dana u Hagu, kaže za "Glas" da su razlozi za njihovo privremeno oslobađanje u tome što bi narušenog zdravlja u pritvoru isuviše dugo čekali na početak suđenja. Tvrdeći da je Stanišićevo zdravstveno stanje bilo ugroženo i pre podizanja optužnice, kao i da je malo pre odlaska u Hag operisan, izvori "Glasa" navode da u Ševeningenu nije imao dobre uslove za oporavak, te da mu je stanje pogoršano. Govori se i da Simatović ima srčanih problema i da bi obojici lečenje bilo bolje u Srbiji.

Domaći analitičari i političari nagađaju šta je u pozadini odluke Sudskog veća. Novinar NIN-a Ljiljana Smajlović rekla je za B92 da ova odluka može da se tumači kao dokaz dvosmerne saradnje Haga i Srbije i Crne Gore, na kojoj, da dodamo, insistiraju naše vlasti.

- Ovo je, ipak, znak neke malo bolje klime i malo više poverenja i šanse koja se Srbiji pruža da se uklopi u saradnju s Hagom - ocenila je Smajlovićeva.

Vlada dala garancije za obojicu

Tužilaštvo u Hagu je optužnicu protiv Stanišića (54) i Simatovića (54) podiglo 1. maja prošle godine, zbog ratnih zločina koje je formacija pod njihovom komandom - "crvene beretke", počinila u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Od sastava "beretki" kasnije je formirana Jedinica za specijalne operacije (JSO). Haška optužnica tereti Simatovića i Stanišića za učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", čiji je cilj bio proterivanje nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH. Oni su optuženi za organizovanje, finansiranje i snabdevanje specijalnih snaga RDB Srbije i izdavanje naređenja pripadnicima RDB Srbije, koji su "izvršili zločine u Hrvatskoj i BiH". U prvom pojavljivanju pred sudom oni su negirali krivicu. Izručenje Stanišića i Simatovića Haškom tribunalu tretiralo se kao njihova dobrovoljna predaja, budući da nisu imali priliku da sami to učine, jer su bili u zatvoru. Vlada Srbije dala je garanciju za privremeno puštanje Stanišića na slobodu 22. aprila ove godine, a 6. maja za Simatovića.

Izvor "Glasa", koji je želeo da ostane anoniman, kaže da to jeste u igri i da vlasti pokušavaju da ovim gestom ubede i najpre optužene generale da se dobrovoljno predaju.

Glasine o povratku najpoznatijeg dvojca RDB-a idu dotle i da bi mogli da pomognu u slučaju Mladića, mada naši izvori to odlučno demantuju.

Analitičar Saša Radić ističe da Hag ima svoje prioritete, a to su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Znaju sve o Miloševiću

- Prema mojoj slobodnoj proceni, svako svedočenje koje bi išlo u korist čvrstog dokaza Miloševićeve krivice, Hagu je dobrodošlo. Stanišić i Simatović, racionalno, mogli bi, poznajući njihovu profesionalnu biografiju, štošta da otrkiju o naredbodavnoj vezi sa Miloševićem, pa je moguće da im i zbog toga Hag izlazi u susret i privremeno ih pušta na slobodu - komentariše Radić.

U ovakvoj prognozi problem je što je Tužilaštvo već završilo sa dokazivanjem optužnice protiv Miloševića, a kako tvrdi Simatovićev advokat, ni jedan ni drugi nisu na spisku Miloševićevih svedoka.

V. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:30h

Stanišić i Simatović mogli su i juče da se vrate u Srbiju

16:40h

Na groblju Lešće muče muku sa posmrtnim ostacima kremiranih Beograđana

16:48h

Stanari Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu, gde je silovana jedna štićenica, žive u očajnim uslovima

16:59h

Malinare juče na magistrali Čačak -Užice, sačekale jake policijske snage

17:10h

Vreme u Srbiji nije ličilo na letnje

17:21h

Verica Barać o ukidanju Saveta

 


     


FastCounter by LinkExchange