[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Unmik na Kosmetu potrošio, navodno, milione evra za obnovu kuća

Puna usta povratka
a obnova ni krenula

U Eparhiji raško-prizrenskoj i koaliciji Povratak sumnjaju da ima manipulacija i da je novac nestajao. Unmik ne odgovara

BEOGRAD - Oko osam i po miliona evra donacija, koji su bili namenjeni obnovi srpskih kuća i hramova porušenih tokom martovskog nasilja na Kosmetu, misteriozno je nestalo - tvrde u Koaliciji "Povratak", a nedavno se u vezi s tim oglasila i Eparhija raško-prizrenska. Za sada niko od nadležnih iz Unmika ne odgovara na njihove optužbe.

Međunarodna zajednica je, prema računici Koalicije, za obnovu kuća prikupila 11,5 miliona evra, a do sada je potrošeno tek oko tri miliona evra. Oni pitaju gde je završio ostatak donacije.

U Eparhiji raško-prizrenskoj navode da je od potpisivanja sporazuma sa Unmikom o obnovi više od 30 manastira i crkava prošlo više od mesec dana, ali da radovi još nisu počeli ni na jednoj. Navode i da Vlada Kosova i Metohije ne plaća odštete za uništenu imovinu, mada takva obaveza postoji, a da Unmik manipuliše javnošću stalnim pričama kako radi na obnovi porušenih objekata.

Legalizacija progona i zločina

Vladika Raško-prizrenski dr Artemije (Radosavljević) svojevremeno je pismeno tražio od Oebsa da zajednički posete retke obnovljene kuće i da vide ko u njima živi, ali nikada nije dobio odgovor. Vladika je naveo da kosovska vlast "bira usamljene srpske kuće u albanskom okruženju koje popravlja, a u koje Srbi, posle nasilja koje su preživeli, ne smeju da se vrate. Tada im Abanci ponude da otkupe obnovljenu kuću. Na taj način se legalizuje ono što je 17. marta urađeno, to je najnoviji način tihog progona Srba sa Kosova", konstatovao je vladika Artemije.

U manastiru Devič kod Srbice i monasi u manastiru Sveti arhangeli kod Prizrena već četiri meseca borave u kontejnerima i šatorima, bez osnovnih uslova za život, a porušene crkve i manastiri nisu ni privremeno zaštićeni od kiše i vremenskih nepogoda. Crkve u Prizrenu, uključujući Bogorodicu Ljevišku, nisu ni počišćene od ruševina, a zaštićene su samo žicom i selotejpom.

- Zloupotrebe su u pitanju, jer je u jednom selu za obnovu svega 12 kuća navodno potrošeno više od milion evra - ističe član poslaničke grupe koalicije "Povratak" u Skupštini Kosmeta Dragiša Krstović.

Član Predsedništva Skupštine Kosmeta Oliver Ivanović kaže da je od preko deset miliona evra za povratak raseljenih ostalo još nešto više od tri miliona.

- Novac se nenamenski troši, što je razlog više zbog čega smo tražili formiranje ministarstva za povratak. Da je to ministarstvo postojalo, danas se ne bismo pitali gde je utrošen novac kada vidimo da povratka uopšte nema - rekao je Ivanović.

Ivanović: EU otpisala nezavisnost Kosova

KOSOVSKA MITROVICA (Beta) - Član Predsedništva Skupštine Kosova i poslanik koalicije Povratak, Oliver Ivanović, ocenio je da mogućnost trojnog dogovora Srbije, Crne Gore i Kosova eliminiše nezavisnost južne srpske pokrajine.
- Izvesno je da je EU shvatila da se na Kosovu i Metohiji i uopšte na Balkanu ne može postići stabilnost nezavisnošću pokrajine. - Nezavisnost bi bila dugoročni uzrok nestabilnosti Balkana - rekao je Ivanović.
Predsedavajući Saveta ministara EU, šef holandske diplomatije Bernard Bot, rekao je da bi trojni dogovor prevashodno imao za cilj ekonomsku integraciju u duhu "evropske perspektive" i pridruživanja EU i da bi se u tom okviru moralo tražiti rešenje za budući položaj Kosova i odnosa Crne Gore prema zajedničkoj državi sa Srbijom. Ivanović kaže da je EU "definitivno otpisala nezavisnost kao konačno rešenje, sada se traži kompromisno rešenje i treba ga tražiti na relaciji Beograd - Priština i to mirnim putem".

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Unmik na Kosmetu potrošio, navodno, milione evra za obnovu kuća

17:15h

Na konferenciji balkanskih premijera u Salcburgu samo Srbija bez svog predstavnika

17:20h

Dragan Jočić i Majkl Polt o saradnji SCG s Tribunalom

17:30h

Vladan Batić bi u koaliciju s demokratama

17:45h

Na zahtev ministra Davinića: Vojska potvrdila da "nije tu"

17:55h

Britanski ambasador Gauen negira štampu

 


     


FastCounter by LinkExchange