[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povrće i voće ne podležu nikakvoj kontroli inspekcijskih službi

Lepo za oko, ali opasno po stomak

Posle hemijskog tretmana proizvode ne bi trebalo iznositi na pijacu barem tri nedelje

Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni iako je godina rodna. Tržište je preplavljeno proizvodima iz susednih zemalja zbog čega su domaći proizvodi, naročito voće, pojeftinili. Mnogo bolje opet će proći nakupci.

- Proizveo sam oko pet tona šljiva i u njihovu proizvodnju uložio oko 60 hiljada dinara. Kada izračunam koliko košta obrađivanje, transport, pijačna marža, zarada je minimalna. Bolje da sam od šljive pekao rakiju nego da je prodajem po ceni od 10 dinara za kilogram - kaže Žarko Ilijić, poljoprivredni proizvođač iz Gornjeg Matejevca i dodaje da dnevno plaća pijačnu taksu 115 dinara. Mesečni zakup tezge je 3.000 dinara, plus 550 dinara za magacin.

Pijačne tezge ovih dana pune su bresaka koje se prodaju od 25 do 30 dinara za kilogram. Jabuke su 25, smokve 35, lubenice 10 dinara kilogram. Cene južnog voća su konstantne, pomorandže 80 dinara, limun 70, banane od 50 do 60, kivi 180 dinara... Na pijaci "kod Tvrđave", najvećoj i najsnabdevenijoj u Nišu, ipak najviše ima povrća,čije su cene blago skočile. Domaći paradajz, proizveden u Pomoravlju, košta oko 50 dinara, krastavac od 30 do 40, crni luk 20, itd.

Stručnjaci upozoravaju da povrće i voće ne podležu nikakvoj kontroli inspekcijskih službi, a s obzirom na to da se prskaju raznim hemijskim preparatima postoji opasnost od trovanja. Prodavci za tezgama se najčešće zaklinju da "njihovo nije prskano".

- Danas se ne može zamisliti proizvodnja povrća bez prskanja hemijskim sredstvima. Ona se koriste svuda u svetu , ali uz kontrolu raznih inspekcijskih službi. Preporučujem proizvođačima da, posle hemijskog tretmana proizvode, ne "iznose" na pijacu barem tri nedelje. Ja se toga pridržavam, taman posla da prodajem zatrovan paradajz. Ali, ima i onih koji uopšte ne razmišljaju o zdravlju ljudi - kaže Siniša Cajić, poljoprivredni proizvođač iz Lalinca.

S. Dejić


vesti po rubrikama

^Niš

15:02h

Povrće i voće ne podležu nikakvoj kontroli inspekcijskih službi

15:10h

Gimnazija "Svetozar Marković" osniva fondaciju

15:20h

Toplana "ratuje" s neplatišama

15:31h

Povećan broj požara tokom žetve

      


FastCounter by LinkExchange