[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nova knjiga o glumici Katrin Danev iz pera Andreja Plahova

Kad se kritičar zaljubi u divu

Neobična priča o privrženosti, nabijena emocijama. Zvezda odgovorila na pismo mladog kritičara i uticala na njegovu sudbinu

MOSKVA (Tanjug -spec) - Andrej Plahov, zvezda u svetu ruskih filmskih kritičara, poznat po svojoj stručnosti i oštrini, predstavio je ovih dana svoju drugu knjigu o zvezdi svetske kinematogradije Katrin Danev kojoj se divio celog života. Prezentaciji knjige "Katrin Danev - od "Šerburških kišobrana" do "Osam žena" prisustvovala je Katrin lično. Za Andreja i Katrin je vezana neobična priča koja izlazi iz profesionalnih okvira.

Večno obožavanje

Reč je o romantičnoj zaljubljenosti Plahova u svetsku divu, koju inače obožavaju u Rusiji. Pre mnogo godina je taj kršni momak iz ukrajinskog grada Lavova poslao filmskoj divi pismo i dobio odgovor. Bio je on tada samo obožavalac, nepoznat ne samo njoj, već i ruskom čitaocu. Zašto je ona tada odgovorila na pismo? Andrej nije pisao Katrin hvalospeve, već da je užasan i loš film u kome je ona igrala, nedostojan njenog talenta.

"Kritičari me nikada nisu naterali na plač", govorila je filmska zvezda. Međutim, priznaje da se tada rasplakala, manje zbog kritike, više zato što ju je pismo oduševilo iskrenošću i ushićenjem. I u toplom odgovoru mladom kritičaru, ona je pokušala da opravda svoje učešće u filmu.

Iz tog romantičnog zrnca je, možda, iznikla sudbina danas jednog od najautoritativnijih ruskih filmskih kritičara. Plahov je stalni član žirija mnogih festivala širom sveta, neizostavni koordinatror moskovskog Međunarodnog filmskog festivala, autor ozbiljnih istraživanja o filmskoj umetnosti, kao i zbirke intervjua s vodećim režiserima evropskog filma, podseća agencija RIA "Novosti". Nova knjiga Plahova posvećena Katrin Danev daje njen duboki psihološki portret. Autor je, novatorski u pripovedanju, objedinio reportaže sa snimanja, intervjue glumice, poziciju njenih filmova, pa čak je ubacio i fragmente iz svetske hronike kritike. Svuda se vidi energija "večnog obožavanja".

Senka ljubomore

Povremeno u knjizi nailaze senke ljubomore, na primer, kada Plahov opisuje brakove Katrin Danev sa Rožeom Vadimom ili Marčelom Mastrojanijem - prvi je otac njenog sina Kristijana, a drugi otac ćerke Kjare. Katrin Danev je počela da igra pre skoro četiri decenije i do današnjeg dana nije pala senka na njen lik.

Danev je bila potrebna i genijalnom Luisu Bunjuelu, i skandaloznom Rožeu Vadimu, i liričnom Žaku Dimiju, i provokatoru Romanu Polanskom, i intelektualcu Fransoa Trifou, a danas je angažuju moralista Lars fon Trir i kultni ekscentrik Fransoa Ozon. Ona ume da lomi kliše o samoj sebi. "Katrin Danev nikada nije bila samo glumica, ona je uvek bila i ostala filmska muza, a muze su besmrtne", napisao je Plahov.


vesti po rubrikama

^kultura

16:10h

Nova knjiga o glumici Katrin Danev iz pera Andreja Plahova

16:18h

Kampanja Britanske fonografske industrije zbog rupa u zakonu

16:25h

"Glas" saznaje: Premijera novog filma Ljubiše Samardžića na domaćem festivalu

16:33h

Posle velikog uspeha filma "Troja", radi se scenario i prema "Odiseji"

16:50h

Drugi forum Grada teatra

17:02h

Piter Džekson snima rimejk "King Konga"

 


     


FastCounter by LinkExchange