[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Domaća industrija tek ove godine počinje da prerađuje maline

Sokovi i čokolada sa novim ukusom

"Swisslion" instalirao liniju za sušenje i maline će dodavati slatkišima

BEOGRAD - Srpska industrija za preradu voća i proizvođači slatkiša su tek odnedavno počeli da prerađuju veće količine malina i tako je u finalnom, skupljem proizvodu plasiraju na ino tržište. Jovo Đilas, direktor Fonda za voće kaže da jedan od mogućih razloga zašto se domaća prerađivačka industrija nije ranije uključila u preradu malina što je izvoz sokova iz Srbije simboličan.

"Za sokove ili druge proizvode od malina prvo treba obezbediti tržište. Put smrznute maline do svetske pijace je već prohodan. Spor je nastao zato što proizvođači traže da im tržište prizna njihove troškove rada, a u tržišnoj ekonomiji cenu određuje ponuda i potražnja", kaže Đilas.

Osetljivo voće

Subotička kompanija "Fresh and co" krajem prošle godine počela je da, ne samo izvozi malinu u smrznutom stanju, već je prerađuje u sokove. Olivera Lajić, direktor marketinga, kaže da je dosta truda uloženo u promociju tržišta i da su uzorci sokova poslati u više zemalja gde se sok izvozi, a među njima su Mađarska, Italija, Francuska, Švedska i Australija.

- Maline su osetljivo voće i moraju se delom preraditi odmah na otkupnom mestu, jer ne mogu da izdrže transport sa juga Srbije gde se uzgajaju do fabrike u Subotici. To rade naši poslovni partneri. Sok od maline ima visoku cenu jer je i sirovina skupa- kaže Lajić.

Maline su jedini proizvod kojim je Srbija "bitan faktor" na inostranim tržištima, kaže Čedo Praška, tehnički direktor kompanije "Nektar", koja sedam godina proizvodi razne sokove, ali ne i od maline. Ova greška će biti ispravljena već od jeseni, navodi Praška.

Zašto je skupa

Srbija će ove godine imati oko 70.000 do 75.000 tona malina, a rekordna je bila 2002. kada je ubrano 90.000 tona. Sa ovakvom proizvodnjom Srbija je drugi najveći proizvođač u svetu, odnosno prvi izvoznik, jer Rusija, koja godišnje obere oko 100.000 tona uglavnom ne plasira ovaj proizvod na ino tržište. Proizvodnja je skupa, jer zahteva dosta ljudskog rada, pošto se mašine- berači retko koriste. Troškovi rada čine od 50 do 60 odsto u ceni maline. Osim toga ovo je osetljivo voće jer sadrži dosta vode, a neki stručnjaci kažu da ima antikancerogeno dejstvo.

- "Nektar" je ove godine kupio maline i od septembra ćemo proizvoditi sokove i od ovog voća. Procenili smo da se potrošači interesuju za taj ukus i da ćemo veći efekat postići sa takvim, finalnim proizvodom, nego da se naše maline u svetu prodaju kao poluproizvod - objašnjava Praška.

Konditorska industrija "Swisslion" takođe do sada nije stavljala maline u svoj keks, čokoladu, bombone, ali ima kapitalan plan da uskoro počne sa tim.

Sušene maline

- Maline ne koristimo kao dodatak našim proizvodima. Otkupili smo izvesnu količinu i uskoro ćemo početi da ih sušimo. Planiramo da napravimo svojevrstan dezert "sušene maline", kao što se, na primer, prodaje suvo grožđe. Jedino tako osušene maline, moći ćemo da dodajemo u konditorske proizvode, u testo, u čokoladu. Maline su veoma vlažne i čokolada ne može to da trpi - objasnio je Milan Nikolin, generalni direktor "Swisslion" grupe.

U "Takovu" se trenutno instaliraju najveći kapaciteti za sušenje voća i povrća, dok u Evropi postoje samo četiri slične linije.
- Uvek smo se pitali zašto to radi Zapad, a mi ne. Navikli smo da završimo najveći deo posla, da uzgajamo, oberemo, a onda izvezemo. Sada ćemo se okrenuti sebi i primer maline je odličan za to - kazao je Nikolin i dodao da će se već u subotu izvršiti probno sušenje pečuraka, a zatim će doći na red maline.

A. Matić
S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Nekadašnji akcionari DIN nisu platili porez

17:10h

Koliko košta usluga rominga

17:21h

Domaća industrija tek ove godine počinje da prerađuje maline

17:30h

Drakuliću treba bakar

17:38h

Italijani otvorili novu fabriku

17:45h

Danilo Golubović: Dozvole za nove izvoznike mesa

 


     


FastCounter by LinkExchange