[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nekadašnji akcionari Duvanske industrije Niš nisu platili porez

Protest zbog 600 miliona dinara

"Novi milioneri" tvrde da porez nije naplaćen ni drugim akcionarima prodatih firmi u Srbiji

NIŠ - Direktor niške filijale Poreske uprave Srbije Gojko Mitrović izjavio je da manjinski akcionari Fabrike duvana - DIN - u Nišu za prodate akcije moraju da plate porez u visini od od oko 600 miliona dinara. Manjinskim akcionarima je za akcije isplaćeno blizu 70 miliona evra, a do sada im je na ime poreza naplaćeno samo oko 18 miliona dinara. Od naplate, uz kamate zbog kašnjenja, neće se odustati, jer je to zakonska obaveza akcionara, rekao je Mitrović.

Ovo je i njegov odgovor na najavu dela akcionara, bivših i sadašnjih radnika DIN-a, koji su za sutra u Nišu najavili proteste zbog odlučnosti Poreske uprave da im naplati taj porez. Poreska uprava je, inače, još početkom godine reagovala pozivom "novim milionerima" da požure sa popunjavanjem poreskih obrazaca, međutim duvanski akcionari u Nišu tvrde da takav porez nije naplaćen ni akcionarima drugih prodatih preduzeća u Srbiji.

UAgenciji za privatizaciju saznajemo da se nakon prodaje nekog preduzeća na tenderu prvo odbiju "tenderski troškovi prodaje"(koji obično ostaju nepoznati javnosti). Zatim se 50 odsto odvaja za restruktuiranje i razvoj privrede republike, 10 posto ide Fondu invalidsko-penzijskog osiguranja, pet odsto u fond za nadoknadu licima kojima je imovina nacionalizovana i pet odsto lokalnoj samoupravi.

Neplaćanje poreza na prihod u roku od 15 dana donosi visoko kamatno opterećenje akcionaru. Većina manjinskih akcionari DIN odlučila je da proda svoje akcije po ceni od 84,92 evra koliko je ponudio "Filip Moris" kao većinski vlasnik fabrike. Da su zadržali akcije, na prihod odnosno dividende, akcionari bi plaćali porez od 14 odsto.

Moraju da plate

U Poreskoj upravi kažu da akcionari moraju platiti porez na prihod od 20 odsto i 0,3 odsto za transakciju hartijama od vrednosti, uz pripadajuće kamate zbog neizmirenja poreske obaveze. Oko toga neće niti može biti ikakvih pogodbi, bez obzira na najavljene proteste, jer je to zakonska obaveza poznata i u drugim zemljama, naglašavaju u ovoj upravi.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

Nekadašnji akcionari DIN nisu platili porez

17:10h

Koliko košta usluga rominga

17:21h

Domaća industrija tek ove godine počinje da prerađuje maline

17:30h

Drakuliću treba bakar

17:38h

Italijani otvorili novu fabriku

17:45h

Danilo Golubović: Dozvole za nove izvoznike mesa

 


     


FastCounter by LinkExchange