[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svi krivičari iz Vrhovnog suda istovremeno rade i u specijalnim većima

Zarađuju tri plate

BEOGRAD (Beta) - Sve sudije krivičnog odeljenja Vrhovnog suda skoro godinu dana primaju trostruku platu kao sudije drugostepenog suda za postupke za organizovani kriminal i ratne zločine.

Sudije primaju trostruke plate zahvaljujući tumačenju odredbi zakona po kojima je Apelacioni sud drugostepeni za organizovani kriminal, ali se, do reorganizacije sudova primenjuje postojeći zakon, odnosno Vrhovni sud tretira kao drugostepeni. U ovom slučaju, ako celo odeljenje ima trostruke plate, onda to nije specijalizovano odeljenje već specijalni sud.

Problem je, takođe, u tome što sudije nisu imale nijedan predmet, a dobijaju uvećane plate. Međunarodni standardi propisuju da u sudu istog stepena svi imaju iste plate i mogu imati samo dodatak ako rade na posebnim predmetima.

Nesrazmeru u platama i postojanje posebnog odeljenja pri Vrhovnom sudu kritikovao je pre tri meseca i ministar pravde Zoran Stojković, uz ocenu da je to učinjeno bez zakonskog osnova i da se "svelo na dobijanje većih plata". U vreme kada je doneta odluka da sudije krivičnog odeljenja imaju trostruku platu, u odeljenju je bilo dvadesetak sudija. Trostruku platu primala je i predsednica Vrhovnog suda Sonja Brkić, koja je parničar, a prima je i sadašnji v.d. predsednika Vrhovnog suda, krivičar, Janko Lazarević.

Stopirana isplata

Prema pisanju "Večernjih novosti", na zahtev Ministarstva pravde, u Vrhovnom sudu Srbije obustavljena je isplata uvećanih plata, a budžetska inspekcija danima proverava svu dokumentaciju u vezi sa isplatama plata.

U međuvremenu je nekoliko sudija otišlo u penziju pa u krivičnom odeljenju sada ima petnaestak sudija koje primaju platu od oko 140.000 dinara.

Prema zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, za odlučivanje u drugom stepenu nadležan je Apelacioni sud u Beogradu u kome treba da se organizuje Posebno odeljenje za postupanje u predmetima organizovanog kriminala. Prelaznim odredbama i kasnijim izmenama, definisano je da se do 1. januara 2007. godine za odlučivanje u drugom stepenu primenjuju odredbe Zakona o uređenju sudova. Pravo na veću platu po tom zakonu imaju lica koja obavljaju poslove i zadatke u Veću za ratne zločine, Posebnom odeljenju, Službi i Posebnoj pritvorskoj jedinici.


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Više od 1.000 radnika elektrodistribucije protestovalo u Beogradu

16:25h

Zamerke na Prednacrt zakona o slobodi vere i verskim zajednicama

16:33h

Oštre reakcije na najavu da usvajamo standarde EU o stepenu radijacije hrane

16:45h

Svi krivičari iz Vrhovnog suda istovremeno rade i u specijalnim većima

 


     


FastCounter by LinkExchange