[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zamerke na Prednacrt zakona o slobodi vere i verskim zajednicama

Protestantske crkve
se bune, SPC još ćuti

BEOGRAD - Prednacrt zakona o slobodi vere, crkvama, verskim zajednicama i udruženjima, koji je nedavno upućen na javnu raspravu, izazvao je mnogobrojne polemike. Sociolog Mirko Đorđević smatra da ovaj prednacrt zakona znači klerikalizaciju društva, da je ovakvo zakonsko rešenje već izazvalo uznemirenje u javnosti i da su sve protestantske crkve registrovane u SCG tražile njegovo povlačenje. On je dodao da bi isto trebalo da učini i Srpska pravoslavna crkva, ali da to ona, verovatno, neće učiniti, jer joj obezbeđuje "vodeću ulogu u društvu".

Đorđević je posebno kritikovao uspostavljanje kontinuiteta sa pravnim subjektivitetom koje su crkve imale u Kraljevini Jugoslaviji i zapitao se zašto baš Kraljevina Jugoslavija, odnosno šta je sa državama koje su postojale posle toga. Prema njegovim rečima, odredba kojom se utvrđuje vreme bogoslužbenog obreda kao sveto vreme, nije stav zakona, već dogmatski stav koji je različit u crkvama.

Kada je reč o svešteničkom imunitetu, pored Đorđevića koji se pita da li to znači da neko želi da unapred amnestira određene sveštenike koji prekrše zakon, i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da se uvođenjem imuniteta za sveštena lica krši ustavno načelo odvojenosti crkve od države. Predstavnici Odbora ističu da će se ovom odredbom u sistem trojne podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koju proklamuje Ustav Srbije, uvesti i četvrta - crkvena.

Đorđević je naglasio da je put crkava evangelizacija, a ne "klerikalizacija koja će skupo koštati najviše SPC".
Na prednacrt zakona o slobodi vere reagovala je Hrišćanska adventistička crkva, koja je saopštila da je na sastanku sa predstavnicima drugih hrišćanskih protestantskih crkava ocenjeno da je prednacrt zakona manjkav, a da je rok za javnu raspravu neuobičajeno kratak.

Te crkve su zauzele jedinstven stav da prednacrt tog zakona "obiluje brojnim nedostacima, nepreciznostima, nejasnoćama, nedefinisanim i nedovoljno definisanim pojmovima i terminima" i da sve registrovane verske zajednice nisu dobile tekst prednacrta, pa je zatraženo da on bude povučen iz javne rasprave.

O. N. S. - Agencije


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Više od 1.000 radnika elektrodistribucije protestovalo u Beogradu

16:25h

Zamerke na Prednacrt zakona o slobodi vere i verskim zajednicama

16:33h

Oštre reakcije na najavu da usvajamo standarde EU o stepenu radijacije hrane

16:45h

Svi krivičari iz Vrhovnog suda istovremeno rade i u specijalnim većima

 


     


FastCounter by LinkExchange