[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Više od 1.000 radnika elektrodistribucije protestovalo u Beogradu

Tražili povišice dobiće manje plate

U Ministarstvu im rečeno da treba da smanje zarade jer su prošle godine porasle više nego što je bilo dozvoljeno

BEOGRAD - Uprkos protestu više od hiljadu radnika elektrodistributivnih preduzeća iz cele Srbije, još jedni pregovori njihovih predstavnika sa Ministarstvom rudarstva i energetike nisu bili uspešni. Ni kiša, koja je neprekidno padala, nije srečila nezadovoljne radnike EPS-a da juče protestuju ulicama Beograda tražeći povećanje plata za 15 odsto.

Radnici su se okupili oko deset sati ispred zgrade EDB-a u Masarikovoj ulici, da bi posle sat vremena Ulicom kneza Miloša krenuli prema zgradi Vlade Srbije. Kolonu protestanata, koji su došli iz Požarevca, Kragujevca, Niša, Smederevske Palanke, Šapca, Kraljeva, Užica, Obrenovca, pratio je kamion za ozvučenjem. Slušale su se pesme "Pada Vlada", "Komandante Če Gevara", "Govedina"...

Koštunica ih nije primio

Predstavnici Sindikata radnika EPS-a i štrajkačkih odbora trebalo je u Vladi da se sastanu sa premijerom Vojislavom Koštunicom.
- Premijer nas nije primio, iako je obećao. Dočekao nas je neki čovek koji nam je rekao da odemo do Ministarstva rudarstva i eneregetike i razgovaramo sa ministrom Radomirom Naumovim - kazao je Nebojša Jovanović, potpredsednik Štrajkačkog odbora EDB-a.

Radnici su ostali ispred zgrade vlade na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša, a njihovi pregovarači otišli su do ministarstva. Posle sat vremena i radnici su se preselili ispred ministarstva i blokirali Ulicu kralja Milana. Pregovori ministra Naumova, poslovodstva EPS-a i "sindikalaca" trajali su više od dva sata.

Podrška antiglobalista

U vreme trajanja protesta ulice Kneza Miloša, Nemanjina, Kralja Milana i druge okolne bile su blokirane. Radnike EPS-a podržali su i antiglobalisti iz 15 zemalja Evrope. Njihovi predstavnici nosili su crveno-crne zastave i veliki transparent na kome je na više jezika pisalo "Međunarodna solidarnost radnika". Oni su sve građane pozvali da podrže štrajkače jer na taj način štite svoje interese.

- Samo razgovorima se može izaći iz sadašnje sutuacije. Svesni smo da postoji problem u odnosima zarada u preduzećima EPS-a, ali se to ne može rešiti brzo. Prostor za isplatu stimulacija za elektrodistribucije može se naći isključivo iz efekta efikasnijeg poslovanja. Očekujemo da će se rebalansom budžeta EPS-a omogućiti rešavanje ovog problema - rekao je Naumov.

Hteli da upadnu u Ministarstvo

Radnici su, nezadovoljni rezultatima pregovora, pokušali da upadnu u zgradu ministarstva, ali su ih sprečili policajci, a zatim su se ponovo uputili pred zgradu vlade. Oko stotinak policajaca obezbeđivalo je zgradu vlade.

- Pregovori nisu uspeli. Ministar nam je rekao da poslovodstvo nije imalo njegovu saglasnost da nam ponudi povećanje plata za jun od tri odsto i u narednim mesecima stimulacije kroz veću naplatu. Kako su nam rekli, čak treba da smanjimo plate jer su u prošloj godini porasle više nego što je bilo dozvoljeno - rekao je Milan Kovačević, predsednik Sindikata radnika EPS-a.

I. M. - V. S.
Foto: M. Rupena


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Više od 1.000 radnika elektrodistribucije protestovalo u Beogradu

16:25h

Zamerke na Prednacrt zakona o slobodi vere i verskim zajednicama

16:33h

Oštre reakcije na najavu da usvajamo standarde EU o stepenu radijacije hrane

16:45h

Svi krivičari iz Vrhovnog suda istovremeno rade i u specijalnim većima

 


     


FastCounter by LinkExchange