[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ni posle 35 godina ne zna se da li je "Apolo 11" učinio mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo

Čovek na Mesecu istine i zablude

Na podvig Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina svet još gleda u neverici

Svet je pre sedam dana proslavio 35 godina stupanja čoveka na Mesec, misije koja je simbol superiornosti ljudske rase i pobede Sjedinjenih Američkih Država nad Sovjetskim Savezom u svemirskoj trci. Podvig Nila Armstronga, Majkla Kolinsa i Edvina Oldrina svet je gledao u neverici. Neki i dan danas ne veruju u tu priču.

Sletanje "Apola 11" na Mesec nikad se nije dogodilo. Ili ako jeste slike koje ste videli su falsifikovane, tvrdi Vilijam Karel, scenarista i režiser filma "Tamna strana Meseca", u produkciji francuske televizije ARTE. Mnoge neverne Tome širom sveta smatraju da je snimke spuštanja na Mesec režirao Stenli Kjubrik, na istom mestu gde je prethodne godine snimio Odiseju 2001.

Sletanje na Mesec Kjubrik je snimio negde u Nevadi, koristeći istu tehniku kao za film "Odiseja u svemiru 2001", koji je pušten iste godine kad je NASA izjavila da će "Apolo 8" poslati na put oko Meseca. Kažu da je Kjubrik bio prisiljen da snima film, pa je namerno traljavo odradio taj posao. Postoji više tehničkih grešaka koje ukazuju na nelogičnost snimaka.

- Fotografije pokazuju da se američka zastava njiše, a na Mesecu nema vetra.

Kjubrik, Klinton i Levinski

Kjubrik je 1999. godine umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Kažu da je Jurij Gagarin otkrio dogovor ruske vlade i Sjedinjenih Američkih Država o ćutanju u vezi prevare. Zato je Gagarina ubio KGB. O' Džej Simpson je glumio u filmu "Kaprikorn jedan", o izlažiranoj misiji na Mars. Zbog toga mu je CIA namestila ubistvo i smestila ga u zatvor. Klinton, navodno, na 156. strani svojih memoara pominje lažiranje misije "Apoloa", iz inata moćnicima koji su tu misiju organizovali, a njemu namestili aferu Levinski.

- Na Mesecu se odvijaju drastične temperaturne promene, koje naročito pogoršava nedostatak atmosfere. Kamera kojom je navodno sniman Mesec, "Haselblad 500", ne bi mogla da funkcioniše na ekstremnim temperaturama. Iks zraci sa Sunca bi zamaglili film, a ultraljubičasti zraci bi izmenili boje, dok su boje snimaka na Mesecu savršene.

- Astronaut težak 140 kilograma u skafanderu, na Mesecu bi imao samo 30 kilograma. A dubina otisaka astronauta na Mesecu sugeriše da su bili mnogo teži.

- Mesec je osvetljen sunčevom svetlošću koja baca paralelne senke, dok su senke na snimcima ukrštene. To ukazuje na postojanje veštačkog osvetljenja.

- Jedan pobornik teorije da nikad nismo bili na Mesecu pita kako to da astronauti nisu bili fascinirani milijardama zvezda oko njih, što potvrđuje nedostatak snimaka i njihovih komentara o zvezdanom nebu.

"Tamna strana Meseca" ističe da, s obzirom na trenutne nevolje u kojima se nalazila Amerika - rat u Vijetnamu, građanski nemiri, želja novoizabranog predsednika da dobije i drugi mandat-Nikosonova administracija je shvatila da je od samog osvajanja Meseca još važnije prikazati astronaute kako hodaju po Mesecu. Zato su obratili se Kjubriku da snimi sletanje unapred, tako da bi ako dođe do najgoreg, Apolo misija ipak imala slike da ih pokaže javnosti.

Gde su, šta rade

Nil Armstrong (74) je magistar aeronautičkog inženjeringa, bio je pilot i astronaut u Nasi. Kad ga je Nasa 1971. godine penzionisala postao je profesor na Univerzitetu u Sinsinatiju. Posle toga je bio predsednik više kompanija.
Majkl Kolins (73), diplomac vojne akademije, napredovao je u Američkoj avijaciji do pozicije general-majora 1969. godine, radeći kao borbeni pilot i komandir leta. Astronaut Nase postaje 1963. godine, a svemirsku karijeru završava 1969. godine. Bio je generalni sekretar i direktor više institucija, napisao je tri knjige, a od 1985. godine je predsednik sopstvene kompanije.
Edvin Baz Oldrin (74), diplomac vojne akademije i doktor astronautike, posle karijere borbenog pilota u vojsci postao je pilot lunarnog modula "Apoloa 11". Kasnije je radio kao naučni saradnik pri Univerzitetu Severne Dakote i više većih kompanija, objavio dve knjige.

Priredila: S. Ilić


vesti po rubrikama

^izbor

17:00h

Ni posle 35 godina ne zna se da li je "Apolo 11" učinio mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo

 


     


FastCounter by LinkExchange