GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Nevolje sugrađanke na graničnom prelazu po dolasku iz Velike Britanije

Carinili polovne stvari i knjige

Pišem vam ovo pismo u želji da naši građani koji eventualno pomisle da se vrate u SCG i presele deo svojih stvari - "debelo" razmisle pre nego što to učine ili da se pomire da će ih naši carinici "debelo" ošišati, pa ko voli nek izvoli. Naime, poznato je da smo ukinuli povlastice našim građanima koji su na privremenom radu u inostranstvu, te više ne važi oslobođenje carine za uvoz robe za domaćinstvo do iznosa od 5 hiljada dolara. Dobro, ukinuli, kažu, po ugledu na EU.

Ali, molim vas lepo, nigde u toj Evropskoj uniji niko vam ne naplaćuje carinu na vaše polovne stvari i još na to uzima porez. Evo vam računice koju su meni "zacepili".

Vrednost selidbenih stvari (uglavnom knjige, rečnici, udžbenici i nešto polovne odeće i obuće, kao i sitniji predmeti za domaćinstvo, toster, pegla, fen) za koje sam naznačila da su vrednosti 400 evra, carinici su preračunali u dinare po kursu na dan carinjenja što je iznosilo preko 28 hiljada dinara. Na to su dodali minimalan iznos prevoza od 3 hiljade i na ukupan iznos od 31 hiljadu udarili carinu od 30 odsto - preko 9 i po hiljada dinara. Onda se taj iznos ponovo sabira sa vrednošću stvari i prevoza , što ukupno iznosi preko 40 hiljada dinara i na to se razrezuje porez od 20 odsto - iznos od 8.500 dinara.

Ovome treba dodati i troškove ležarine, pa špeditera, uglavnom na vrednost od 400 evra, moja draga domovina mi je uzela skoro isto toliko ili tačnije 380 evra.

Molim vas da stupite u vezu s gospodom iz Carine ili našim relevantnim ministrima jer ovako se ne ide u Evropu. Ovako se čovek ošiša jednom i taj vam više neće doći!

Da napomenem još da sam se selila po toj Evropi u koju hoćemo da uđemo pošto-poto. S Kipra sam selila ceo kontejner stvari s nameštajem i aparatima za domaćinstvo, kao i luksuzno vozilo, ali Englezi nam nisu naplatili ni peni na konto carine, a kamoli poreza. Na te stvari porez je plaćen ranije nekoj drugoj državi, zna se da je roba polovna i namenjena ličnoj upotrebi, a ne prodaji, pa nema ni osnova da vam Evropa naplati carinu. Mi kao i uvek znamo bolje i umemo bolje da napravimo "računicu".

Zahvaljujem vam na pažnji i nadam se da će neko od vaših novinara imati prilike da istraži ove nove carinske propise. Napominjem da sam pitala na Carini kome mogu da uputim žalbu, na šta su samo slegli ramenima.

GORDANA TRBOJEVIĆ
VELIKA BRITANIJA


Jadi stanara Ulice Tadeuša Košćuška na Dorćolu

To bučno noćno lupkanje loptom

Ponekad čovek mora da se zastidi što živi u Srbiji, konkretno - Beogradu! Pogotovo to teško pada onima koji su boravili u istinski "pravnim" državama, gde važi staro nemačko pravilo: "Propis je propis za svakoga! "Jer, upravo zbog stalne zloupotrebe vlasti - "moćnika", osećate se građanima drugog reda, najblaže rečeno - poniženim!

Više desetina nas kojima su bezočne komšije "na divljaka" pre dve godine postavile razarajuće bučan koš na samo 3-4 metra od spavaonice uporno nastojimo da se taj izvor buke preseli tamo gde mu je i mesto (kao i sva ta, pod stanovima postavljene od "stučnjaka" Zelenila, igrališta, klackalice i slično) - na zapuštene hektare, tobože, Sportskog centra "25. maj", koji je samo stotinak metara dalje!

Međutim, sve pada u vodu, pa čak i zvanični organi Skupštine grada (sekretarijati za ekologiju, stambene poslove, inspekcije) ne usuđuju se da to urade, iako su potvrdili da je NN osoba koš nezakonito postavila jer je taj moćni NN čak inspektorima zapretio" da će ostati bez posla ako uklone koš! Kakva smo mi to zemlja, kakvi smo ljudi, kakva ćemo mi crna Evropa i kada biti!

I šta se događa! Razulareni huligani, čije tatice mogu da rade šta hoće, sada čak započinju svoje bučne orgije namerno, nama u inat u - dva posle ponoći, prete nam, javno izjavljujući da im "niko ništa ne može"! Osim "Novosti" i, donekle "Glasa javnosti", nažalost, i TV i štampani mediji, iako smo im ne jednom dostavljali čak i fotografije, pozivali da sami se uvere da nam je život postao haos, izgleda da su privatna moćnija tih naših moćnih "komšija" koji, naravno, stanuju na pristojnoj udaljenosti od ovog bučnog grotla, a nimalo im ne "bode oči" to što svakodnevno gledaju visoko korov u obližnjem Sportskom centru "25. maj".

Kažu da kao i nekada atraktivni restoran "Dunavski cvet" namerno se upropašćuju kako bi se "nekome" namestila što jeftinija prodaja...

I ono što je najsramotnije: na sve naše "prozivke", inspekciju, gradske sekretarijate, Zelenilo, baš kao i naše moćne mučitelje-komšije - "baš briga"...

GRAĐANI IZ ULICE TADEUŠA KOŠĆUŠKA
BEOGRAD


Nevolje sa "kirbi" usisivačem

Zazvoniće vam na vratima i ljubazno se predstaviti da su iz "Kirbija" i da im nedostaje još mali broj bodova da bi dobili stalno zaposlenje, da je proizvod dobrog kvaliteta i da su ih preporučili komšije da dođu baš kod nas. Demonstriraće vam do tančina mogućnosti usisivača "kirbija", što stvarno deluje fantastično i vi ste već u klopci, a onda će vam tako pripremljeni ponuditi sve samo da prihvatite cenu od 1.900 do 2.500 evra, bez obzira na to što skoro isti takav proizvod možete kupiti u "Cepteru" za samo 400 do 500 evra.

Kada se ohladite i na miru sagledate šta ste sve dobili, osetite da ste prevareni. Izuzev motornog dela, čiji je kvalitet verovatno nesporan, videćete da su vam isporučili na desetine plastičnih cevi, koje maltene možete nabaviti u skoro svakom boljem skladištu, a drugi deo vam neće ni isporučiti ni posle više intervencija, izgovaraće se da moraju konsultovati odgovornog prodavca šta je obećao.

TOMISLAV LUKOVIĆ
BEOGRAD