[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Humanitarna situacija u Darfuru i dalje je teška

Sudanu prete sankcije SAD

Predsednik Omar el Bashir odbacio je optužbe o genocidu, ali je pokazao spremnost za veću saradnju sa međunarodnom zajednicom

JOHANESBURG (Tanjug) - Sudanu prete međunarodne sankcije, jer vlasti u Kartumu još nisu uspele da razoružaju arapske milicije u Darfuru, provinciji na zapadu, koje u svetu, a pre svih u Vašingtonu, optužuju za genocid nad licima afričkog porekla.

Razne međunarodne organizacije nazvale su stanje u Darfuru "najgorom humanitarnom krizom u svetu", upozoravajući da bi moglo da strada na stotine hiljada izbeglica i raseljenih lica ukoliko se hitno ne obezbedi neometano dostavljanje humanitarne pomoći.

Sudanski predsednik Omar el Bashir je, iako suočen sa rastućim pritiskom međunarodne zajednice, odbacio optužbe o genocidu, ali je pokazao spremnost za veću saradnju sa međunarodnom zajednicom. Vlasti u Kartumu, takođe, optužuju dva ustanička pokreta u Darfuru da nastoje da uspore uspostavljanje reda i mira u toj provinciji na zapadu Sudana, kao i da spreče doturanje međunarodne humanitarne pomoći izbeglicama i raseljenim licima, a sve s ciljem da ubrzaju međunarodnu intervenciju.

Predstavnici Pokreta za pravdu i jednakost i Sudanskog oslobodilačkog pokreta odbijaju pregovore sa vladom u Kartumu dok ne prihvati njihove zahteve: razoružanje "Džandžavida", osnivanje međunarodne komisije koja će utvrditi odgovornost za genocid u Darfuru i organizovati suđenje odgovornima, ubrzavanje međunarodne humanitarn pomoći izbeglicama i raseljenim licima, kao i da se mirovni pregovori održe na neutralnom mestu.

Lider sudanskog oslobodilačkog pokreta Abdel Vahid Ahmed el Nur založio se da SAD, UN, EU i Afrička unija što pre pošalju trupe u Darfur. Ali, generalni sekretar vladajućeg Nacionalnog kongresa Ibrahim Ahmed Omar usprotivio se spoljnoj vojnoj intervenciji u Darfuru, rekavši da će strani vojnici "biti dočekani silom".

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jan Egeland ocenio je pogrešnom predstavu koja se nameće ovih dana da se poboljšava stanje u Darfuru, provinciji na zapadu Sudana, gde je, po njegovoj proceni, dosad stradalo između 30.000 i 50.000 civila.


vesti po rubrikama

^svet

16:40h

Humanitarna situacija u Darfuru i dalje je teška

16:48h

U jučerašnjim napadima u Iraku život izgubilo najmanje sedmoro ljudi, više povređenih

17:00h

Napeto u Južnoj Osetiji

00:30h

Konvencija Demokrata u Bostonu

      


FastCounter by LinkExchange