[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski političari, u priličnom strahu od biračkog tela, sarađuju izgleda s Hagom - samo na rečima

Dobićete optužene, čim
se mi ovde dogovorimo

Milan Nikolić: Nije u pitanju antihaški lobi, vlast nema volje ni da sa generalima pregovaraju o predaji. Đorđe Vukadinović: Lako je reći "mi smo za saradnju", ali kad se dođe do konkretnog, nestane entuzijazam

BEOGRAD - Bilo bi lepo kad naša zemlja ne bi morala da sarađuje s Hagom, ali mora. One koje traži Trubunal, mi jednostavno moramo da izručimo, rekao je preksinoć na nacionalnoj televiziji predsednik Boris Tadić.

Njegov stav je potpuno jasan, ali s druge strane dešavaju se čudne stvari - upravo u vreme dok je predsednik bio u Americi, Hadžić je pobegao i zasad mu, navodno, nema ni traga ni glasa. I svi se kunu da mu niko nije dojavio da mu se sprema hapšenje, a čovek pobeže samo nekoliko sati pred stavljanje lisica na ruke. Opet, ministar pravde Stojković juče mrtav - hladan izjavi da "ne zna gde je bivši predsednik RSK, niti je to njegov posao". Pa čiji je onda?!

Političarima nelagodno

Postoji skoro opšti konsenzus da zemlji nema napretka ni približavanja Evropi bez saradnje s Tribunalom, najviši zvaničnici se kunu da su za saradnju, a optuženici beže kako hoće ili su već poznatiji kao "duhovi koji hodaju", kao što je Mladić. Šta je zapravo problem?

- Nisam siguran da odgovor leži u takozvanom haškom lobiju, niti da on postoji, ali je činjenica da kod političara postoji generalna nelagodnost povodom saradnje, jer su svesni koliko je Hag nepopularan u javnosti - rekao je za "Glas" Milan Nikolić, politički analitičar.

Artman: Policija treba da hapsi

Predstavnica za štampu glavnog tužioca Haškog suda Florans Artman izjavila je, kako je preneo Fonet, da se nižu razlozi za zabrinutost zbog odsustva saradnje Beograda sa Tribunalom, naročito posle "propuštenog hapšenja" bivšeg predsednika RSK Gorana Hadžića, optuženog za zločine u Hrvatskoj.
- Čekamo da policija počne da hapsi, a političke vlasti počnu da objašnjavaju javnosti da je hapšenje osumnjičenih dužnost jedne države, a ne kršenje nacionalnog interesa - rekla je Florans Artman, uz ocenu da bi to navelo Hag da s radošću promeni sadašnji stav prema saradnji sa Beogradom. Artman je izjavila da se Ratko Mladić već dugo nalazi u SCG, odnosno, najviše u Srbiji. Zbog zastoja u saradnji, tužioci tribunala proteklih meseci nisu bili u prilici da isporuče Beogradu poverljive informacije vezane za kretanje haških begunaca, rekla je ona.
- Ranije smo davali informacije koje smo imali, a jasno su upućivale na činjenicu da je Mladić u Srbiji. Međutim, te informacije nikada nisu bile iskorišćene za hapšenje - izjavila je ona.

- Potpuno se slažem sa stavom predsednika Tadića o neophodnosti saradnje, jer mi smo mala zemlja koja teži integracijama, a svetski moćnici nas teraju na saradnju. Možda bi bilo drugačije da smo na vreme pripremili sudstvo da vodimo procese kod nas, ali nismo dokazali da smo spremni za tako nešto - navodi naš sagovornik. Nikolić smatra i da ne postoji dovoljna politička volja da se pregovara sa generalima i navodi dobar primer Hrvatske, kad je Sanader nagovorio njihove generale da se dobrovoljno predaju, uz obećanje da će dobiti svu pomoć države.

- Dakle, sa trojicom od četvorice naših generala može se pregovarati, ali pre toga se mora postići politički konsenzus. To će sigurno ići mukotrpno, ali im treba objasniti da država ne sme da bude njihov talac i da je dobrovoljna predaja njihova patriotska dužnost. Kad je uspeo Sanader, zašto ne bi Koštunica i Tadić zajedno - pita se Nikolić.

"Surova nepravda"

Đorđe Vukadinović, stručnjak za politička zbivanja, smatra da problem leži u tome što je lako reći "mi smo za saradnju", ali kad se dođe do konkretnih slučajeva kao što su generali, kod političara taj entuzijazam naglo splasne.

- Ja to razumem, ali naši političari jednostavno moraju postići dogovor oko toga šta hoćemo i možemo oko izručenja, a šta ne, i to jasno saopštiti domaćoj i stranoj javnosti. Jedinstven stav oko Haga dosad nismo imali, već se politika menjala od slučaja do slučaja. Kod nas se zahtev za izručenje generala doživljava kao surova nepravda, što i jeste i zato mislim da, pošto se postigne politički konsenzus, država za njih mora da traži maksimalne ustupke od Haga.

Pored toga, političari su svesni i stava javnosti - prema poslednjim istraživanjima čak dve trećine građana je protiv izručenja generala. Dakle, koliko god bilo bolno i nepravedno, moramo naći način za saradnju, a pre toga postići jasan politički dogovor - zaključuje Vukadinović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

DSS: Povlačenje tužbe SRJ protiv NATO zavisi od BiH i Hrvatske

17:15h

Lider Srpske narodne stranke neće u gradonačelnike

17:25h

Radikali: Dramatično u Vojvodini

17:30h

Plan Unmika neprihvatljiv

17:40h

Srpski političari, u priličnom strahu od biračkog tela, sarađuju izgleda s Hagom - samo na rečima

17:50h

Strane diplomate, navodno, zapretile Beogradu da u roku od 30 dana uhapse Mladića

23:35h

Koštunica neće u Salcburg zbog zauzetosti

 


     


FastCounter by LinkExchange