[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tržni centar "Kalča" već 11 godina radi bez upotrebne dozvole

Spolja gladac, a unutra poplava

Prema nekim procenama, potrebno je oko dva miliona evra za završetak svih radova

Iako su radovi na najvećem poslovnom prostoru u gradu završeni još pre 11 godina, TPC "Kalča", s više od 35.000 kvadratnih metara, još nije završen i do sada nije izvršen prijem objekta.

Svojevremeno je postojala samo privremena dozvola na tri meseca, koja je tadašnjim vlastima služila za politički marketing. Izvođač radova DP "Građevinar" iz Niša na osnovu uvida u projektnu dokumentaciju nije ispunio sve obaveze i dobio upotrebnu dozvolu za ovaj objekat, pa je u više navrata intervenisala građevinska inspekcija, ali i protivpožarna policija.

Jedino su uredno naplaćeni kvadrati vlasnicima lokala, ali ispod ukupnih finansija i obaveza između investitora i kupaca lokala nikada nije "podvučena crta". Sada je već jak i lobi vlasnika lokala pa tako i teku godine tolerisanja svih "Kalčinih" nedostataka i neregularnosti.
- Na osnovu zvaničnih papira, "Kalča" je još gradilište - kaže Slobodan Dimitrijević, rukovodilac objekta.

"Mrtve" stepenice

Pokretne stepenice u "Kalči" godinama služe samo za "ukras". Posao je bio poveren preduzeću "Avala" iz Beograda koje je u međuvremenu rasformirano. "Građevinar" je, prema rečima Dimitrijevića, podneo tužbu protiv ove firme, ali posao nije poveren drugoj firmi. Da li je u pitanju besparica, neažurnost ili nešto treće. U svakom slučaju, ovo je velika falinka "Kalče" i posetioci će i u narednom periodu do drugog ili trećeg sprata morati peške, sećajući se sličnih centara u inostranstvu u kojima se pokretne stepenice podrazumevaju.
- To je gradski "divljak" koji su nam socijalisti ostavili u nasleđe kao "veliki graditelji" i koji zaslužuje katanac. Ali, ko da stisne petlju i zatvori ga posle toliko godina, a od "Građevinara" zatraži sve račune oko "Kalče" - kaže za "Glas" visoki funkcioner gradske uprave koji je želeo da ostane anoniman.

Nisu završene ni pokretne stepenice, a od tri teretna lifta radi samo jedan. Protivpožarne instalacije uopšte nisu u funkciji, iako se radi o objektu prve kategorije kada je u pitanju zaštita od požara. Da stvar bude gora, ni hidroizolacija na krovu nije urađena kako treba pa posle kiša dolazi do potapanja lokala. Zbog toga su neki vlasnici lokala s prvog i drugog sprata podnosili tužbe.

Dimitrijević je rekao i da" Građevinar" nema para, ali da je u obavezi da završi sve poslove koji su projektom predviđeni.
- Prema nekim procenama, potrebno je oko dva miliona evra za završetak svih radova. Međutim, poput drugih firmi, i "Građevinar" će uskoro biti privatizovan.

Postavlja se pitanje hoće li novi vlasnici prihvatiti obavezu da završe sve radove u "Kalči " - rekao je Dimitrijević. Osim pomenutih nedostataka, u blizini TPC "Kalča " ne postoji ni adekvatan parking prostor, a s obzirom na to da je svakodnevno posećuje više hiljada Nišlija, parkiranje je za mnoge veliki problem.

S. Dejić


vesti po rubrikama

^Niš

15:44h

Tržni centar "Kalča" već 11 godina radi bez upotrebne dozvole

15:50h

Zatvaranjem radnji 2. avgusta, ugostitelji najavili štrajk

16:05h

Gudači večeras u Tvrđavi

      


FastCounter by LinkExchange