[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Noćna patrola", prvi postsovjetski blokbaster, za 11 dana prikazivanja zaradila devet miliona dolara

Mistični triler po
holivudskom receptu

Film je baziran na popularnoj naučno-fantastičnoj trilogiji hit pisca Sergeja Lukijanenka, obiluje specijalnim efektima, a uz glumce iz sovjetskog doba glume i najveće savremene TV zvezde

Dopisnici američkih medija iz Rusije ovih dana posvećuju značajnu pažnju "neočekivanom" uspehu prvog postsovjetskog blokbastera "Noćna patrola" (Nochnoi dozor), reditelja Timura Bekmambetova. Zaradom od blizu devet miliona dolara za 11 dana prikazivanja, ruski "mistični triler" daleko iza sebe ostavio je trenutno najveći svetski hit, američki "Spajdermen 2", kao i sve ostale holivudske namenske proizvode za leto 2004.

Iako se u izveštajima manje-više drže faktografije, američki dopisnici, koji su, uz sve ostalo, i ambasadori krupnog američkog kapitala, ipak ne mogu da prikriju svoje kiselo iznenađenje zbog činjenice da je jedan ruski film konačno prekinuo višegodišnju apsolutnu američku dominaciju u ruskim bioskopima. Kako mu je to pošlo za rukom - pitaju se sada zajedno sa operativcima američkih filmskih kompanija i pokušavaju da analiziraju "nove momente" na ogromnom ruskom tržištu.

Specijalni efekti

Bekmambetov je, kako sam kaže, napravio film po holivudskom receptu. "Noćna patrola" obiluje specijalnim efektima (sve, osim zvuka, radili su ruski profesionalci), baziran je na specifično ruskoj priči po popularnoj naučno-fantastičnoj trilogiji hit pisca Sergeja Lukijanenka, a podela uloga urađena je s namerom da se postigne široki "konsenzus", pa se, rame uz rame sa glumcima iz sovjetskog doba, pojavljjuju i najveće savremene TV zvezde.

Do sada je bila retkost da ruski film u Rusiji premaši zaradu od dva do tri miliona dolara, delimično i zbog otežane distribucije. Dok u tzv. multipleksima u Americi i Evropi postoji na hiljade bioskopskih sala, u Rusiji ima oko 400 bioskopa sa samo jednom salom, dok je broj multipleksa skoro zanemarljiv. U takvoj situaciji ruski filmovi često ne stižu ni u sve bioskope u koje bi mogli.

"Noćna patrola" je u tom smislu bila izuzetak, jer su se producenti potrudili da kopije filma budu distribuirane po čitavoj zemlji. Ali, uspeh filma, ipak, se prvenstveno objašnjava činjenicom da je ruska publika gladna filmova snimljenih u miljeu koji poznaje i sa likovima koji imaju veze s Rusijom.

Poznati milje

Pretpostavlja se da je velika popularnost "Noćne patrole" znak mogućeg oživljavanja filmskog posla u Rusiji, koji je 15 godina bio praktično u stanju hibernacije. Po raspadu Sovjetskog Saveza državne filmske kuće gotovo da su prestale da prave filmove, a zvanična državna mreža distribucije se raspala.

Filmove su uglavnom finansirali bogati biznismeni, ali su retko bili namenjeni masovnoj publici. Sa bumom naftnog sektora i velikim prilivom "advertajzing" novca u televizijske mreže koje su ponovo u državnom vlasništvu, TV-serije i filmovi finansiraju se "čistijim" novcem i od tada su stvari počele da se pomeraju s mrtve tačke.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:17h

Brajan Džeferi, muzikolog, počasni gost Festivala u Vrnjačkoj banji

16:25h

"Geopoetika" predstavila četiri nova naslova

16:35h

Čačanska škola animacije

16:47h

"Noćna patrola", prvi postsovjetski blokbaster, za 11 dana zaradilo devet miliona dolara

16:56h

Prvi put na sceni Servantesov komad napisan pre četiri veka

17:05h

Nova pravila Akademije za film

17:15h

Objavljen naziv trećeg dela kultnog filma Džordža Lukasa "Ratovi zvezda"

 


     


FastCounter by LinkExchange