[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Brajan Džeferi, muzikolog, počasni gost Festivala u Vrnjačkoj banji

Delim muziku besplatno svima

Tokom boravka u Srbiji nije krio oduševljenje. Posebno zahvalan što mu je omogućeno da položi cveće na spomen-ploču kod Varvarina nastradalima tokom NATO bombardovanja

Kompletna dela Fernanda Sora i Maura Đulijanija, poznatih kompozitora, potom ostvarenja rane muzike, kao i ona za klasičnu gitaru, sve Betovenove klavirske sonate, predstavljaju ličnu kartu britanske izdavačke kuće "Tekla".

Muzikolog Brajan Džeferi, njen osnivač i vlasnik, nedavno je bio počasni gost Festivala klasične muzike "Vrnjci 2004" u Vrnjačkoj banji. Poznat kao autor brojnih stručnih članaka i knjiga o renesansnoj literaturi i muzici, Džeferi je još kao student na Oksfordu, gde je doktorirao muzikologiju i francuski jezik, počeo da svira lautu i gitaru.

Tokom svog prvog boravka u Srbiji nije krio oduševljenje, tvrdeći da se kod nas humanije živi nego na Zapadu. Posebno je bio zahvalan što mu je omogućeno da položi cveće na spomen-ploču postradalima tokom NATO bombardovanja, na mostu kod Varvarina.

Kako ste se odlučili da se okrenete izdavaštvu?
- Prvi naslov "Tekla" je objavila 1977. Pre toga sam radio u Oksford juniversiti presu i uvek je bilo nekih problema. Jedne večeri izašao sam s prijateljima i pri tom upoznao čoveka koji je štampao nešto svoje. Tada sam rekao sebi: "Neću više probleme sa drugima, hoću da radim sam sa sobom". Danas iza sebe imam stotine naslova. "Tekla", inače, na španskom znači dirka, na klaviru ili na pisaćoj mašini. Bio sam u to vreme u Meksiko Sitiju, sedeo sam u kafeu koji se zvao "Tekla" i tako sam odlučio o nazivu izdavačke kuće.

Objavili ste kompletna dela Fernanda Sora, ali je i njegova biografija bila izazov za Vas?
- Pisati biografiju kompozitora Sora bilo je divno, bio je to naučni rad za koji sam u mladosti dobio stipendiju i tim povodom sam posetio Španiju i Francusku. Žao mi je što nisam tada napisao knjigu u kojoj bih predstavio traganje za detaljima iz Sorovog života.

Kakvi su Vaši izdavački planovi?
- Nastojaću da razvijam izdavaštvo putem Interneta. Naručivanje knjiga i slanje poštom je sporo, a voleo bih da moja izdanja budu lako dostupna. Otvorio sam novi sajt njnjnj. tecla.com, gde možete da čujete muziku i da je štampate i najveći deo toga je besplatan, oko 80 odsto. To pobuđuje veće interesovanje nego klasično štampanje. Inače, o savremenoj muzici ne znam mnogo, to nije moja specijalnost. Svako treba da radi ono što najbolje zna.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:17h

Brajan Džeferi, muzikolog, počasni gost Festivala u Vrnjačkoj banji

16:25h

"Geopoetika" predstavila četiri nova naslova

16:35h

Čačanska škola animacije

16:47h

"Noćna patrola", prvi postsovjetski blokbaster, za 11 dana zaradilo devet miliona dolara

16:56h

Prvi put na sceni Servantesov komad napisan pre četiri veka

17:05h

Nova pravila Akademije za film

17:15h

Objavljen naziv trećeg dela kultnog filma Džordža Lukasa "Ratovi zvezda"

 


     


FastCounter by LinkExchange