[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavljeni sukobi američke vojske i iračkih snaga bezbednosti

Poginulo 13 gerilaca

Pakistanske vlasti strahuju i da su dvojica njihovih sugrađana isto oteta

BAGDAD (Beta) - Najmanje 13 pobunjenika poginulo je juče u sukobu sa američkim vojnicima i iračkim snagama bezbednosti u blizini grada Bakube, saopštio je portparol američke vojske, a prenose agencije.

Za sada nije poznato da li je u sukobu koji se dogodio u Buhrizu, pet kilometara udaljenom od Bakube, bilo i žrtava na američkoj strani. Američki vojnici i iračke snage upali su pre toga u Buhriz kako bi uništili položaje pobunjenika koji su odatle napadali koalicione trupe i iračke snage, izjavio je major Nil O'Brajan, portparol Prve pešadijske divizije.

Smrt zbog špijuniranja

KUVAJT (Srna-Rojters) - Sud u Kuvajtu osudio je juče jednog Kuvajćanina na smrt zbog špijuniranja u korist bivšeg iračkog režima Sadama Huseina, čije snage su okupirale ovu zalivsku državu 1990. godine. Mohamad al Džuvajed proglašen je krivim zato što je špijunirao za bivši irački režim od 1993. godine i prosljeđivao Iraku obaveštajne podatke o kuvajtskim vojnim lokacijama i američkim bazama. Džuvajed, bivši oficir Kuvajtske nacionalne garde, ima mesec dana na raspolaganju da se žali na presudu.

Tokom združene akcije, gerilci su napali pripadnike Nacionalne garde lakim oružjem pre nego što su se borbe proširile na čitav južni deo Buhriza, rekao je O'Brajan. Irački pobunjenici počeli su zatim da nasumice ispaljuju granate, a američka vojska je uzvratila istim oružjem, dodao je portparol američke vojske.

Strahuje se i da su dvojica Pakistanaca oteta u Iraku, rekao je portparol pakistanskog Ministarstva inostranih poslova Masun Kan. - Pokušavamo da saznamo sve detalje. Strahuje se da su oteti - rekao je Kan. On je dodao da je rodbina dvojice Pakistanaca, koji se za sada vode kao nestali, kontaktirala sa pakistanskim vlastima strahujući za njihovu bezbednost.
- Pokušaćemo sve što je u našoj moći da ih oslobodimo ako su oteti - dodao je Kan.

Jedan pakistanski vozač, koji je radio za američku kompaniju "Kelog, Braun i Rut", otet je prošlog meseca u blizini Balada, severno od Bagdada. Militanti su ga kasnije oslobodili uz obrazloženje da je on musliman i zbog dirljivog apela majke otetog Pakistanca.


vesti po rubrikama

^svet

17:14h

Nastavljeni sukobi američke vojske i iračkih snaga bezbednosti

17:22h

Opsežne mere bezbednosti pred današnju konvenciju demokrata

17:31h

Više od 300 policajaca u Kolumbiji izvelo najveću akciju protiv narko-kartela

17:40h

Masovni protesti Palestinaca

17:48h

Maroko traga za 400 pripadnika Al Kaide

      


FastCounter by LinkExchange