[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Letovališta u Egiptu popularna među našim turistima i ove sezone

Rajske plaže u senci piramida

Pored Šarm El Šeika i Hurgade, tradicionalnih destinacija, prvi put ovog leta promovisan je i turistički centar En Sokna

Svake nedelje više stotina naših turista uputi se ka zemlji u kojoj su gradovi stari hiljadama godina, peščane plaže kao iz snova, najčistije more sa skoro nestvarnim prizorima. Reč je, naravno, o Egiptu. Zanimljive turističke zone na obalama Crvenog mora su Hurgada i Šarm el Šeik, a ove godine i letovalište En Sokna, u blizini Kaira. Pored krstarenja Nilom, nezaboravan je boravak i u Kairu, gradu sa preko dvadeset miliona stanovnika.

Hurgada je nastala pre manje od jednog veka, na mestu gde su se naselili britanski i italijanski inženjeri u potrazi za naftom. Od sedamedesetih godina dobija na značaju i postaje najpopularnije egipatsko letovalište.To je turistički centar sa više od stotinu hotela sa besprekornim plažama.

Šarm el Šeik

Hotel Palermo 440 evra
Hotel Sol Šarm 580 evra
Hotel Baron 790 evra
Hotel Interkont. 890 evra

"Čuda" podvodnog sveta

Ljubitelji podvodnog sveta, ne smeju propustiti, odlazak na nenaseljena koralna ostrva, kako bi uživali u "čudima" prirode - podvodnim koralima. Za one, koji nisu vični ronjenju, postoji obuka, pa ćete samo za deset evra - naučiti i da ronite. Jedan od primamljivih izleta je i vožnja specijalnom providnom podmornicom koja će vas povesti u dubine Crvenog mora, pa ćete za četrdesetak evra koliko morate da izdvojite, uživati u razgledanju egzotičnog podvodnog sveta.

O čistoći plaža, kao i morske vode, ne treba uopšte govoriti. Jedno popodne provedeno u beduinskom selu zauvek će vam ostati urezano u sećanju. Polusatnom vožnjom od Hurgade, u safari džipovima stižete u "srce" pustinje. Da postoji fatamorgana - tamo ćete se uveriti.

Kada se džipovi zaustave usred pustinje, u daljini ćete ugledati jezero, ali kada za nekoliko minuta prođete pored obala "jezera", shvatićete da je to bila samo igra vrelog vazduha i peska. Za samo 25 evra koliko košta izlet u pustinji, uračunat je beduinski ručak kao i jahanje na kamili.

Za vizu 16 evra

Za ulazak u Egipat viza se dobija po sletanju, na aerodromu i košta 16 evra, koja se plaća ili uz aranžman ili na aerodromu u dinarskoj protivrednosti. Za aerodromsku taksu, koja je obavezna, potrebno vam je da izdvojite još 1000 dinara. Putnici mogu poneti 15 kilograma prtljaga koji se predaje prilikom čekiranja i jednu torbu. U čarter letovima ne postoje klase sedišta kao na redovnim linijama i nije moguće unapred rezervisati određeno sedište u avionu.

Šoping i za evre

Za jedan evro u Egiptu možete dobiti sedam i po funti, dok za jedan dolar dobićete oko šest funti.
Novac možete menjati u ovlašćenim menjačnicama, koje postoje u svakom hotelu, ali egiptaski trgovci neće vam zameriti ako im ponudite stranu valutu.

Iz Hurgade je moguće posetiti i drevni grad Luksor, koji nazivaju najvećim svetskim muzejom na otvorenom. Dolina kraljeva, grobnice faraona Tutankamona i Ramzesa, Memnonovi kolosi, hram kraljice Hatšepsut i drugi spomenici kriju tajne vekova i nadomeštaju želju njihovih graditelja za besmrtnošću. Sličan osećaj vas obuzima i na platou Gize gde su tri piramide, koje čuvaju uspomene na faraone Keopsa, Kefrena i Mikerina, dede, sina i unuka.

Savršenstvo drevih graditelja demonstrirano je u komplesku Velike sfinge, gde ogromni stubovi stoje pod konac, dok iz hodnika i pasarela provejava dah minulih vremena. Ništa manje autentičan je i Kairo, najveći grad Afrike, u kome će vas sačekati kontrast raskošnog bogatstva i velikog siromaštva, hiljade "zastavnih" vozila na ulicama i saobraćaj koji besprekorno funkcioniše sa minimumom semafora i policajaca.

Zbog prenaseljenosti, žitelji Kaira su naselili i jedno groblje, koje nazivaju "gradom mrtvih", u kome je nastanjeno oko milion ljudi. Turistički vodiči povešće vas i u fabrike parfema, gde su njihovi preci, hiljadama godinama unazad pravili parfeme, koje kao osnovu danas koriste najpoznatije svetske kuće mode.

Voda i iz vodovoda nije za piće, pa u prodavnicama možete kupiti flaširanu vodu po ceni od dve do tri egipatske funte. U hotelu, ista flaše vode je nešto više od devet funti. Za skoro sve proizvode na bazarima, gde se može naći sve od "igle do lokomotive", obavezano je cenkanje, pa recimo suvenire i robu možete dobiti upola cene. Kada kupujete papirus, to učinite, u specijalizovanim radnjama, jer tako ćete biti sigurni da su orginalni, a ne napravljeni od lišća banane. Prilikom kupovine, predusretljivi trgovci, pored engleskog, francuskog nemačkog i ruskog, verovali ili ne, obratiće vam se i na srpskom jeziku.

U hotelima nećete sresti, za evropljane uobičajeno osoblje- sobarice, kuvarice i čistačice, jednostavno ne postoje, a sve te poslove obavljaju muškarci. Jedine devojke, koje rade u hotelima su strankinje, koje gostima pružaju neophodne informacije.

U Nacionalnom muzeju u Kairu naći ćete sve ono što se propustili da vidite od drevne civilizacije, gde se između ostalog, čuva i Tutankamonovo blago, njegova zlatna maska, pa čak i cveće koje mu je supruga ostavila na dan sahrane.

Luksuzno letovanje

Za one koji žele luksuzno letovanje u Egiptu, namenjen je Šarm el Šeik, koji se nalazi na špicu sinajskog poluostrva. Šarm je od ekskluzivnog letovališta bogatih Egipćana postao svetski poznata turistička destinacija, sa brojnim hotelima visoke klase i noćnim klubovima i kazinima.

Jedina mana je što većina hotelskih plaža nije peščana, već se mostićima prelazi preko koralnih grebena i direktno ulazi u duboku vodu. U ponudi turističke agencije "Kon-Tiki" travel, jedanaestodnevni aranžman, sa avionskim prevozom košta od 440 do 870 evra. Za one, kojima sve ovo nije dovoljno, ne preostaje ništa drugo, do krstarenje Nilom.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^putovanja

15:34h

Letovališta u Egiptu popularna među našim turistima i ove sezone

15:52h

U HTP "Banja Koviljača" zadovoljni letnjom sezonom

 
 


     


FastCounter by LinkExchange