[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 26. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Demokratskoj stranci Srbije i njenom lideru znatno opala popularnost

Koštunicu "tuče" i Bogoljub Karić

Nekada omiljeni Vojislav Koštunica pao na četvrto mesto popularnosti

BEOGRAD - Rejting Demokratske stranke Srbije, posle debakla Dragana Maršićanina na predsedničkim izborima, znatno je pao, pokazala su najnovija istraživanja javnog mnjenja. Sa vrha liste popularnosti stranka premijera Koštunice pala je čak na četvrto mesto, a ispred nje ubedljivo su DS, SRS, pa čak i "Snaga Srbije".

Istraživanja su pokazala da građani najviše nade za napredak Srbije polažu u novoizabranog predsednika Borisa Tadića, dok je premijeru Koštunici, koji je dugo nosio tutulu "naj" političara, pripalo tek četvrto mesto - znatno iza lidera DS, Bogoljuba Karića i Tomislava Nikolića.

Tumbanje na listi političkog rejtinga odražava stanje stvari posle kampanje za predsednika Srbije, posle čega nije izostao ni postizborni sindrom. On glasi "ništa tako ne uspeva kao uspeh i obrnuto", tako da je sasvim logično i što se posle Tadićeve pobede DS popeo na vrh.

- Očigledno je da DSS-u pada popularnost. Iako dominantna, stranka nije uspela da se nametne javnosti i tu je izgubila bitku. Slabljenju rejtinga svakako je doprineo i Maršićaninov poraz na izborima za predsednika Srbije, ali i formiranje vlade uz podršku socijalista - smatra Dejan Vuk Stanković, politički analitičar. On kaže da DSS ima prostora za napredak jedino kroz pozitivne rezultate Vlade Srbije.

Svetlana Logar, direktor istraživanja u Strateškom marketingu, ocenjuje da se takav pad popularnosti Koštunice i DSS mogao predvideti, jer to traje već duže vreme. Tome su, kako je navela, doprineli i stranka i Koštunica brojnim negativnim potezima - saradnjom sa socijalistima, debakl Maršićanina, izjava Mihajlova...

- Sve im se to vratilo - konstatuje Logar, dodajući da najnovija istraživanja Strateškog marketinga pokazuju da je Tadić neprikosnoven, ali i da su Nikolić i Karić u blagoj prednosti u odnosu na Koštunicu. Ona ističe i da je došlo do pregrupisavanja i ukrupnjavanja stranaka, pa da male partije polako nestaju. Prema njenim rečima, evidentno je da u ovom trenutku postoje dve stranke koje dominiraju - DS i SRS.

Komentarišući trenutni raspored snaga, analitičar Vladimir Vuletić ocenjuje da je reč o tek prvom postizbornom efekatu, kada se građani povode za najmoćnijima, ali da taj proces nije završen. - Sve ovo ukazuje da je na delu rivalitet demokrata i DSS za stožera demokratskog bloka. U tom sukobu stvoren je utisak da DSS ne sprovodi reforme kako se to očekivalo - kaže Vuletić, uz napomenu da se scena polako stabilizuje.

R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

DSS i njenom lideru znatno opala popularnost

17:25h

Vučić "podigao gard" pred izbore za gradonačelnika Beograda

17:35h

Kriminolog Dobrivoje Radovanović o šansama da se u dogledno vreme uhvati Mladić

17:40h

Oliver Ivanović o velikoj dilemi Srba da li da učestvuju na izborima za parlament Kosova

 


     


FastCounter by LinkExchange