[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 25. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Miltope prenosivi računari otporni su na kišu, vrućine i udarce

Neuništivi laptop

Prenosnivi računari kompanije Miltope, koja se bavi dizajnom, razvojem i proizvodnjom "kršnih" računara i njihovih spoljnih dodataka, za 4.500 dolara svako može naručiti putem Interneta. No zahvaljujući njihovoj reputaciji "gotovo neuništivih", najveći broj nalazi ih se u Afganistanu, Iraku i ostalim delovima sveta u kojima ratuju američke borbene trupe

Praksa je pokazala da Miltope prenosivi računari nisu potpuno neuništivi, ali je njihova otpornost na jaku kišu, peščane oluje, ekstremne vrućine i hladnoću, vibracije i udarce učinila ih je neizostavnim delom borbene računarske opreme američke vojske. Na prenosnik i njegove dvostruke litijum-jonske baterije Miltope daje petogodišnju garanciju za rad u ekstremnim uslovima, s najmanje osam sati između svakog punjenja. Od tri hiljade prodatih komada u poslednje četiri godine vraćeno ih je samo deset, od kojih su neki upotrebljavani u uslovima za koje nisu bili prilagođeni.

Kako je maksima kompanije da svoj prodati proizvod nikada više ne želi da vidi, pre puštanja u prodaju svaki je računar testiran u gotovo nemogućim uslovima bacaju ga s visine od jednog metra, stavljaju ga u komore na temperature od minus 43 stepena sve do +142 stepena Celzijusa, po pola sata ga sa svake strane polivaju vatrogasnim šmrkovima itd.

Bazična jedinica dizajnirana je specijalno za vojni MSD program, a sadrži DVD-CD ROM, flopi disk drajv i pokretni hard drajv, sve zajedno instaliran u isto vreme te spremno za rad. Komercijalna verzija računara dostupna kompanijama i individualnim kupcima nazvana je TSC750M, a sadrži najnoviju Intel Centrino bežičnu internet tehnologiju s 1,3 ili 1,6 GHz Pentium M procesorom.

P. BOŠKOVIĆ


vesti po rubrikama

^tehnologij@

15:35h

Miltope prenosivi računari otporni su na kišu, vrućine i udarce

15:43h

Računari prepoznaju montažu

15:55h

Probijena zaštita Windows XP SP2

16:04h

Elektronski kiosci: nove distribucije novina

16:15h

Yahoo: Rekordna zarada

16:22h

IT barometar: Prokletstvo velike kompanije

 


     


FastCounter by LinkExchange